avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1759 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie catre unul dintre copii, celalalt ce solutie ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie catre unul dintre copii, celalalt ce solutie are?

Socrii mei au 2 fii, sotul meu si fratele sau, precum si un apartament bun comun al lor, in care au crescut cei 2 copii. Fara sa intru in detalii de familie, decizia lor a fost sa incheie act de donatie cu fratele sotului pentru acest apartament (cu rezervarea dreptului de abitatie viagera in favoarea lor), iar la scurt timp cumnatul meu a incheiat antecontract de vanzare cumparare cu vecinul de etaj al socrilor mei, urmand ca vanzarea sa se incheie in vara acestui an (cu mentinerea dreptului de abitatie al socrilor mei). Fiind singurul bun aflat in patrimoniul socrilor mei, care este solutia legala pentru ca sotul meu sa-si revendice cota de mostenire la decesul parintilor sai? Vanzarea ulterioara donatiei complica lucrurile sau poate fi in favoarea sotului meu? Va multumesc!!
Cel mai recent răspuns: narcisa_salbatica , utilizator 12:57, 25 Mai 2012
Care expertiza? :-/
Parca vorbeam despre niste oameni vii (socrii) si foarte vii prin locurile pe unde umbla (casa aceea cu drept de abitatie). :)

Asa incat, dati-mi voie sa ma indoiesc ca s-ar fi apucat cineva de vreo expertiza JUDICIARA inainte de ingropaciune. (inainte de momentul mortii, adica inainte de a se fi pus problema, concreta, si nu "scenaristica" a incalcarii vreunei rezerve si respectiv a reductiunii).

Daca am zis ...

romascanu a scris:

atentie, este vorba despre valoare si nu despre pretul vanzarii.


...inseamna ca nu m-am apucat sa vorbesc doar ca sa ma aflu in treaba. :) Nu-mi sta in fire.

Asta inseamna ca va raportati la valoare. (asa zice art 1091 alin 2 NCC).

Daaar, e loc si de subiectivismul despre care vorbiti B-), cu conditia sa nu dati de mine pe post de adversar. :whistle:


Ultima modificare: Duminică, 20 Mai 2012
romascanu, moderator
Gata, acum sunt pe deplin lamurita ;)
Eu ma refeream la evaluarea din expertiza notariala, care a fost folosita la biroul notarial cand a fost incheiata donatia. Pe actul de donatie este trecuta acea valoare, iar pretul real al vanzarii va fi mult mai mare. Ce va fi la momentul "acela", vom trai si vom vedea.....
Va multumesc pentru rabdare si amabilitate!! =D>
dar daca:

-in loc de apartament, ar fi vb de o casa
-in loc de donatie, a facut act de vanzare cumparare direct cu unul din copii(presupun ca a fost facut pe o suma modica- cati-va banuti)
-acel copil a demolat casa si pe locul acesteia a construit o alta casa(mult mai mare si mai frumoasa)

acestea fiind spuse.....

cel de-al doilea copil(defavorizat), poate sa mai pretinda ceva dupa moartea celor 2 parinti????











Ultima modificare: Luni, 21 Mai 2012
craciuniliutza, utilizator
Buna seara ,

Dar daca parintii VAND apartamentul unuia din copii , ceilati mostenitori ( frati) mai pot revendica mostenirea , dupa decesul parintilor ???

gerberga a scris:

In timpul vietii, proprietarii (socrii dvs) pot dispune dupa cum vor de bunurile lor (inclusiv prin donatie), fara a fi obligati a tine seama de existenta copiilor.
Insa la data decesului, cand se constata care este masa succesorala, aceste liberalitati nu trebuie sa incalce rezerva succesorala a descendentilor.
Prin urmare, in patrimoniul succesoral trebuie sa mai existe bunuri de o valoare egala cu rezerva succesorala a descendentului.
In caz contrar donatia este revocabila.


Daca parintii vand apartamentul unuia dintre copii, care atentie mare: daca suma este una modica se prezuma in mod absolut ca este vorba de o donatie si atunci se trece la calculul reductiunii liberalitatilor, adica se readuce donatia la masa succesorala, ca si cum donatia nu s-ar fi facut, cu conditia ca suma incasata de celalalt copil sa fie dovedita, iar daca suma este una reala atunci aceasta suma incasata ar trebui sa se regaseasca in masa succesorala la data decesului parintilor, dar sa nu uitam ca parintii pot dispune de bunurile lor asa cum doresc in timpul vietii lor, inclusiv pot sa "risipeasca" banii primiti din vanzarea apartamentului.
...parca asa spune in cartea de succesiuni a domnului Chirica :">

Alte discuții în legătură

Donatie de casa. JANCSCI JANCSCI socrul meu a mostenit inpreuna cu fratele lui casa parinteasca.jumatatea lui a donato sotiei mele, ia fiind fica lui,.sotia mea avind inca 4 frati se poate ... (vezi toată discuția)
Act de donatie kerekeshermina kerekeshermina Buna ziua, parintele meu (mama deoarece tatal meu a decedat de multi ani)a facut un act de donatie pe numele meu cu acordul fratilor mei. Doresc sa-mi spuneti ... (vezi toată discuția)
Pot sa-mi internez mama la camin de batrani avand clauza de habitatie viagera? novacmonica novacmonica Buna ziua, Doresc sa ma ajutati cu un raspuns. Am dobandit apartamentul prin act de vanzare-cumparare de la parinti din 1999. Parintii si-au rezervat ... (vezi toată discuția)