avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 624 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pot sa-mi vand partea?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pot sa-mi vand partea?

Salut, numele meu este Ionut si am o dilema de ceva timp incoace. In anul 2003 am facut succesiunea unei "case+un loc de veci+un nr. actiuni(la SIV Muntenia)" acestea fiind ale bunicilor mei din partea mamei care decedasera in acel an, din care a reiesit ca mie mi-se cuvine 1/3 din masa succesorala, eu fiind orfan de ambi parinti. Restul de 1/3 +1/3 din masa succesorala li-se cuvine matusilor mele (surorile mamei) cu care la aceea data stabilisem sa vindem casa, dar nici pana acum nu au vanduto. Intrebarea mea este daca eu pot sa vand partea mea (1/3) din casa unei terte persoane si care ulterior sa intre in drepturi egale ca si matusile mele si sa poata valorifica acea parte de 1/3 din casa la pretul real atunci cand o sa cada de acord cu totii sa o vanda. Daca se poate face asa ceva va rog sa-mi explicati cum sa o pot face cat mai repede. Va Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 10:01, 24 Noiembrie 2009
Intrebarea mea este daca eu pot sa vand partea mea (1/3) din casa unei terte persoane si care ulterior sa intre in drepturi egale ca si matusile mele si sa poata valorifica acea parte de 1/3 din casa la pretul real atunci cand o sa cada de acord cu totii sa o vanda.


Sigur , se poate instraina cu titlu oneros o cota parte din dreptul de proprietate , chiar fara a se sista starea de indiviziune.
Daca ati dezbatut succesiunea si aveti certificat de mostenitor atunci problema dvs este pe jumatate rezolvata! Trebuie sa va treceti pe rolul fiscal proprietatea si sa apelati la un inginer cadastrist care sa va intocmeasca dosarul cadastral si sa il depuna la oficiul de cadastru si publicitate imobiliara in vederea intabularii proprietatii. Ulterior puteti sa va vindeti partea dvs fara nici un fel de problema!
Succes!
:)
buna seara!
dvs va puteti instraina in mod valabil cota parte indiviza ce va apartine din imobilul respectiv, cu conditia sa aveti cadastru si intabulare!
Da, am dezbatut mostenirea in acel an. Casa se afla in Bucuresti iar eu locuiesc in provincie. In casa locuieste una dintre matusile mele. Daca vand partea mea unei terte persoane, acesta va putea sa o forteze intr-un fel pe matusa mea sa vanda? Sau se pot pune conditii ca, cel care imi cumpara partea din casa sa nu poata sa o sileasca pe matusa care sta acolo sa paraseasca imobilul, decat atunci cand vor cadea de comun acord toti 3 sa vanda?
Cel care cumpara 1/3 partea dvs poate cere celor 2 rude ale dvs iesire din indiviziune printr-un partaj voluntar! In cazul in care cele 2 rude nu doresc acest lucru , atunci exista calea judecatoreasca pentru iesirea din indiviziune ! Instanta de judecata va stabili , in urma unei expertize tehnice judiciare , daca se poate partaja in natura imobilul sau daca se poate atribui uneia dintre parti cu obligatia de a plati sulta celorlalte 2 parti!B-)

Alte discuții în legătură

Vanzarea cotei mostenite dintr-un imobil Smartliv Smartliv Buna ziua. Tatal meu a decedat si am facut succesiunea la un imobil cu sotia supravietuitoare avand eu 37,5% si sotia tatalui 62,5% din acel imobil. Eu vreau ... (vezi toată discuția)
Vanzare cot indiviza cu un mostenitor decedat vali_085 vali_085 Buna ziua! Nasa mea detine un certificat de mostenitor dupa decesul sotului ei, care a avut trei copii (ai sotului decedat) din prima casatorie in care s-a ... (vezi toată discuția)
Vanzarea unui imobil aflat in indiviziune ancristida ancristida Buna ziua, as dori sa stiu procedura in acest caz. Mai exact, se poate vinde un imobil aflat in proprietatea indiviza a 2 mostenitori? Nu mai trebuie facuta ... (vezi toată discuția)