avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA cumparare autoturism Italia - deducere TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

cumparare autoturism Italia - deducere TVA

Buna ziua
Am o societate platitoare de TVA inscrisa in ROI - vreau sa cumpar un autoturism din Italia de la o societate care are cod valabil de TVA.
Imi factureaza cu TVA autoturismul sau fara?
Daca da am dreptul sa il cer la rambursare?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 20:38, 16 Noiembrie 2012
Buna seara. Pentru a veni in ajutorul dvs, citez, in continuare, prevederile Art. 145 din Legea 571/2003 privind noul cod fiscal, cu acualizarile si modificarile ulterioareL "(1) ... se limiteaza la 50% dreptul de deducere a taxei aferente cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate si a taxei aferente cheltuielilor legate de vehiculele aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile, in cazul in care vehiculele nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice".
"(3) Prevederile alin. (1) nu se aplica urmatoarelor categorii de vehicule rutiere motorizate:
a) vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
b) vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii;
c) vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
d) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru instruire de catre scolile de soferi;
e) vehiculele utilizate pentru inchiriere sau a caror folosinta este transmisa in cadrul unui contract de leasing financiar ori operational;
f) vehiculele utilizate ca marfuri in scop comercial.
Prevederile alin. (1)-(3) se aplica inclusiv in situatia in care au fost emise facturi si/sau au fost platite avansuri, pentru contravaloarea partiala a bunurilor si/sau serviciilor, inainte de data de 1 iulie 2012, daca livrarea/prestarea intervine dupa aceasta data
(5) In cazul vehiculelor care nu fac obiectul limitarii dreptului de deducere conform alin. (1), fiind utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, precum si a celor exceptate de la limitarea deducerii potrivit alin. (3), se vor aplica regulile generale de deducere stabilite la art. 145 si art. 146-147".

Dar intrebarea mea este : daca factura e emisa de societatea din Italia si ambele societati au coduri valabile de TVA se plateste sau nu TVA de catre societatea romana?
Cea de-a doua parte am inteles-o si va multumesc
Da, se plateste TVA. De fapt nu se face plata efectiv, ci se face taxare inversa, adica se colecteaza si in acelasi timp se deduce TVA
Acest lucru vroiam sa il stiu, daca se plateste efectiv sau numai se trece pe decont la taxare inversa. ( ma refeream de ex. cum pl cu op un import de china).
multumesc
daca autoturismul nu este utilizat exclusiv in scopul activitatii economice, aveti drept de deducere numai pentru 50% din tva aferenta achizitiei intracomunitare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deductibilitate 50% autoturism lidiao lidiao Am cumparat un autoturism din import, pe firma trebuie sa deduc tva doar 50%? In ce conditii pot deduce integral tva (taxare inversa)ptr autoturism? (vezi toată discuția)
Achizitie autoturism sh din germania, fara tva, pe firma Airscape Airscape Buna ziua, Am o firma platitoare de TVA in Romania. Doresc sa achizitionez un autoturism SH din Germania, fara TVA, pe firma. Intrebarea este daca TVA-ul in ... (vezi toată discuția)
Tva ajustat la achizitie autoturism Ilyana1966 Ilyana1966 Ce se intampla incepand cu 01.01.2015 cu 50% tva ajustat la cumparare autoturism? Se include in cost achizitie si se amortizeaza sau nu? (vezi toată discuția)