Sunt mama unui baetel care peste cateva zile va implini 2 ani si ca urmare ar trebui sa incep serviciu. Sunt angajata la o agentie a unei companii, iar in timp ce ma aflam in CCC agentia la care lucram eu s-a desfintat :
1. Angajatorul are obligatia sa m-i ofere acelas post ? - sau care este solutia legala in acest caz ?
2. Salariul brut la data intrarii in CCC era de 600 RON, angajatorul are obligatia sa-mi actualizeze salariul ? (mentionez ca in timpul CCC am terminat facultatea, si m-am incris la un master - primesc ceva sporuri pt asta ?)
eu ma confrunt cu urmatoarea problema:dupa terminarea concediului de crestere a copilului nu ma pot intoarce la servici pe motiv ca``postul e ocupat!`` si daca`` se va ivi ocazia ma cheama el``.Va vine sa credeti cu cata arogata am fost tratata?pe 23 aprilie am vorbit despre reintoarcerea mea la servici urmand ca pe 2 mai 2009 copilul meu sa implineasca 2 ani;evitand un eventual scandal ,i-am propus sa ma dea in somaj fiindu-mi si mie favorabil sa pot sta cu copilul acasa macar pana la 2 ani jumate acasa sa poata merge la gradinita;ca o paranteza mentionez ca am inscris copilul de acum 1 an la cresa si am fost asigurata atunci ca nu sunt locuri disponibile si mai imi trebuie si adeverinta precum ca muncesc;normal ar fi sa inceapa copilul sa mearga la cresa ,sa ne asiguram ca-i este bine acolo si dupa aia noi mamicile sa mergem la servici.revenind la subiect ,mi-a raspuns atunci ca daca ``e legal`` sigur ,ma va da in somaj........o sa mearga sa se intereseze la itm si dupa 10-15 mai ma va suna cu siguranta,suntem in 21 mai iar eu fierb in suc propriu:nu tu servici,nu tu indemnizatie,nu tu somaj.BIneinteles ca nu am primit nici un raspuns.Eu cu drepturi ,eu fara drepturi......am drepturi si la ce imi folosesc ?sa stau sa ma rog de sefu` ptr a obtine macar un ajutor de somaj?este 4:10am iar eu sunt stresata si am insomnii din cauza asta;sunt convinsa ca mai sunt mamici care se confrunta cu o astfel de problema.Am muncit 7 ani la aceasta firma pe branci si acum sunt probabil pedepsita ca am realizat cel mai frumos lucru din viata mea:sa dau nastere unui copil iar fericirea mea si a copilului trebuie sa fie umbrita de un astfel de specimen.Stiu:o sa-mi spuneti sa actionez pe cale juridica;eu chiar sunt om de buna credinta si chiar nu vreau sa apelez la asa ceva:nu am nici timpul si nici banii necesari.Cand am vorbit ,atunci pe 23mai,m-a intrebat la un moment dat :ti-ai gasit de munca?ce intrebare........eu nu mi-am incheiat inca socotelile la aceasta firma si el ma intreaba daca mi-am gasit de munca;am contractul de munca suspendat conform art 51 lit a ;nu ar trebui sa-mi desfaca contractul de munca totusi,si sa declare si un motiv?il poate lasa suspendat asa la nesfarsit?nu se sesizeaza nimeni de la itm ?sau trebuie sa fiu eu cea care sa ceara acest lucru?as vrea sa-mi dati un sfat:cum sa procedez,ce ar trebui sa fac,sa spun ,incotro sa o iau?
1. Faceti cerere pentru incetarea suspendarii. Fiind o suspendare de contract la initiativa dvs, angajatorul nu poate avea el initiativa incetarii suspendarii. Mergeti la serviciu si vedeti ce se intampla. Angajatorul va trebui sa va acorde un termen de preaviz de 20 zile lucratoare, iar apoi sa va inceteze contractul cu art.65(1) din Codul Muncii pentru a putea beneficia de somaj. Daca va concediaza, cereti si un salariu compensatoriu, conform Contractului colectiv de munca la nivel national.
Suspendarea pentru CCC este valabila de drept pana la data cand copilul a implinit 2 ani, din cate am inteles in 2 mai.
Atunci cand ati vorbit cu angajatorul trebuia sa faceti si cerere scrisa de revenire in activitate cu data de 2 mai (am inteles ca nu ati facut nici cerere si nici nu v-ati dus la servici, doar ati discutat din pacate)
Cand ati suspendat contractul acum 2 ani, cu siguranta ati facut o cerere in care ati specificat ca doriti suspendarea activitatii pt CIC pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului. Cand a implinit 2 ani, a operat de drept reluarea activitatii si ar fi trebuit sa va prezentati la serviciu.
Nu ar fi trebuit sa lasati totul numai in baza unor discutii si promisiuni ale patronului, dar asta e acum.
Angajatorul dvs ar putea sa considere (si nu aveti cum contesta) ca ati lipsit nemotivat de la serviciu din 2 mai si sa decida sa va desfaca contractul disciplinar, caz in care nu veti avea dreptul la somaj.
Pe de alta parte angajatorul nu avea voie sa angajeze in locul dvs decat pe durata cat ati stat dvs in CIC, de aceea raspunsul lui ca postul este acum ocupat insemna ca nu a procedat corect.
Deci sunt greseli de partea amandorura.
Ar fi util sa vedeti daca va poate spijini cu incetarea contractului in baza art 65 (1) asa cum ati fost indrumata in raspunsul de mai sus.
Obligatia dvs este ca in ziua ulteriaore celei in care copilul a implinit 2 ani sa va prezentati la serviciu, iar angajatorul trebuie sa va primeasca daca postul dvs nu a fost desfiintat intre timp. Faptul ca postul dvs "este ocupat", este ocupat doar pe perioada in care dvs sunteti in concediu pentru cresterea copilului.
Daca doriti sa beneficiati de somaj discutati cu angajatorul si acesta trebuie sa va inceteze contractul cu art. 65 (1). va trebui sa faceti o cerere de reincepere a serviciului, sa stati in perioada de preaviz prevazuta pentru desfiintarea postului dvs si apoi veti putea benefica de somaj.
Aveti dreptate,nu am facut cerere scrisa asa este,pentru ca nu am considerat ca trebuie facuta `` cerere`` ca sa aprobe ce?legea nu specifica acest lucru ca trebuie facut cerere .Sa spunem ca faceam :credeti ca mi-ar fi scris pe cerere ``:nu se aproba`` sau se`` aproba``?este un personaj fara scrupule si putea f usor sa o arunce in cosul de gunoi! Oricum nu aveam nici o dovada.Am crezut ca e de drept sa ma intorc la servici.