avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Refuz angajator tichete de masa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Refuz angajator tichete de masa

Buna ziua, va rog sa ma informati daca o societate comerciala acorda angajatilor tichete de masa si unei persoane i se refuza acest drept pe motiv ca a refuzat sa lucreze in 2 zile de sambata. Nu stiu daca e specificat in CCM al societatii acordarea de tichete de masa, ce pot sa fac in acest sens, si daca este si daca nu este specificat in CCM? Multumesc
Ultima modificare: Luni, 25 Iunie 2012
ionelmic, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:29, 13 August 2020
Potrivit dispozitiilor Legii nr.142/1998, angajatorii nu vot putea acorda mai mult de un tichet de masa pentru fiecare zi lucratoare din luna pentru care se efectueaza distribuirea, iar salariatii nu vor putea mai mult de un tichet de masa pentru fiecare zi lucrata din luna pentru care s-a efectuat distribuirea. Nu se considera zile lucrate perioadele in care salariatii:
a) isi efectueaza concediul de odihna;
b) beneficiaza de zile libere platite, in cazul unor evenimente familiale deosebite precum si de zile festive si de sarbatoare legala, sau de alte zile libere acordate conform contractelor colective de munca;
c) potrivit dispozitiilor legale, sunt delegati sau detasati in afara localitatii in care isi au locul permanent de munca si primesc indemnizatie zilnica sau lunara de delegare sau de detasare;
d) se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca, sunt absenti de la locul de munca ori se afla in alte situatii stabilite de angajator impreuna cu organizatiile sindicale sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor.

Normele de aplicare a Legii nr. 142/1998 stabileste ca in contractul colectiv de munca incheiat la nivel de unitate vor fi incluse clauze clare privind acordarea tichetelor de masa. Aceste clauze vor cuprinde referiri la:
a) numarul salariatilor din unitate care pot primi lunar tichete de masa, precum si valoarea nominala a tichetului de masa, in limita celei prevazute de lege, tinand seama de posibilitatile financiare proprii ale angajatorului;
b) numarul de zile lucratoare din luna pentru care se distribuie tichete de masa salariatilor;
c) criteriile de selectie privind stabilirea salariatilor care primesc tichete de masa, tinand seama de, conditiile concrete de lucru in care isi desfasoara activitatea unele categorii de salariati, de prioritatile socio-profesionale si de alte elemente specifice activitatii.

In situatia in care nu exista ccm incheiat la nivel de untiate, astfel de clauze pot face parte din cuprinsul Regulamentului intern.
Am omis sa specific ca angajatorul nu doreste sa-mi acorde tichetele de masa aferent unei luni lucrate pe motiv ca nu am dorit sa lucrez in 2 zile de sambata, nu am solicitat pentru acele 2 zile de sambata pe care le-am refuzat.
Ina cest caz, puteti sesiza ITM-ul si/sau sa actionati in instanta pe angajator ...
Buna ziua am si eu o intrebare .Angajatorul nea anuntat azi ca o sa ne opreasca o suma de bani din salariu casă ne dea tichete de masa,este normal asa ceva ??
Potrivit legii, costurile legate de emiterea biletelor de valoare pe suport hârtie și/sau pe suport electronic se suportă integral de angajatori.

În sensul legii, biletele de valoare care pot fi acordate sunt: tichete de masă, tichete cadou, tichete de creșă, tichete culturale și vouchere de vacanță.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bonuri de masa monica2008 monica2008 va rog sa-mi spuneti daca pentru orele suplimentare efectuate (peste norma de 160 ore/luna) se pot acorda bonuri de masa angajatilor. (vezi toată discuția)
Este legal sa se acorde tichet de masa si pentru ziua de sambata? Anastasia12 Anastasia12 Buna ziua! Este legal sa se acorde tichet de masa pentru prezenta si pentru ziua de Sambata, in cazul in care se lucreaza in aceasta zi, sau doar pentru ... (vezi toată discuția)
Tichete de masa in sistemul sanitar stelarman stelarman LEGE nr. 142 din 9 iulie 1998 (*actualizată*) ART. 5 (1) Angajatorul distribuie salariaţilor tichetele de masa, lunar, în ultima decada a fiecărei ... (vezi toată discuția)