Buna ziua! am si eu o problema sau cel putin asa cred.am fost astazi 16 iunie sa imi platesc o restanta la intretinerea apartamentului aferenta lunii ianuarie 2012(mentionez ca din cauza unor probleme personale nu am putut plati la timp.....boc stie de ce).si domnul care incaseaza intretinerea imi zice ca am si o penatitate de 0.1%/zi,adica am de plata penalitati pe 56 de zile(56 de zile se implinesc pe 31 iunie 2012)astazi ar fii trebuit sa platesc penalitati pe 42 de zile.....dansul sustine ca asa se calculeaza penalitatile conform unei decizii a adunarii generale.intrebarea este:este normal sa platesc penalitati si zile post achitare a datoriei? nu era normal sa imi calculeze la zii si sa imi mai scada ceva din cele 56 de zile?va multumesc anticipat
@tudormarius
Daca cunoasteti prevederile legii, ar fi trebuit de la bun inceput sa ne spuneti data afisarii si data scadentei pentru luna ianuarie, avand in vedere ca in asociatii se practica tot felul de perioade de scadenta de la 1 zi pana la cele 20 zile legale si ca listele se pot afisa de la 15 zile pana la o luna, poate si mai mult, de la sfarsitul lunii in cauza.
Nu si-ar mai fi dat utilizatorii cu parea, bajbaind prin informatii incomplete si v-am fi spus exact cate zile de intarzire aveati.
Si eu sunt de parerea lui @thran ca aveti mai multe zile, Probabil 56 este numarul de zile care s-au scurs pana la afisarea ultimei liste, ca niciun administrator nu-ti ia penalizarile in ziua cand platesti, ci cele pe care ti le-a socotit pe lista si pe care a si afisat-o.
Restul de zile ti le socoteste pe lista urmatoare, daca ti le mai socoteste.....
Din putinele informatii pe care le avem in acest caz, penalizarile sunt calculate cu un procent de doar 0,1%/zi adica jumatate din cat puteau fi calculate conform legii. Daca s-ar fi calculat cu 0,2% (procent permis de lege) ati fi avut o suma dubla de plata ca penalizare.
Apoi, asa cum s-a remarcat si mai sus, daca lista pe ianuarie s-a afisat la jumatatea lunii februarie (asa se intampla in multe asociatii), de atunci si pana astazi sunt vreo 4 luni insemnand 120 de zile. Iar asociatia putea, in functie de sistemul propriu de penalizari adopatat conform legii, sa calculeze penalizari chiar dupa o zi de la afisare. Dar si daca mergem pe perioada maxima de gratie adica 20+30=50 zile si scadem aceste 50 de zile din cele 120 de la afisare tot aveti de plata penalizari pentru 70 de zile.
Ori dv vi s-au calculat penalizari doar de 0,1%/zi si doar pentru 56 de zile.
Este foarte probabil, sa nu fi inteles bine si penalizarile sa le aveti calculate doar pana la 31 mai si nu 31 iunie, cum spuneti (luna iunie are doar 30 de zile si nu 31, nu?). Si-atunci, asa cum arata @thran, de pe 5 aprilie pana la 31 mai sunt cele 56 ce zile (25 in aprilie +31 in mai).
domnilor imi cer mii de SCUZE.....aveti dreptate asa este nr de zile este mai mare numai ca spre rusinea mea tre sa recunosc ca nu este vb de intretinerea pe luna ianuarie ci FEBRUARIE.Datele problemei sunt asa.INTRETINERE LUNA FEBRUARIE......data afisarii 15.03.2012....data scadenta 05.04.2012..........si ei au afisat pe 14.06.2012 o penaltitate calculata intradevar la o valoare de 0.1%/zi pana pe data de 30.06.2012....este normal?
Da, este normal.
De la 05.04, data scadentei, aveati dreptul sa platiti, inca, fara penalizari pana la data de 05.05.2012. Daca ati depasit si acest termen de 05.05.2012 (30 de zile) asociatia poate calcula penalizari incepand din data de 06.04.2012, adica din prima zi dupa data scadentei.
Respectam legea pentru ca nu aplicam si nu calculam penalizari celor care achita in aceasta perioada de maxim 30 de zile dupa data scadentei. Asa prevede legea. Dar, daca nici pana la aceasta data, de 30 de zile dupa data scadentei, nu se achita restanta, atunci penalizarile le calculam din ziua imediat urmatoare a datei scadentei.
Asa procedeaza toti furnizorii de utilitati si-asa procedam si noi in asociatii, in unele asociatii care stiu sa aplice corect penalizarile pentru a nu crea un deficit intre penalizarile calculate de furnizori si cele calculate de asociatie.
In cazul dv, daca listele s-au afisat pe 14.06.2012 si v-au calculat penalizari pentru 56 zile inseamna ca au putut calcula penalizari pentru aceste zile in cel putin doua moduri:
- 56 zile de la 20 aprilie la 14 iunie
sau
- 56 zile de la 5 aprilie la 31 mai
Oricare din aceste variante, fara a fi singurele, pot fi aplicate legal, in functie de cum a decis comitetul executiv prin adopatarea sistemului propriu de penalizari.
Iar faptul ca dv credeti ca vi s-au calculat penalizari pana la 30.06.2012, nu poate fi adevarat pentru ca:
- nicaieri nu se calculaeaza penalizari decat pentru perioada trecuta si nu pentru perioada viitoare
- cele 56 de zile ar insemna sa se intinda din 5 aprilie pana in 30 iunie, ceea ce ar insemna vreo 80 de zile.
Liste Februarie:
- data afisarii 15.03;
- data scadenta 05.04 la 21 zile de la afisare;
- data eligibila pentru penalizari = 05.05;
- pana la 14.06, data afisarii, sunt 40 zile.
Deci ar fi trebuit calculat pentru 40 zile, nu pentru 56.
Inseamna ca 56 zile ia in considerare ca data scadenta 20.03, nu 05.04.
Sau 56 zile ar reprezenta o medie a zilelor de plata intre prima si ultima zi dupa afisarea ultimei liste, considerandu-se ca oamenii nu vin imediat sa plateasca.
Da, este o metoda rapida de calcul a penalizarilor si care poate fi corectata cu cateva zile.