avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 367 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA extracomunitar
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA extracomunitar

Buna ziua. Am o problema si cautand pe forum nu m-am lamurit. Firma din Romania platitoare de TVA realizeaza un prototip pentru un produs pentru un client din SUA. Factura se emite cu TVA sau nu? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Elena TOCU , Avocat 11:33, 14 Mai 2009
Nu stiu cate legatura cu subiectul are problema mea,dar o inserez aici.
Firma producatoare la care lucrez vrea sa transporte produse finite intr-un stat non-UE(zona libera), iar din acel loc de depozitare sa fie vandute tot inafara UE, catre diversi clienti. Trebuie intocmita Declaratie Vamala de Export la livrarea bunurilor din Rom in acel stat?; daca da, pe baza carui document, pt ca factura se va emite doar la vanzarea efectiva; daca nu, atunci ce alt document trebuie intocmit?Multumesc
1 . Factura externa redactata intr-o limba de circulatie internationala:
- comerciala pentru export definitiv,
- proforma pentru export temporar sau retur de marfuri.
2 . Traducerea facturii in limba romana semnata si stampilata,
3 . Packing list care sa contina greutatile Brut/net pe fiecare articol din factura,
4 . Certificat de origine:
- EUR1 pentru marfuri originare Romania sau C.E.E cu destinatie oricare din tarile comunitare,.
- Eliberat de Camera de Comert pentru marfuri a caror origine nu poate fi inscrisa in certificat de circulatie EUR1 sau nu este destinat tarilor comunitare
5 . CMR (scrisoare de transport international, care se gaseste de obicei la soferul autovehicolului care incarca marfurile pentru export),
6 . Carnet TIR - se afla in posesia soferului.
7 . Certificat de inmatriculare si cod fiscal in copie, ale societatii exportatoare.
Problema e la punctul 1.Eu doar trimit marfurile in afara UE, vanzarea are loc ulterior, poate peste o luna,poate un an, in momentul expedierii marfii nu are loc schimb de drept de proprietate.Cum sa fac factura, din moment ce nu exista client cert, nu stiu cu cat voi vinde?Si nu e nici export temporar, in tara nu se mai intorc marfurile.
Eu am inteles ca expediati marfurile pentru a fi revandute de catre firma nonUE, altor clienti. Cum va putea firma aceea sa vanda ceva ce nu este al ei? Si daca firma aceea nu "vinde", ce se intampla cu marfa respectiva?

Eu cred (parerea mea), ca vreti sa trimiteti marfa firmei respective, si pe masura ce aceasta gaseste clienti (are acceptul lor ferm de cumparare a marfii), ii facturati si dvs marfa respectiva.

Faceti proforma si pe urma facturati.
Reiau.
Firma mea vrea sa trimita marfurile la un loc de depozitare dintr-o tara terta, respectiv intr-o zona libera,unde noi avem un contract de depozitare.Aici nu stiu ce documente trebuie intocmite, neexistand un client, vanzarea nu se face printr-o firma intermediara.Am ajuns la concluzia ca este considerat export, atunci trebuie intocmita decl.vamala de export;dar la ce valoare... habar n-am.
Multumesc

Alte discuții în legătură

Facturare client ue,livrare tara non-ue tommy22 tommy22 buna seara, Avem o livrare de bunuri in Norvegia,facturarea se face catre o tara membra UE. in acest caz, factura se declara in 390 si in intrastat? ... (vezi toată discuția)
Tva exista la export?? mihavasile mihavasile Buna ziua, Vreau sa export carne in tarile din afara spatiului UE.Vama si firma de shipping nu mi iau TVA spunand ca operatiunile de export sunt scutite de ... (vezi toată discuția)
Tva Deliamustata Deliamustata Am urmatoarea speta: O livrare de bunuri unei firme din Cehia platitoare de TVA dar destinatarul final este o firma din Egipt ( firma din Cehia plateste marfa ... (vezi toată discuția)