avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... inregistrarea copilului roman nascut in strainatate
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

inregistrarea copilului roman nascut in strainatate

Buna ziua am o fetita de 10 luni nascuta in italia nu sunt casatorita legal dar si eu si tatal fetitei suntem romani in august vrem sa ii facem actele romanesti si pt asta merg in tara si as vrea sa stiu cat dureaza eliberarea certificatului de nastere romanesc si ce acte imi tebuiesc pt k merg doar eu si fetita in tara tatal neputand pleca de la locul de munca.Astept raspunsurile voastre si va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 19:38, 21 Mai 2012
Pentru a putea produce efecte, inclusiv în ceea ce priveşte cetăţenia, naşterea trebuie înregistrată la ambasada sau consulatul român din ţara în care aceasta s-a produs.
Înregistrarea naşterii la ambasadă sau consulat se face pe baza certificatului medical constatator al naşterii emis de autorităţile statului în care aceasta s-a produs. Solicitarea de înregistrare a naşterii şi de eliberare a unui certificat de naştere românesc se face de ambii părinţi ai copilului sau de catre părintele cetăţean român. Declararea naşterii se face în termen de 15 zile. Dacă declararea naşterii se face cu depaşirea celor 15 zile, dar până la împlinirea vârstei de un an, înregistrarea se face cu aprobarea şefului misiunii diplomatice. Înregistrarea naşterii peste vârsta de un an se face prin hotarâre judecatorească (înregistrarea tardiva a naşterii)

În cazul în care părinţii poartă nume de familie diferite, este necesară declaraţia autentică a ambilor părinţi cu privire la numele de familie pe care îl va purta copilul, nume ce va fi înscris în certificatul de naştere românesc emis de ambasadă sau consulat.
fetita face in iulie 1 an iar eu am titlul de calatorie pt august ce trebuie sa fac sa nu stau prea mult timp in tara si ce acte imi trebuie in tara pentru certificatul de nastere,

Ar fi mai simplu sa faceti inscrierea certificatului de nastere la consulat, dureaza max. 30 de zile pana il obtineti. Aveti nevoie de:
- extrasul de nastere italian în care sa fie trecuti parintii, apostilat de prefectura locala, în original şi copie. Apostila se obţine de la Ufficio Legalizazzioni din cadrul Prefecturii de rezidenta;
- cererea de transcriere şi declaratia pe proprie raspundere privind inexistenta altei transcrieri în Romania (formularele se primesc la consulat);
- cartile de identitate din Romania ale parintilor, original si copie
- certificatele de naştere ale parintilor, original si copie
- chitanta taxei de inscriere.

Nu mai trebuie sa traduceti si sa legalizati extrasul de nastere in Romania si sa asteptati transcrierea la Starea Civila, puteti merge imediat sa ii faceti pasaportul.

Pentru a depune actele pentru pasaport in tara aveti nevoie de o procura speciala din partea tatalui copilului (se face tot la consulat) prin care isi exprima consimtamantul ca dvs. sa depuneti actele si sa ridicati pasaportul in absenta dumnealui.

Si o ultima chestie: daca vreti sa va intoarceti in Italia doar dvs. cu copilul mai aveti nevoie de o declaratie acord pe care tatal o va da tot la consulat, in care sa scrie ca este de acord ca dvs. sa calatoriti cu copilul in strainatate, in perioada X, pe ruta X, cu destinatia X.
cred k ar fi mai simplu la consulat dar eu mai am un baiat de 5 ani dintr-o relatie anterioara si trebuie sa ìi schimb pasaportul pt k expira acum in august si cred ca in tara ma costa mai putin.procurile pt fata le-am facut cand am facut si titlul de calatorie.multumesc mult pt raspunsuri

Pentru transcrierea in tara aveti nevoie de aceleasi acte (mai putin cartea de identitate a tatalui copilului) si in plus va trebui:
- sa traduceti extrasul de nastere italian (apostilat) la un traducator autorizat, sa legalizati si sa autentificati traducerea la un notar
- sa dati o declaratie autentificata tot de notar din care sa rezulte ca nu ati mai solicitat transcrierea in registrele de stare civila romanesti si unde va fi domiciliul minorului.

Taxele sunt mai mici ca la consulat (2 lei taxa extrajudiciara de timbru + o taxa speciala de transcriere care difera, din cate stiu, de la primarie la primarie) insa este posibil sa fiti amendata pentru ca au trecut ai mult de 6 luni de la nasterea copilului (100 - 200 lei).

N-ar fi rau sa sunati la Starea Civila de la locul dvs. de domiciliu si sa intrebati de taxe si cat dureaza transcrierea; de asemenea puteti ruga pe cineva sa intrebe la un notar din zona dvs. cam cat ar v-ar costa traducerea, autentificarea si acea declaratie cu domiciliul copilului.
S-ar putea ca toate costurile adunate (cele din Romania) sa nu merite umblatura din tara pe la Starea Civila si notariat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plecarea din romania inapoi in italia cu un copil in varsta de 1 an si 10 luni:proceduri...detalii ??? mihaela0620 mihaela0620 Buna ziua si felicitari pt.acest site.Sa trec la subiect.Acum sunt in Italia cu viitorul sot si cu fetita in varsta de 1 an si 10 luni si trebuie sa venim in ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere romanesc pentru copil nascut in spania sofiamaria sofiamaria Buna, va rog cine ma poate ajuta sa imi spuna ce formalitati trebuie facute pt obtinerea unui certificat de nastere a unui copil nascut in spania dar parintii ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere pt copil peste 1 an,nascut in strainatate magdai75 magdai75 Inca o data apelez la forum. Cum pot obtine certificatul de nastere pt fetita mea de 1 an si o luna. Ea a fost nascuta in America, si nu am inregistrato la ... (vezi toată discuția)