avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 258 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere lider de sindicat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere lider de sindicat

Buna Ziua. Am si eu o problema ca sa zic asa....poate fi concediat din motive care nu tin de persoana salariatului un lider de sindicat angajat cu carte de munca la o societate care nu ii poate oferi un alt loc de munca si care deja este supusa procedurii reorganizarii judiciare. Dupa parerea mea poate, dar ma contrazice cineva? Mai mult deja au fost concediate nenumarate persoane astfel incat nu cred ca mai exista reprezentativitate la nivelul societatii pentru a se constitui legal un sindicat, asa ca cel care vrea sa fie salariat in continuare este lider peste nimic....ma poate ajuta cineva cu un raspuns legal???
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 15:34, 3 Aprilie 2009
imi cer scuze ca nu am explicat exact. A murit cel care era lider, respectiv persoana cu care am incheiat CCM. Problema societatii este aceea de a mentine un lider veritabil sau nu, in conditiile in care din cauza reorganizarii judiciare pe legea 85 aproape toti salariatii sunt concediati prin desfiinatrea posturilor, asa cum s-a stabilit in CCM-ul semnat de vechiul lider care a murit. Asa ca o persoana recunoscuta a semnat CCm si intre timp a decedat, iar acum a aparut o alta persoana care afiliaza sindicatul la un altul considerat mai reprezentativ. In acest moment nu se stie daca vechiul sindicat cel care deja a semnat CCM-ul mai corespunde cu noul sindicat care a fuzionat.
Ca sa scurtez problema...Un lider de sindicat decedeaza si apare alta persoana care se autointituleaza lider de sindicat altul decat sindicatul care a semnat CCM-ul si pretinde protectia legii sindicatelor. Pe societate cine o apara in fata unei asemenea escrocherii.Am negociat cu un alt sindicat nu cu cel care vine acum sa vorbeasca in numele oamenilor.Ce poate face societatea? Sa il creada pe cuvant? Sa ceara declaratie notarila precum cel ce pretinde este persoana adevarata? Sub ce sanctiune? Si actele pe care le semneaza societatea cu un lider imaginar autointitulat sun lovite de nulitate absoluta? Eu cel putin cred ca da....poate ma contraziceti voi...eroare cu privire la calitatea persoanei.
In fapt, am gresit cand am scris titlul concediere lider de sindicat, corect si legal ar fi trebuit concediere fals lider autointitulat.
In conditiile in care am efectuat concedieri colective iar cetateanul acesta nu a intreprins nimic in calitatea sa de lider de sindicat, voi ce ziceti?
Mai mult. El cere scris sa i se creeze cadrul legal ca sa ramana angajat avand in vedere calitatea sa de angajat. eu ce sa mai inteleg? Ca pentru altii nu a facut nimic in schimb pentru el vrea ca societatea sa ii creeze cadrul legal ca sa ramana salariat?
Ultima modificare: Marți, 23 Decembrie 2008
Lucian Dumitrescu, Consilier juridic
Intr-o societate exista un singur sindicat care are reprezentativitate. Nu vad cum sindicatul reprezentativ s-a afiliat la un alt sindicat " mai reprezentativ" din societate. Reprezentativitatea unui sindicat nu este data numai de numarul membrilor sai la un moment dat ci de hotararea judecatoreasca prin care sindicatul este recunoscut ca reprezentativ Cred ca ceva nu este bine inteles in situatia data. Ideea este ca daca un sindicat a semnat pentru afilierea cu alt sindicat a facutacest lucru printr-un act semnat de 2 lideri care aveau mandat. Imi este greu sa cred ca un sindicat semneaza un act cu orice persoana care doar afirma ca este lider.
Conducerea societatii insa poate cere prin notificare scrisa dovada ca este mandatat sa conduca sindicatul , sau ca a fost mandat pana in urma cu doi ani.
Conform legii angajatorul are obligatia de informa sidicatul cu privire la concediere nu sindicatul este cel care ia initiativa in acest caz ca sa i se reproseze ca nu s-a zbatut pentru membrii dar se zbate pentru sine. Si aces fapt nu este chiar preocuparea angajatorului. Aduceti argumente care nu sunt relevante.
Art. 69. - În cazul concedierilor colective, angajatorului îi revin urmatoarele obligatii:
a) sa initieze, în scopul punerii de acord, în conditiile prevazute de lege, consultari cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor, referitoare la metodele si mijloacele de evitare a concedierilor colective sau de reducere a numarului de salariati afectati si de atenuare a consecintelor;
b) sa puna la dispozitie sindicatului care are membri în unitate sau, dupa caz, reprezentantilor salariatilor, în conditiile prevazute de lege, toate informatiile relevante în legatura cu concedierea colectiva, în vederea formularii propunerilor din partea acestora.

Art. 70. - (1) Angajatorul are obligatia sa notifice în scris sindicatului sau, dupa caz, reprezentantilor salariatilor intentia de concediere colectiva, cu cel putin 30 de zile calendaristice anterioare emiterii deciziilor de concediere.
Art. 71. - (1) Sindicatul sau, dupa caz, reprezentantii salariatilor pot propune angajatorului masuri în vederea evitarii concedierilor ori diminuarii numarului salariatilor concediati, într-un termen de 15 zile calendaristice de la data primirii notificarii.
(2) Angajatorul are obligatia de a raspunde în scris si motivat la propunerile formulate potrivit prevederilor alin. (1), în termen de 5 zile calendaristice de la primirea acestora.
(3) La solicitarea oricareia dintre parti, inspectoratul teritorial de munca poate dispune amânarea momentului emiterii deciziei cu maximum 10 zile calendaristice, în cazul în care aspectele legate de concedierea colectiva avuta în vedere nu pot fi solutionate pâna la data prevazuta în notificarea intentiei de concediere colectiva ca fiind data emiterii deciziilor de concediere.

Exista aceasta procedura, a fost efectuata de angajator? Cine a fost liderul care a semnat in numele sindicatului? Dl. in cauza? A fost in acel moment recunoscut ca lider de catre societate?
Ultima modificare: Marți, 23 Decembrie 2008
adelaida_07, utilizator
Cred ca ne indepartam de subiectul topicului ;)
Un lider de sindicat poate fi concediat pentru motive care privesc calitatea lor proprie de angajati.
Asta este si problema ca doreste concedierea din motive care nu tin de persoana angajatului.
Cred ca trebuie sa se faca o anumita distinctie :
1. Se poate inceta c.i.m. al liderului de sindicat si pentru motive neimputabile lor, dar numai cu acordul scris al organului colectiv de conducere ales al sindicatului.
2. Prin Conventia nr.135 din 1971 protectia liderilor de sindicat este limitata doar la motivele care tin de indeplinirea mandatului lor pe care l-au primit de la salariati si nu si la calitatea liderilor de sindicat de angajati. In acest caz, fiind vorba de acei lideri de sindicat care , concomitent, sunt si salariatii angajatorului respectiv, nu si de aceia care au c.i.m. suspendat de drept ca urmare a indeplinirii unei functii de conducere salarizate in sindicat.

Alte discuții în legătură

Reorganizare sindicat existent cristina69 cristina69 Buna dimineata. Va rog sa ma lamuriti cu privire la urmatorul aspect Daca la nivel de societate exista un sindicat reprezentativ si societatea respectiva ... (vezi toată discuția)
Desfintare sindicat. alegerea reprezentantilor salariatilor Aneka_ro Aneka_ro Buna ziua, As dori sa stiu in ce conditii o societate comerciala, poate renunta la sindicat si poate opta pentru reprezentati ai salariatilor care sa ... (vezi toată discuția)
Dilema sindicat Prekazi Prekazi 1.concediere colectiva la firma care am lucrat; 2.am fost trimis in somaj; 3.am participat la negocierea contractului colectiv de munca,alaturi de membrii de ... (vezi toată discuția)