avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract colectiv
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract colectiv

potrivit legii 130/1996 - Negocierea colectivă, la nivel de unitate, este obligatorie pentru unitatile cu mai mult de 21 de salariati.

Negocierea presupune 2 parti; ce faci daca nu ai reprezentantul salariatilor? cum faci dovada initierii negocierii?

reprezentativitatea salariatilor nefiind obligatorie...
Este laudabil ca doresti sa faci negocieri ... dar alti patroni fac in felul urmator.

Ii pun pe angajati sa semneze un proces verbal de alegere a reprezentantilor.

Se intocmeste un cotract colectiv de munca.

Reprezentantii il semneaza, il semneaza patronii.

Gata ! Contractul este terminat.

Nici o negociere, nici un scandal, greva, etc.

Asa fac altii. Tu ... bineinteles, vei negocia si vei mari salariul la minimum 25 milioane pentru fiecare salariat.
Nu-i asa ?

Alberto Kurtyan
albertokurtyan a scris:

Este laudabil ca doresti sa faci negocieri ... dar alti patroni fac in felul urmator.

Ii pun pe angajati sa semneze un proces verbal de alegere a reprezentantilor.

Se intocmeste un cotract colectiv de munca.

Reprezentantii il semneaza, il semneaza patronii.

Gata ! Contractul este terminat.

Nici o negociere, nici un scandal, greva, etc.

Asa fac altii. Tu ... bineinteles, vei negocia si vei mari salariul la minimum 25 milioane pentru fiecare salariat.
Nu-i asa ?

Alberto Kurtyan

Ar fi minunat daca salariatii romani ar negocia in adevaratul sens al cuvantului salariu . In Romania nu se negociaza salariu in 90 % din cazuri, ba chiar nu au idee ce salariu au pana la prima plata, intreaba pe soptite colegul de munca, ca nu au curaj sa intrebe cu voce tare.
Nu cred ca exista un pericol ca negocierea sa " derapeze"
In conformitate cu prevederile codului muncii:
Art. 224. - (1) La angajatorii la care sunt incadrati mai mult de 20 de salariati si daca nici unul nu este membru de sindicat, interesele acestora pot fi promovate si aparate de reprezentantii lor, alesi si mandatati special in acest scop.
(2) Reprezentantii salariatilor sunt alesi in cadrul adunarii generale a salariatilor, cu votul a cel putin jumatate din numarul total al salariatilor.
(3) Reprezentantii salariatilor nu pot sa desfasoare activitati ce sunt recunoscute prin lege exclusiv sindicatelor.
Art. 225. - (1) Pot fi alesi ca reprezentanti ai salariatilor salariatii care au implinit varsta de 21 de ani si care au lucrat la angajator cel putin un an fara intrerupere.
(2) Conditia vechimii prevazute la alin. (1) nu este necesara in cazul alegerii reprezentantilor salariatilor la angajatorii nou-infiintati.
(3) Numarul de reprezentanti alesi ai salariatilor se stabileste de comun acord cu angajatorul, in raport cu numarul de salariati ai acestuia.
(4) Durata mandatului reprezentantilor salariatilor nu poate fi mai mare de 2 ani.
Art. 226. - Reprezentantii salariatilor au urmatoarele atributii principale:
a) sa urmareasca respectarea drepturilor salariatilor, in conformitate cu legislatia in vigoare, cu contractul colectiv de munca aplicabil, cu contractele individuale de munca si cu regulamentul intern;
b) sa participe la elaborarea regulamentului intern;
c) sa promoveze interesele salariatilor referitoare la salariu, conditii de munca, timp de munca si timp de odihna, stabilitate in munca, precum si orice alte interese profesionale, economice si sociale legate de relatiile de munca;
d) sa sesizeze inspectoratul de munca cu privire la nerespectarea dispozitiilor legale si ale contractului colectiv de munca aplicabil.

Art. 227. - Atributiile reprezentantilor salariatilor, modul de indeplinire a acestora, precum si durata si limitele mandatului lor se stabilesc in cadrul adunarii generale a salariatilor, in conditiile legii.
Art. 228. - Timpul alocat reprezentantilor salariatilor in vederea indeplinirii mandatului pe care l-au primit este de 20 de ore pe luna si se considera timp efectiv lucrat, fiind salarizat corespunzator.
Art. 229. - Pe toata durata exercitarii mandatului reprezentantii salariatilor nu pot fi concediati pentru motive care nu tin de persoana salariatului, pentru necorespundere profesionala sau pentru motive ce tin de indeplinirea mandatului pe care l-au primit de la salariati.

Art. 236. - (1) Contractul colectiv de munca este conventia incheiata in forma scrisa intre angajator sau organizatia patronala, de o parte, si salariati, reprezentati prin sindicate ori in alt mod prevazut de lege, de cealalta parte, prin care se stabilesc clauze privind conditiile de munca, salarizarea, precum si alte drepturi si obligatii ce decurg din raporturile de munca.
(2) Negocierea colectiva este obligatorie, cu exceptia cazului in care angajatorul are incadrati mai putin de 21 de salariati.


CCM se inregistreaza la Directia Muncii si nu la ITM si nu se poate incheia fara negociere intre patronat si reprezentanti ai salariatilor.
Iar colega mea Rozi va dat chiar si textul legal.
Deci...........
Succes
Ultima modificare: Joi, 18 Decembrie 2008
Cabinet de Avocat Todorese Doina, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract colectiv de munca la nivel de societate grecuanamaria grecuanamaria buna ziua, la societatea la care lucrez sunt 27 de angajati in prezent. Stiu ca trebuie sa facem contractul colectiv de mun ca la nivel de societate. Imi ... (vezi toată discuția)
Ccm / roi bombi bombi Ma intereseaza daca CCM si/sau ROI trebuiesc in mod obligatoriu intocmite si unde trebuiesc depuse? (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca la nivelul unitatii laurentiusergiu_33 laurentiusergiu_33 Daca exista un contract colectiv de munca la nivelul unitatii,el trebuie semnat de catre toti angajatii?Daca nu,atunci angajatii de unde iau cunostinta despre ... (vezi toată discuția)