avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cuantumul ajutorului de deces
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cuantumul ajutorului de deces

Sotia unui pensionar a decedat in data de 22,05,2012, aceasta era beneficiara pentru un handicap vizual a unei( pensii ) sume pentru handicap de 200 lei. Urmare decesului acestei persoane, care este dreptul ce se va acorda ca ajutor de deces și cui trebuie să se adreseze ?
CU mulțumiri !!
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 13:19, 27 Mai 2012
1. Persoana decedata nu avea pensie de handicap ci indemnizatie de handicap.

2. Sotul se poate adresa Casei de Pensii unde va completa cererea pentru ajutor de deces si va depune si urmatoarele documente:
a) cerere pentru acordarea ajutorului de deces, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 11;
b) certificat de deces (original si copie);
c) act de identitate al solicitantului (original si copie);
d) acte de stare civila ale solicitantului, din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, dupa caz, actul care atesta calitatea de tutore, curator, mandatar (original si copie);
e) dovada ca solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original si copie);
Legea 263/2010

Art. 126

(3) Ajutorul de deces cuvenit pentru un membru de familie reprezinta jumatate din cuantumul prevazut la art. 125 alin. (3).


Art. 125

(3) Cuantumul ajutorului de deces se stabileste anual prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat si nu poate fi mai mic decat valoarea castigului salarial mediu brut prevazut la art. 33 alin. (5).


Art. 33

5) Castigul salarial mediu brut prevazut la alin. (3) este cel utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2012, potrivit art. 17 din Legea nr. 294/2011, este de 2.117 lei.

Ajutorul de deces in acest caz este jumatate din 2117 lei

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor inmormantare jetli jetli Puteti sa-mi spuneti ce valoare are ajutorul acordat pentru inmormantare ? (vezi toată discuția)
Pensie de urmas si ajutor de deces Cocoara Beatrice Cocoara Beatrice Buna ziua, O persoana care beneficiaza de pensie urmas a decedat.Membrii familiei pot beneficia de ajutor de decces? Si in ce valaoare? Va multumesc. (vezi toată discuția)
Ajutor deces cadru didactic AGROMEC AGROMEC Buna ziua va rog sa ma ajutati : tata a decedat in luna iulie 2011 , era cadru didactic; am depus cerere la scoala pentru ajutor de deces si am primit doar ... (vezi toată discuția)