avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 143 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Reziliere contract de inchiriere cu o persoana juridica
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Reziliere contract de inchiriere cu o persoana juridica

Buna ziua,

Ma confrunt cu urmatoarea situatie. Suntem trei persoane fizice are am mostenit un teren si o casa construita pe acest teren ( metionez casa nu are autorizatie). Defunctul avea incheiat un contract de inchiriere inainte de moarte, ceea ce inseamna ca noi am continuat contract de inchiriere in baza certificatului de mostenitor. Am mers impreuna cu reprezentatul societatii la administratia financiara si am facut alt contract care prevedea exact aceleasi conditii ca cel initial ( pret, perioada). La momentul respectiv am sesizat ca valoarea din contract era mai mica decat valoarea reala insa sotia defunctului nu a fost de acord sa declare valoarea reala pe motivul ca nu doreste sa plateasca un impozit mai mare.
A trecut un an de la incheierea acestui contract ( metionez ca este un tipizat disponibil in adm fiscale) si nu am primit niciun ban. Chiriasul se justifica prin faptul ca plateste persoanei care locuieste in cladire. Noi ( adica celelalte 2 persoane) nu locuim la acea adresa si nu suntem zilnic acolo. Este corect sau putem sa obligam chiriasul sa ne faca plata fiecaruia conform contract . Precizez ca in contract scria ca plata se face pe baza de dovada ( chitanta sau alta forma) iar noi nu avem aceasta dovada pentru ca noua nu ne-a facut nicio plata.
Alta problema este suma reala, primita, nu este cea din contract. Putem cumva sa cerem modificarea contractului justificand ca valoarea chiriei este mai mica decat piata si sa cerem rezilierea?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: max123 , utilizator 17:38, 20 Iunie 2012
Depinde ce ati stipulat in contract referitor la plata chiriei, daca trebuie sa achite fractionat, fiecaruia dintre voi ori doar unei singure persoane. Indiferent de situatie, daca o singura persoana a incasat chiria, ea trebuie sa va dea "partea".
Referitor la faptul ca pretul din contract nu este cel real, sugerez sa intrati in legalitate, pentru ca fapta dvs, a proprietarilor, este evaziune fiscala, si sunteti la mana chiriasului.Deci, eu, in locul dvs., nu as negocia cu el de pe pozitii de forta, pentru ca nu puteti stii cum va reactiona. Mai bine, cereti intocmirea unui act aditional in care sa fie reflectat pretul real.
In contract este scris " Chiria lunara este ...si se achita la data de 1 a fiecarei luni in numerar ( cont banca, cont cec etc) dovada achitarii chiriei se face pe baza de chitanta sau alt act justificativ" acestea sunt toate prevederile referitor la plata.
La clauze speciale " prelungirea sau rezilierea contractului , intretinerea locuintei inchiriate, evacuarea chiriasilor etc, se face in conformitate cu prevederile legii nr 114/96", in rest nimic altceva.

Referitor la pretul real, am incercat sa trecem valoarea reala insa sotia mostenitoare nu a fost de acord, invocand ca ea nu semneaza actul altfel.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dovada platii adriana56 adriana56 Care sunt modalitatile pentru dovedirea efectuarii platii in cazul unui contract de inchiriere? Daca s-a achitat in avans, iar proprietarul nu mai recunoaste, ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere reziliat cu abuz Imotep Imotep Buna, dupa ce am intrebat in stanga si in dreapta, am decis sa-mi expun problema cu care ma confrunt si pe acest forum, in speranta ca voi primi solutia cea ... (vezi toată discuția)
Proces evacuare artemis10isa artemis10isa Vin cu o intrebare legata de contractele de inchiriere. Pe scurt acum multi ani, vreo 25 mai exact s-a incheiat un contract de inchiriere intre frati. In ... (vezi toată discuția)