Ieri mi-am ridicat si eu "faimoasa" decizie de primire in profesia de avocat.
Luni merg sa-mi depun cererea de inscriere in barou. Fiind consilier juridic definitiv si cu vechime in domeniu de peste 5 ani , mi s-a comunicat ca odata cu cererea de inscriere in barou sa mai prezint dovada ca sunt consilier juridic definitiv, copie carte de munca si copie decizie de primire in profesie. Iar dupa ce sunt admisa in barou o sa trebuiasca sa platesc taxa. =D>
2007_rozi a scris:
Ieri mi-am ridicat si eu "faimoasa" decizie de primire in profesia de avocat.
Luni merg sa-mi depun cererea de inscriere in barou. Fiind consilier juridic definitiv si cu vechime in domeniu de peste 5 ani , mi s-a comunicat ca odata cu cererea de inscriere in barou sa mai prezint dovada ca sunt consilier juridic definitiv, copie carte de munca si copie decizie de primire in profesie. Iar dupa ce sunt admisa in barou o sa trebuiasca sa platesc taxa. =D>
Felicitari!
Sper sa ma descurc in lumea asta in cae ma pregatesc sa intru..... Pt ca mi se pare o luprta....de fapt chiar asa a fost examenul de admitere.....
Nu e un zvon, asa se da din februarie de anul trecut. Alegi intre civil sau penal, si automat dai si procedura aferenta. Mai dai org profesiei plus inca 2 materii la alegere. Te intrebi de pe-acuma cum va fi deful? :)
Art. 1 – (1) Examenul de dobândire a titlului profesional de avocat definitiv se va desfăşura la următoarele materii de examen:
I. Materii obligatorii:
1. Statutul profesional al avocatului şi exercitarea profesiei de avocat (exercitarea profesiei de avocat, disciplina, etica şi deontologia profesională, asigurările sociale ale avocaţilor, perfecţionarea pregătirii profesionale a avocaţilor);
2. Drept civil sau drept penal (alternativ);
II. Materii opţionale:
A. Materii opţionale ce se grupează în funcţie de materia de bază aleasă alternativ:
3. drept procesual civil.
4. drept procesual penal.
(2) În funcţie de opţiunea la materiile obligatorii (drept civil sau drept penal) candidaţii vor fi examinaţi la materiile „drept procesual civil” sau „drept procesual penal”, corespunzător materiei obligatorii alese (dacă se alege ca
materie obligatorie materia „drept civil” candidatul va fi examinat şi la materia „drept procesual civil”; dacă se alege ca materie obligatorie materia „drept penal” candidatul va fi examinat şi la materia „drept procesual penal”.)
B. Alte materii opţionale (la alegerea candidatului):
5. Contencios constituţional şi electoral.
6. Contencios administrativ şi contravenţional.
7. Elemente de organizare şi funcţionare a instanţelor judecătoreşti şi parchetelor, a activităţii notariale şi activităţii
executorilor judecătoreşti.
8. Drept european şi instituţii europene.
9. Contenciosul european al drepturilor omului.
10. Elemente de drept fiscal. Procedură fiscală şi contencios fiscal.
11. Drept comercial şi dreptul societăţilor comerciale (contracte comerciale; societăţi comerciale).
12. Drept bancar şi instituţii de credit. Elemente ale procedurii insolvenţei.
13. Dreptul român al concurenţei şi protecţiei consumatorilor.
14. Dreptul proprietăţii intelectuale.
15. Dreptul muncii şi securităţii sociale.
16. Dreptul familiei.
17. Dreptul mediului
Art. 2 – Consiliile barourilor vor stabili în fiecare an, până la 15 ianuarie, un număr de cel puţin 5 materii opţionale la care candidaţii pot opta pentru susţinerea examenului de dobândire a titlului profesional de avocat definitiv dintre materiile menţionate la art. 1 pct. II lit. B (numerotate 5 – 17).
Art. 3 - (1) Examinarea candidaţilor se face la cinci materii, prin susţinerea a cel puţin patru probe scrise.
(2) Dintre cele cinci materii la care se face examinarea fiecărui candidat două materii opţionale pot fi alese de candidat dintre cele cinci materii opţionale prevăzute la art. 2 precum şi din materia de bază (alternativă) şi materia asociată acesteia, la care nu s-a optat cu titlu de materie de bază.