avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 228 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pot beneficia de pensie pentru limita de varsta?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pot beneficia de pensie pentru limita de varsta?

Sunt o persoana cu handicap din nastere.Mi s-a eliberat un certificat de incadrare in grad de handicap,cod boala 4(vizual),grad de handicap accentuat,data ivirii handicapului este trecuta in certificat ca este din nastere,valabilitate permament si ca pot beneficia de art.59 din legea 263/2010.Cu gradul de handicap accentuat pot beneficia de art.59 din legea 263/2010???Va multumesc anticipat.Va rog raspundeti-mi cat mai repede
Intrucat nu ati precizat data nasterii, verificati in anexa 5 a Legii nr.283/2010, dupa sex, luna si anul nasterii, care este stagiul dvs. complet de cotizare. Daca aveti realizat cel putin o treime din acest stagiu de cotizare, atunci veti beneficia de pensie pentru limita de varsta, deoarece certificatul dvs. de incadrare in grad de handicap are toate mentiunile necesare conform art.44 din norme.

Legea nr.263/2010:
ART. 59
Nevãzãtorii beneficiazã de pensie pentru limitã de vârstã, indiferent de vârstã, dacã au realizat ca nevãzãtor cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare.


HG nr. 257/2011 - Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010
ART. 44
Reducerea prevãzutã la art. 59 din lege se aplicã nevãzãtorilor care fac dovada acestui statut cu certificatul de încadrare în grad de handicap emis în condiţiile legii, care va conţine obligatoriu urmãtoarele elemente: data ivirii handicapului, gradul de handicap, termenul de revizuire, precum şi menţiunea cã certificatul a fost emis în vederea aplicãrii art. 59 din lege.
Multumesc de raspuns. M-am nascut in 13. 10. 1969. Va rog frumos sa-mi spuneti dvs. cat trebuie sa fie stagiul de cotizare? Multumesc foarte frumos. La casa de pensii mi se respinge cererea pe motivul ca ; 'nu se incadreaza gradul accentuat ci doar gradul grav!!!!'
Desi asa ceva nu e mentionat nicaeri in lg. 263/2010 , nici in art.59 si nici in normele de aplicare art. 44. Ce pot sa fac???? Va rog raspundeti repede. Multumesc

O femeie nascuta in oct.1969 are dreptul la pensie limita de varsta la 63 de ani, pentru un stagiu minim de 15 ani. Stagiul complet este de 35 de ani, deci dvs. ar trebui sa aveti 1/3 din acest stagiu - 11 ani 8 luni.

Un barbat nascut in oct.1969 are dreptul la pensie limita de varsta la 65 de ani, pentru un stagiu minim de 15 ani. Stagiul complet este de 35 de ani, deci dvs. ar trebui sa aveti 1/3 din acest stagiu - 11 ani 8 luni.

Multumesc de informatie in legatura cu stagiul de cotizare.Aceasta o am .Dar problema mare este ca prima data la Casa de Pensii mi-au zis ca am dreptul la pensie de limita de varsta , am facut cerere cu un cupon de pensie si am primit nr. de inregistrare.Ca a doua zi mi s-a respins cererea,motivand ca au dreptul la art. 59 din Legea 263/2010 doar cei cu handicap grav,iar eu am accentuat. Asa ceva nu e mentionat nicaeri in lg. 263/2010 , nici in art.59 si nici in normele de aplicare art. 44. Ce pot sa fac???Astept raspuns,multumesc
Am gasit la adresa de mai jos un caz asemanator, in care o persoana cu aceeasi situatie ca a dvs. a castigat un proces impotriva casei de pensii care nu a vrut sa-i acorde pensie pe motiv ca are grad de handicap accentuat, nu grav. E drept ca era la Legea 19, dar nici in Legea 263 nu se face distinctie intre gradele de handicap.

[ link extern ]

V-as sfatui sa mergeti la casa de pensii si sa discutati cu cei de la serviciul juridic, ba chiar sa le aratati hotararea de mai sus, mai ales motivatia curtii exprimata in acea hotarare.
Sau faceti o reclamatie scrisa la casa de pensii, folosind argumentele curtii, si daca primiti un raspuns nefavorabil, atunci puteti da in judecata casa de pensii.

Mult succes!

Alte discuții în legătură

Pt pensia anticipata .nevazator gr 2 accentuat adamache monica adamache monica Buna ziua sunt nevazatoare gr 2 accentuat nascuta in 1970 handicapul vizual il am din copilarie .sunt angajata cu carte de munca din anul 2000 cu 8 ore cd pot ... (vezi toată discuția)
Pensionare ionutzul ionutzul Sunt nascut in 8 martie 1962 si am lucrati 21 de ani si 8 luni.Am un handicap,nu vad deloc cu un ochi si am fost incadrat in grad de handicap mediu.Intrebarea ... (vezi toată discuția)
Pensie pentru limita de varsta pentru nevazatori vostinariu mihaela vostinariu mihaela Buna ziua, Mama mea este in pensie de invaliditate gradul II, este si persoana cu handicap gradul accentuat cod 4- nevazator. In art 59 din L 263/2010 si art ... (vezi toată discuția)