Un angajat din cadrul unei institutii publice prezinta angajatorului fisa de aptitudine de la medicul de medicina muncii din care rezulta faptul ca acesta-angajatul- este "inapt temporar",fara a se face vreo recomandare in acest sens din partea medicului.
Persoana in cauza refuza sa se prezinte la locul de munca, a facut cerere de concediu fara plata, si solicita concedierea pt motive care tin de persoana salariatului - art/61, lit.c) din Codul Muncii.
Spuneti-mi va rog, pot pune in aplicare prevederea legala de mai sus doar pe baza acelei fise de aptitudini? Ce sa inteleg prin "inapt temporar"?
Va multumesc.
Ar fi trebuit sa existe o recomandare in acest sens din partea medicului de medicina a muncii,altfel de unde stie angajatorul la ce anume este apt medical angajatul sau pt. a putea sa-i schimbe locul muncii sau felul temporar?
Singura solutie viabila este ca angajatorul sa conlucreze mai bine cu medicul de medicina muncii cu care are un contract de altfel ,pt. ca acesta din urma sa completeze fisa de aptitudini si cu recomandarea medicala corespunzatoare starii de inaptitudine temporara a angajatului respectiv,din moment ce a constatat-o,dupa care acesta,adica angajatorul va sti cu siguranta si ce conduita concreta trebuie sa adopte.
Danaioana:
1. Dvs. nu tyrebuia sa incheiati CIM pana ce nu aveati avizul medicului de medicina muncii si in acest caz era simpul: fara "apt" nu ii mai incheiati CIM.
2. Nerespectand prevederile din Codul muncii acum aveti de tras.
Utilizatorul nu mentioneaza cand s-a intocmit fisa de aptitudine purtand concluzia,sub forma avizului medical "inapt temporar",adica s-a intocmit in urma examenului medical la angajare , controlului medical periodic ,de adaptare,la reluarea muncii ,in caz de supraveghere specială.
Dar, oricum,indiferent de momentul la care s-a efectat examinarea:
1.lucrătorul se află doar temporar, din cauza unei boli, în situaţia de incapacitate medicală privind desfăşurarea activităţii la locul de muncă în profesia/funcţia pentru care se solicită examenul medical de medicina muncii, si nu se pune problema de a nu se putea incheia un cim in aceste conditii sau a se desface un cim,cu articolele mentionate;
2.obligatoriu fisa de aptitudine trebuie sa contina recomandarea medicala a medicului de medicina muncii pt. o astfel de situatie.