avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere lider de sindicat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere lider de sindicat

Buna Ziua. Am si eu o problema ca sa zic asa....poate fi concediat din motive care nu tin de persoana salariatului un lider de sindicat angajat cu carte de munca la o societate care nu ii poate oferi un alt loc de munca si care deja este supusa procedurii reorganizarii judiciare. Dupa parerea mea poate, dar ma contrazice cineva? Mai mult deja au fost concediate nenumarate persoane astfel incat nu cred ca mai exista reprezentativitate la nivelul societatii pentru a se constitui legal un sindicat, asa ca cel care vrea sa fie salariat in continuare este lider peste nimic....ma poate ajuta cineva cu un raspuns legal???
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 15:34, 3 Aprilie 2009
Se stie de persoana respectiva doar ca este liderul necontestat de nimeni dar este lider fara acte ca sa zic asa. Precizez faptul ca situatia se petrece la un punct de lucru al societatii, punct de lucru situat la o distanta de peste 250 km de sediul social al societatii. Mai mult, societatea fiind in reorganizare judiciara aproape de faliment, punctul de lucru situat intr-un orasel de provincie retras, situatia este destul de delicata, iar fiecare incearca fel de fel de tertipuri spre a ramane angajat.
Costin Dania a scris:

Persoana respectiva nu este liderul aceliu sindicat.Orice modificare in cadrul persoanelor de conducere ale sindicatului , schimbare de adresa, orice schimbare , in urma unei sedinte si prin incheierea unui proces verbal, trebuie adusa la cunostinta instantei , pentru a se produce modificarea in statutul de infiintare al sindicatului.Persoana respectiva este simplu membru de sindicat, eventual.Din cate am inteles de fapt nici nu mai este in acelas sindicat, in noul sindivat poate nici nu figureaza pe lista lor de membri, si,...
Nu se pune problema crederii pe cuvant.

De ce s-ar aduce la cunostinta instantei modificarea de adresa a unui lider?
Legea sindicatelor face referire la prevedeile minime ce sunt continute de stat, printre acestea nu se numara numele si domiciliul liderului de sindicat, astfel ca nu este necesara modificarea statului.
Art. 6. - (1) Statutele organizaţiilor sindicale cuprind prevederi cel puţin cu privire la:
a) scopul constituirii, denumirea şi sediul organizaţiei sindicale;
b) modul în care se dobândeşte şi încetează calitatea de membru al organizaţiei sindicale;
c) drepturile şi îndatoririle membrilor;
d) modul de stabilire şi încasare a cotizaţiei;
e) organele de conducere, denumirea acestora, modul de alegere şi de revocare, durata mandatelor şi atribuţiile lor;
f) condiţiile şi normele de deliberare pentru modificarea statutului şi de adoptare a hotărârilor;
g) mărimea şi compunerea patrimoniului iniţial;
h) divizarea, comasarea sau dizolvarea organizaţiei sindicale, transmiterea ori, după caz, lichidarea patrimoniului, cu specificarea că bunurile date în folosinţă de către stat vor fi restituite acestuia.

@ lucian dumirtrescu
Ati notificat in scris persoana respectiva pentru a va pune la dispozitie dovada functiei detinute in sindicat? Daca aveti dovada faptului ca ati solicitat actul respectiv si salariatul nu va pune la dispozitie documentul puteti sa-l concediati . iin cazul unui proces puteti face dovada ca persoana respectiva . desi notificata, nu a dorit sa comunice cu angajatorul acesta nu a cunoscut in mod real situatia de fapt.
Ultima modificare: Vineri, 9 Ianuarie 2009
adelaida_07, utilizator
Exista o problema destul de grava ca sa zic asa la nivelul Bucuresti-ului cel putin. Lipsa de comunicare si chiar refuzul comunicarii situatiei sindicatului catre angajator. Cel care se pretinde a fi lider de sindicat solicita conducerii societatii creearea cadrului legal ca sa fie el insusi pastrat in functie. Eu asta vroiam sa arat. Pe de o parte cand a fost vorba de a apara drepturile celorlalti salariati acest asa-zis lider nu a facut nimic, inschimb cand s-a pus in discutie situatia sa brusc si-a amintit ca e lider si trebuie protejat. Pe mine, ca si consilierul juridic al societatii, asta ma revolta. Faptul ca peste noapte s-a trezit un salariat care se pretinde a fi lider de sindicat fara a prezenta societatii nici un document, dar doreste protectie. Deocamdata nu a prezentat nici un document din care sa rezulte calitatea sa de lider de cand a depus la societate solicitarea adica din 18 decembrie 2008.
Ca sa nu mai lungim vorba...
Nu e lider de sindicat cel ce s-a trezit azi noapte... dupa ce a fost ingropat fostul lider (cam asa am priceput eu citind topicul pe diagonala).

Legea sindicatelor zice asa:

Art. 17. - (1) Judecătoria este obligată să ţină un registru special, în care se înscriu: denumirea şi sediul organizaţiei sindicale, numele şi prenumele membrilor organului de conducere, codul numeric personal al acestora, data înscrierii, precum şi numărul şi data hotărârii judecătoreşti definitive de admitere a cererii de înscriere.
(2) Înscrierea în registrul special prevăzut la alin. (1) se face din oficiu, în termen de 7 zile de la data rămânerii definitive a hotărârii pronunţate de judecătorie.

E in registru? E lider.
Nu e? Sa fie sanatos! Ca nu degaba zice legea ca:

Art. 20. - (1) Organizaţia sindicală este obligată să aducă la cunoştinţă judecătoriei unde s-a înregistrat, în termen de 30 de zile, orice modificare ulterioară a statutului, precum şi orice schimbare în compunerea organului de conducere.
(2) Pentru aprobarea modificării statutului sunt aplicabile, în mod corespunzător, dispoziţiile art. 14-19.
(3) Judecătoria este obligată să menţioneze în registrul special prevăzut la art. 17 alin. (1) modificările din statut, precum şi schimbările din compunerea organului de conducere al organizaţiei sindicale.


A fost dumnealui ales in organele de conducere? S-a luat act prin hotarare de modificarile intervenite in compunerea organelor de conducere si s-au operat schimbarile in registru? Daca nu, despre ce vorbim?

Ca sa nu mai zic ca afilierea unui sindicat la o Conferderatie nu inseamna transformarea sindicatului din sindicatul X in sindicatul Y cum citi-i undeva pe pagina 2 (parca). :-/ E ca si cum, daca m-as inscrie eu acum intr-o asociatie n-as mai fi Romascanu, ci Popescu... Acolo e ceva in neregula... ca nu-i ca la măriţis sa iei numele barbatului.
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Ianuarie 2009
romascanu, moderator
Astazi am primit documentele de la punctul meu de lucru. Iata acum pe documente situatia liderului. In data de 15.02.2008 Sindicatul Constructorul a hotarat fuziunea cu Sindicatul Mens Sana printr-un simplu Protocol, fara nimic altceva in spate. In data de 14.11.2008 Federatia Nationala a Sindicatelor din Constructii Montaj a hotarat, avand in vedere inactivitatea sindicatului Consructorul, preluarea membrilor de sindicat apartinand societatii la care eu sunt angajat. de catrea Sindicatul Profesional Nicolae Titulescu. Am fost informati de aceasta printr-o simpla adresa si atat. Intrebare: este legala aceasta insiruire de operatiuni de fuziuni si preluari doar prin adrese si protocoale?

Alte discuții în legătură

Reorganizare sindicat existent cristina69 cristina69 Buna dimineata. Va rog sa ma lamuriti cu privire la urmatorul aspect Daca la nivel de societate exista un sindicat reprezentativ si societatea respectiva ... (vezi toată discuția)
Desfintare sindicat. alegerea reprezentantilor salariatilor Aneka_ro Aneka_ro Buna ziua, As dori sa stiu in ce conditii o societate comerciala, poate renunta la sindicat si poate opta pentru reprezentati ai salariatilor care sa ... (vezi toată discuția)
Dilema sindicat Prekazi Prekazi 1.concediere colectiva la firma care am lucrat; 2.am fost trimis in somaj; 3.am participat la negocierea contractului colectiv de munca,alaturi de membrii de ... (vezi toată discuția)