avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... luna de concediu pentru tatici
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

luna de concediu pentru tatici

nelamurirea mea e legata de faptul ca as vrea sa optam pentru intoarcerea mea la serviciu timp de o luna, respectiv ramanerea tatalui acasa imediat dupa cele 42 de zile obligatorii de postnatal. cu mentiunea ca ar fi vorba de perioada 1-31 august 2012, eu fiind cadru didactic, deci pe perioada vacantei...
este legal? pot apela la acest tertip?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:53, 24 Iulie 2012
1. Nu este un tertip ci este o prevedere legala a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 11
Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:

a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.


2. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 4.1.
(1) In aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanta de urgenta, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.

(2) In situatia prevazuta la alin. (1), persoana indreptatita care se afla in concediu pentru cresterea copilului poate opta pentru concediu fara plata sau, dupa caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.
...
(7) Solicitarea concediului prevazut la alin. (1) se face pe baza de cerere si documente doveditoare, in conditiile prezentelor norme metodologice, cu cel putin 30 de zile inainte de intrarea efectiva in acest concediu.
...

2. Asadar sotul face cerere sa intre o luna in CCC si faceti si dvs. pentru a intra in CCC imediat dupa luna de CCC luata de sot.

3. Puteti lua legatura si cu Primaria (unde veti depune actele necesare) si cu Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (unde vor ajunge actele depuse de dvs.), cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC.

In situatia in care tatal nu doreste acest concediu de 30 de zile, concediul mamei va fi scurtat cu aceasi perioada (30 de zile). Intrebarea mea este, cand ar trebui sa se intoarca cel mai tarziu mama la serviciu, astfel incat sa poata beneficia totusi de acel stimulent de insertie?
1. Daca tatal nu doreste sa intre in CCC se va scurta CCC pentru mama cu o luna (adica CCC va fi de 11 luni).

2. In aceasta situatie mama va trebuie sa reia activitatea inainte de a implini copilul 11 luni pentru a putea beneficia de stimulentul de insertie.

Va multumesc frumos pentru raspuns.
O ultima intrebare: tatal trebuie sa anunte undeva faptul ca nu doreste acest concediu de minim 30 de zile? Si daca da, unde si cu cat timp inainte?
Normele de aplicare a OUG 111/2010 spun ca in situatia in care tatal nu solicita dreptul la concediul propriu de cel putin o luna, aceasta are obligatia de a anunta in scris agentia pentru plati si inspectie sociala judeteana cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nelamurire in legatura cu concediu de crestere a copilului a tatalui obligatoriu keops_mic keops_mic Buna ziua, Problema este urmatoarea: - copil care implineste pe 21 oct anul acesta un an - mama care si-a luat concediu de cresterea copilului un ... (vezi toată discuția)
Concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani validunca validunca daca de la 1 martie 2012, beneficiaza si tata de concediu paternal pentru ingrijire copil pana la varsta de 2 ani,obligatoriu 1 luna., iar mama nu lucreaza, ... (vezi toată discuția)
Concediu pentru cresterea copilului - tata cfilip20 cfilip20 Buna ziua. Din Art. 11 OUG 111/2010 am inteles ca tata are dreptul la o luna de CCC, nu este obligatoriu, dar chiar daca nu isi ia aceasta luna de concediu, ... (vezi toată discuția)