avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se poate lasa mostenire astfel ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se poate lasa mostenire astfel ?

Bunicul meu are un baiat si-o fata, bunica, adica sotia lui nu mai traieste. Sa zicem ca eu sunt nepotul bunicului, fiul fetei lui.

Bunicul are un apartament care e inca pe numele lui si a bunicii care nu mai traieste si dupa disparitia bunicului singurii mostenitori legali sunt cei doi copii ai sai.

Bunicul vrea ca dupa moartea sa, prin dezbatere succesorala si testament sa isi scoata fata de la partea de mostenire si sa imi dea mie, fiul ei, partea care i s-ar fi cuvenit.

1. Poate face asta prin aceste doua acte sau nu sunt suficiente?

2. Ce alte masuri ar mai trebui intreprinse ca sa isi scoata fata de la mostenire si partea aferenta acesteia sa i-o dea nepotului adica mie?

3. Ce sanse de reusita are aceasta decizie? E legala?

4. Bunicul are de gand sa lase baiatului sau minim jumatate si partea aferenta ficei sale sa mi-o dea mie, nepotului. El poate decide prin aceste acte exact ce proportii din valoarea apartamentului poate da unuia si altuia in acest caz?

Multumesc
Ultima modificare: Duminică, 3 Iunie 2012
Dorky, utilizator
Dorky a scris:

Bun dar bunicul daca face dezbatere succesorala si testament prin care isi dezmosteneste unul din copii :

pana cand traieste mama dvs. nu sunteti pe lista mostenitorilor (nu este la fel cu succesiunea la tron unde pretendentii se cunosc si se tine cont de ierarhie) si nici nu puteti interveni pentru a schimba situatia. (vorba unui notar la care doar am insotit-o pe mama mea tot pentru o dezbatere "dumneata poti fi prezent dar inca mai stai la coada")
mama dvs la fel cu unchiul, deja detine o parte din apartament (masa succesorala), 1/3 din partea bunicii, indiferent daca s-a dezbatut sau nu succesiunea, prin urmare nu i se poate lua ceea ce este partea ei.
ea detine de fapt si nu de drept cota parte din mostenire, poate s-o foloseasca dar inca nu o poate vinde sau dona, nici s-o puna gaj, dar este a ei
1. dezbate bunicul succesiunea

2. parintii dvs renunta in favoarea bunicului dupa mostenitrea de la bunica

3. va vinde bunicul apartamentul in proprietate nuda, cu uzufruct viager

4. daca se face succesiunea dupa bunica va fi obligata sa primeasca rascumpararea partii care revine dupa bunica

5. sunteti o familie, spalati-va rufele acasa

6. angajati-va avocat (macar pentru procente, dar cred ca se poate rezolva tot la notar)

7. bafta in viata
xald a scris:

2. parintii dvs renunta in favoarea bunicului dupa mostenitrea de la bunica

Pai tocmai asta e problema, ca nu se inteleg. Mama lui nu va renunta, de aici pleaca totul.

Desigur, cel mai bun sfat vi s-a dat deja (nr.5 de la xald): intelegeti-va, e cel mai ieftin si mai rapid - toate celelalte dureaza, costa si va vor lasa tuturor un gust amar care va fi transmis peste generatii (vorbesc din experienta).
era doar o lista de pasi de urmat , in ordine logica.

oricum face ce vrea (si poate), dar e bine sa ai niste pasi scrisi undeva

toate bune
b]alexul12 a scris:

Deci partea bunicului din casa acum e 5/8 (1/2+[(1/4)x(1/2)]). Pe asta o poate lasa mostenire, restul de 3/8 se imparte in mod egal intre cei 2 copii (mama + fratele).

Corect.

Prin urmare, situatia actuala arata asa:
10/16 bunicul
3/16 mama dvs.
3/16 unchiul dvs.

Presupunem ca bunicul nu mai are alta avere. (pentru a observa daca se incalca rezerva trebuie sa avem in vedere tot, nu doar un anume bun).

Asta inseamna ca la moartea bunicului, cei doi copii ai sai vor avea fiecare cate o cota de 1/2 din ce are tatal lor de lasat 10/16 (5/16+5/16)

Daca bunicul v-ar dona ori lasa prin testament ceea ce are (10/16), atunci rezerva fiecaruia dintre copiii sai va fi de jumatate din cota (5/16) ce i s-ar fi cuvenit daca nu ar fi existat liberalitatea (5/32).

Ultima modificare: Miercuri, 6 Iunie 2012
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Rezerva succesorala dodo2009 dodo2009 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea problema: bunicul meu a murit in sept.2007 lasand prin testament toata averea bunicii(tatal meu a murit ... (vezi toată discuția)
Amenintat cu dezmostenirea nicul25 nicul25 Am o problema cu tatal meu! Recent a murit mama mea si sa facut succesiunea dupa apartament si bani.Mai am inca 3 frati iar cu unul locuiesc in casa ... (vezi toată discuția)
Doresc sa rezolv problema succesiunii mamei mele! livache24 livache24 Mamei mele i-a murit tatal in 2001 ,in consecinta a ramas mama ei adica bunica mea ,vaduva . Bunica are doi copii : mama mea si unchiul meu (frate-sau) . In ... (vezi toată discuția)