avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere lider de sindicat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere lider de sindicat

Buna Ziua. Am si eu o problema ca sa zic asa....poate fi concediat din motive care nu tin de persoana salariatului un lider de sindicat angajat cu carte de munca la o societate care nu ii poate oferi un alt loc de munca si care deja este supusa procedurii reorganizarii judiciare. Dupa parerea mea poate, dar ma contrazice cineva? Mai mult deja au fost concediate nenumarate persoane astfel incat nu cred ca mai exista reprezentativitate la nivelul societatii pentru a se constitui legal un sindicat, asa ca cel care vrea sa fie salariat in continuare este lider peste nimic....ma poate ajuta cineva cu un raspuns legal???
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 15:34, 3 Aprilie 2009
Angajatorul nu poate cere dizolvarea unui sindicat acest lucru nu il pot face decat membrii sindicatului. In ceea ce priveste reprezentativitatea unui sindicat lucrurile stau diferit.
Potrivit legii, reprezentativitatea este recunoscuta de catre instanta pentru 4 ani. Dar, daca in decursul acestor 4 ani intervine o imprejurare obiectiva (cum este scaderea numarului de membri sub limita legala) din cauza careia sindicatul isi pierde reprezentativitatea, orice persoana interesata (inclusiv patronatul cau reprezentantii unui alt sindicat) pot introduce actiune in instanta, pentru a se reanaliza conditiile de reprezentativitate a sindicatului respectiv.
Acest fapt nu schimba situatia nui lider de sindicat. Din cate imi amintesc doreati concedierea liderului. Inca nu ati rzolvat situatia?
Care sindicat cuprinde membrii de la societati concurente?
Problema liderului a fost rezolvata. Liderul nu mai este salariatul nostru. Sindicatul insa are membrii de pe aceesi platforma industriala unde sunt mai multe firme cu acelasi obiect de activitate. Deci Sindicatul A ca sa zic asa cel cu care am semnat CCM-ul pierde Biroul Executiv. Apare un nou Sindicat B care preia membrii sindicatului A pur si simplu, adica asa ni se adreseaza noua. Acum cum stiu eu ca patronat daca acest nou Sindicat B care are lider angajat la o alta firma este reprezentativ pentru societate. Mentionez ca sindicatul B are in componenta doar 25 de membrii salariati proprii ai societatii din totalul salariatilor de 86. Este sau nu reprezentativ? pot cere in instanat constatarea reprezentativitatii?
Cred ca ceva nu este clar in problema asta cu sindicatele.
Salariatii unei societati se pot organiza intr-un sidicat, isi aleg o conducere a sindicatului. Sidicatul unei societati nu poate avea un lider care este salariat la alta societate.
Reprezentativitatea sindicatului este obtinuta prin hotarare judecatoreasca pentru o prioada de 4 ani. Dupa aceasta perioada se solicita instantei o noua hotarare cu privire la reprezentativitate. Reprezentativitatea poate fi contestata de orice persoana interesata si pierderea reprezentativitatii se face tot in instanta in baza unei hotarari.
Sidicatul se poate asocia cu alt sindicat sau se poate afilia la o confederatie sidicala pentru a le fi aparate interesele mai bine. Acest fapt nu duce la pierderea identitatii sindicatului respectiv si nu conduce la alegerea unui lider din exterior.
Art. 41. - (1) Organizaţiile sindicale legal constituite se pot asocia după criteriul ramurii de activitate, al profesiunii sau după criteriul teritorial.

(2) Două sau mai multe organizaţii sindicale constituite la nivelul unor unităţi diferite din aceeaşi ramură de activitate sau profesiune se pot asocia în vederea constituirii unei federaţii sindicale.

(3) Două sau mai multe federaţii sindicale din ramuri de activitate sau profesiuni diferite se pot asocia în vederea constituirii unei confederaţii sindicale.

(4) Federaţiile sindicale şi confederaţiile pot constitui din sindicatele componente uniuni sindicale.

Va sugerez sa studiati LEGEA nr.54 din 24 ianuarie 2003 cu privire la sindicate si multe din neclaritati vi se pot lamuri.
luciandumitrescu07 a scris:

Apare un nou Sindicat B care preia membrii sindicatului A pur si simplu, adica asa ni se adreseaza noua. Acum cum stiu eu ca patronat daca acest nou Sindicat B care are lider angajat la o alta firma este reprezentativ pentru societate.

Dintr-o hotarare judecatoreasca in care scrie negru pe alb ca instanta constata indeplinite conditiile de reprezentativitate ale sindicatului B la nivelul unitatii X.
In lipsa ei, or fi ei reprezentativi ...dar poate pe terenul de fotbal din incinta unitatii
Chiar nu reusesc sa pricep de ce atata discutie! Sunteti cumva liderul de sindicat camuflat in angajator pe forum? Altminteri zau daca inteleg ce nu intelegeti.
Au o hotarare judecatoreasca de constatare a reprezentativitatii? - le deschideti usa si stati de vorba.
Nu au? - ii trimiteti la plimbare. Scurt si cuprinzator.
Ultima modificare: Joi, 2 Aprilie 2009
romascanu, moderator
romascanu a scris:

luciandumitrescu07 a scris:

Apare un nou Sindicat B care preia membrii sindicatului A pur si simplu, adica asa ni se adreseaza noua. Acum cum stiu eu ca patronat daca acest nou Sindicat B care are lider angajat la o alta firma este reprezentativ pentru societate.

Dintr-o hotarare judecatoreasca in care scrie negru pe alb ca instanta constata indeplinite conditiile de reprezentativitate ale sindicatului B la nivelul unitatii X.
In lipsa ei, or fi ei reprezentativi ...dar poate pe terenul de fotbal din incinta unitatii
Chiar nu reusesc sa pricep de ce atata discutie! Sunteti cumva liderul de sindicat camuflat in angajator pe forum? Altminteri zau daca inteleg ce nu intelegeti.
Au o hotarare judecatoreasca de constatare a reprezentativitatii? - le deschideti usa si stati de vorba.
Nu au? - ii trimiteti la plimbare. Scurt si cuprinzator.

Multumesc. Acesta este raspunsul la intrebarea mea. Nu sunt un jurist care incerca sa descalceasca itele unor manevre. Nu intelegeam cum de un lider de sindicat care nu este salariatul societatii noastre se autopropune presedinte la comisiei de negociere,adica chiar daca nu e angajatul firmei vrea sa ii reprezinte pe salariatii societatii.
Mi se pare dubioasa insasi aceasta cerinta a sa. Urmeaza sa introduc actiune la Judectoria Medgidia in vederea constatarii reprezentativitatii sindicatului. Va voi tine la curent totusi cu evolutia cazului.

Alte discuții în legătură

Reorganizare sindicat existent cristina69 cristina69 Buna dimineata. Va rog sa ma lamuriti cu privire la urmatorul aspect Daca la nivel de societate exista un sindicat reprezentativ si societatea respectiva ... (vezi toată discuția)
Desfintare sindicat. alegerea reprezentantilor salariatilor Aneka_ro Aneka_ro Buna ziua, As dori sa stiu in ce conditii o societate comerciala, poate renunta la sindicat si poate opta pentru reprezentati ai salariatilor care sa ... (vezi toată discuția)
Dilema sindicat Prekazi Prekazi 1.concediere colectiva la firma care am lucrat; 2.am fost trimis in somaj; 3.am participat la negocierea contractului colectiv de munca,alaturi de membrii de ... (vezi toată discuția)