avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Dupa concediul de maternitate, pot sa iau concediu de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Dupa concediul de maternitate, pot sa iau concediu de risc maternal si apoi concediu CCC?

Buna ziua,

Am nascut pe 1 martie. De pe 14 februarie pana pe 14 iunie sunt in concediul dematernitate de 126 zile. Dupa ce se termina acesta, pot sa intru in concediu de risc maternal pt 4 luni si apoi sa-mi depun dosarul pt indemnizatia pt 2 ani?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: elarabela , utilizator 14:49, 23 Noiembrie 2012
1. - Nu stiu de ce ma puneti pe mine sa va spun temeiul legal al unui raspuns gresit al celor de la Resurse umane.
- Intrebati-i pe ei care este baza legala a raspunsului pe care vi l-au dat.
- Ceea ce vi s-a spus nu este prevazut nicaieri.

2. - Nu veti sta 2 ani acasa ci veti sta numai pana cand copilul va implini 2 ani (indiferent de data cand solicitati CCC).
- Ultima zi pentru care veti primi indemnizatie pentru CCC este ziua in care copilul implineste 2 ani.

3. - Actul normativ care reglementeaza CCC este OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor care spune:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...
- Expresia pot beneficia inseamna un drept si nu o obligatie a dvs. de a intra in CCC.
- Asadar dvs. puteti solicita CCC oricand doriti dvs., pana cand copilu va implini 2 ani, chiar si dupa ce veti fi mai inainte in concediu de risc maternal.

Stiu ca voi sta in CCC pana implineste bebe 2 ani. Ce nu am inteles eu, pt ca, de la resurse umane mi s-a spus clar ca nu se poate (adica, daca imi iau, dupa concediu de maternitate, concediu de risc maternla de 120 zile, nu mai pot sa intru in CCC pana cand implineste bebe 2 ani).
Dupa cum va ziceam, pe 14 iunie mi se termina cele 126 zile de concediu de sarcina si lauzie. As vrea apoi sa intru in concediu de risc maternal de 120 zile, si apoi sa imi depun dosarul de CCC pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului. Se poate? Am vazut ca in legea citata de dvs, la art. 10 lit. b "
b) dupã data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, salariatele prevãzute la art. 2 lit. d) şi e), în cazul în care nu solicitã concediul şi indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pânã la 3 ani

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for... "
Daca da, cum se plateste concediul de risc maternal? La fel ca cel de sarcina si lauzie?
1. - Cum sa va fac sa intelegeti ca raspunsul dat de la Resurse umane este incorect si ilegal?
- Daca asa doriti dvs. puteti sa intrati in concediu de risc maternal (acesta se acorda de catre medic in baza prevederilor OUG 96/2003) si apoi sa solicitati CCC.

2. Expresia subliniata din citatul din OUG 96/2003
b) dupã data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, salariatele prevãzute la art. 2 lit. d) şi e), în cazul în care nu solicitã concediul şi indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pânã la 3 ani

inseamna :
- daca solicitati CCC imediat dupa concediul de maternitate nu mai puteti solicita si concediu de risc maternal;
- daca nu solicitati CCC dupa concediul de maternitate puteti solicita concediu de risc maternal, in conditiile prevazute de OUG 96/2003.

3. - Indemnizatia pentru concediul de risc maternal este de 75% din baza de calcul care este formata din cele 6 luni anterioare intrarii in concediu de risc maternal.
- Se asimileazã stagiului de cotizare în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate perioadele în care asiguratul beneficiazã de concediile medicale (inclusiv concediul de maternitate) şi indemnizaţiile aferente.

4. Asa ca faceti socoteala daca indemnizatia pentru concediul de risc maternal nu este cumva mai mica decat indemnizatia pentru CCC.
Multumesc frumos! Imi era teama ca daca intru in concediu de risc maternal, nu o sa mai am dreptul si la CCC.

3. - Indemnizatia pentru concediul de risc maternal este de 75% din baza de calcul care este formata din cele 6 luni anterioare intrarii in concediu de risc maternal.
- Se asimileaz? stagiului de cotizare în sistemul de asigur?ri sociale de s?n?tate perioadele în care asiguratul beneficiaz? de concediile medicale (inclusiv concediul de maternitate) şi indemnizaţiile aferente

Baza de calcul, inseamna netul celor 6 luni?
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Iunie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Baza de calcul este brutul din cele 6 luni.

Alte discuții în legătură

Concediu de risc pentru alaptare andyc25 andyc25 Buna ziua, Am auzit de curand faptul ca o salariata poate obtine concediul de risc pentru alaptare dupa efectuarea concediului pre si postnatal care ... (vezi toată discuția)
Concediu risc de alaptare andyc25 andyc25 Buna ziua, Am auzit de curand faptul ca o salariata poate obtine concediul de risc pentru alaptare dupa efectuarea concediului pre si postnatal care ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal flor78 flor78 Daca am fodt in concediu de cresterea si ingrijirea copilului din septembrie 2007 pana pe 24 aprilie 2008, iar din 25.04 am inceput serviciu pot sa mi iau ... (vezi toată discuția)