avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA extracomunitar
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA extracomunitar

Buna ziua. Am o problema si cautand pe forum nu m-am lamurit. Firma din Romania platitoare de TVA realizeaza un prototip pentru un produs pentru un client din SUA. Factura se emite cu TVA sau nu? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Elena TOCU , Avocat 11:33, 14 Mai 2009
Zonele Libere au un regim mai special, acetesa fac parte din teritoriul nationa al UE, dar nu fac parte din teritoriul vamal. Drept pentru care marfurile plecate de pe teritoriul Comunitatii si plasate intr-o zona libera, nu fac obiectul exportului. Declaratia vamala de export sau ECS, functie de marfuri, se depune la iesirea acestora din Zona Libra, iar marfurile sunt considerate a fi exportate de pe teritoriul comunitatii cand marfa a parasit efectiv teritoriul , biroul vamal de iesire din comunitate certifica sau confirma informatic ECS-ul.
Din Romania catre Zona Libera marfa circula cu invoice comercial, CMR, A.I., in zona libera se schimba factura (cantitate, pret, vanzator, cumparator, etc).
Certificatul de origine EUR 1, e valabil intre Comunitate si anumite tari terte, functie de protocoalele dintre CEE si statele respective.
ETOCU a scris:

Zonele Libere au un regim mai special, acetesa fac parte din teritoriul nationa al UE, dar nu fac parte din teritoriul vamal. Drept pentru care marfurile plecate de pe teritoriul Comunitatii si plasate intr-o zona libera, nu fac obiectul exportului.


Rationamentul e valabil si daca zona libera e situata intr-o tara nonUE(Turcia)?Nici atunci nu e considerat export?Multumesc
In acest context se face exportul cu destinatie ZL Turcia, marfurile parasesc definitiv teritoriul Comunitatii, dar dupa depozitare unde ajung marfurile? nu cumva revin pe teritoriul Comunitatii?
Din ZL Turcia, cum scoateti marfurile, prin export sau import?
Din zona libera din Turcia,marfurile vor fi vandute catre diversi clienti din Turcia.
Deci, cand trimit marfa in zona libera, e export, trebuie sa fac declaratie vamala de export etc., dar nu stiu la ce valoare, iar factura nu pot face pt ca nu am cui.
Im momentul in care vand efectiv, trebuie sa fac factura, dar valoarea nu va coincide cu cea din declaratia vamala, poate fi mai mica sau mai mare...
Ma doare capul...
Tocmai asta e rolul Zonelor Libere - se poate schimba pretul, se pot emite facturi din ZL.
Exportul din Romania in Turcia - destinatie Zona Libera - factura o faceti catre dvs. - Turcia, in baza licentei de depozitarea in zona libera, conditie CIF ZL Turcia.
Cand vindeti din zona, vindeti in conditie FCA ZL - firmele care cumpara vor fi si firme importatoarea.
Pretul de iesire/vanzare din zona, tb sa fie mai mare sau egal cu cel de intrare.

Alte discuții în legătură

Facturare client ue,livrare tara non-ue tommy22 tommy22 buna seara, Avem o livrare de bunuri in Norvegia,facturarea se face catre o tara membra UE. in acest caz, factura se declara in 390 si in intrastat? ... (vezi toată discuția)
Tva exista la export?? mihavasile mihavasile Buna ziua, Vreau sa export carne in tarile din afara spatiului UE.Vama si firma de shipping nu mi iau TVA spunand ca operatiunile de export sunt scutite de ... (vezi toată discuția)
Tva Deliamustata Deliamustata Am urmatoarea speta: O livrare de bunuri unei firme din Cehia platitoare de TVA dar destinatarul final este o firma din Egipt ( firma din Cehia plateste marfa ... (vezi toată discuția)