avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Formular A1 necesar sau nu ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Formular A1 necesar sau nu ?

Sunt administratorul unei societati comerciale, in domeniul constructiilor (productie tamplarie pvc si montaj). Un urma unor imprejurari,am prins un contract, cu locul montajului in Italia. Ma voi deplasa acolo impreuna cu inca 2 angajati, cu durata totala de 7 zile, din care 5 zile efectiv vor fi lucratoare. Nu sunt din pacate lamurit,daca este sau nu necesar formularul A1, deoarece, din cercetarile mele online, ar rezulta ca teoretic ma incadrez in cazurile care NU necesita acest formular, pe motiv ca instalarea/montarea lucrarii nu depaseste ca durata numarul de 8 zile.
Imi puteti confirma sau infirma aceasta informatie, in baza legilor in vigoare?Sau informatia detinuta de mine nu mai este de actualitate?
Cel mai recent răspuns: confidus , utilizator 16:19, 28 Ianuarie 2015
va trebuie formularul A! daca prestati servicii in U.E. nu este DELEGARE si mai mult trebuie sa faceti si act aditional in care salariatul sa si dea acordul ca prin detasare sa presteze serviciile conform contractului de munca incheiat in Romania sa muncesca in ITALIA,.

ATENTIE Codul Muncii din ROMANIA nu se aplica in U.E !!!

DETASARE in Romania inseamna ca lucreaza pentru alt angajator in Romania cu acte , dar in U.E este detasare automat nu delegare , formularul A1 face dovada ca indepliniti conditile de concurenta (*vechime, profit + continuitatea activitate in Romania 50% din salariati ) si ca platiti dvs. contributile salariale.
Ultima modificare: Joi, 5 Iulie 2012
olden, utilizator
Totusi, pana la urma,durata deplasarii/delegarii sau detasarii cupa cum teoretic e considerata de legea europeana, e ami mica de 8 zile, deci, ma incadrez la acea exceptie citata mai sus, in care NU am nevoie de A1?
Parerea mea este ca va incadrati in aceasta exceptie : ”muncitorii implicati in montajul unor piese/utilaje, etc - cu conditia ca perioada de montaj sa nu depaseasca 8 zile”
Conform Regulamentului European nr. 883/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială si Regulamentul (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială (1), principiul ce guvernează taxarea salariilor obținute de angajații migranți (detasați/delegați) este principiul “lex loci laboris”*. Excepția o constituie detașarea/delegarea cu formular A1.

[ link extern ] /

Având în vedere cele de mai sus, în cazul trimiterii angajaților români în străinatate pentru executarea unor lucrări contractate de angajatorul român, cu Formular A1, în conformitate cu legislația autohtonă ne găsim în prezența delegării și nu detașării. Dacă trimiterea se face fără A1 (angajatorul român nu se obligă să plătească în țară taxele salariale și impozitele aferente) atunci se poate discuta de detașare, cu condiția ca beneficiarul extern să achite în statul respectiv, la cuantumurile de acolo (evident), taxele sociale și impozitele.

O altă materie ce influentează detașarea/delegarea externă este cea fiscală, respectiv plafoanele de deductibilitate maxim admise pentru diurnă și cheltuieli de deplasare/cazare; dar despre acest aspect las specialiștii în fiscalitate și contabilitate să se pronunțe.


alte opinii deci daca mergeti pe detasare trebuie sa fiti si autorizat ca agent temporar de munca :))) formularul A1 trebuie OBTINUT, parerea mea.
Ultima modificare: Vineri, 6 Iulie 2012
olden, utilizator
olden a scris:

.......

alte opinii deci daca mergeti pe detasare trebuie sa fiti si autorizat ca agent temporar de munca :))) formularul A1 trebuie OBTINUT, parerea mea.



N u este obligatoriu sa fie autorizat ca agent de munca temporara ... nu se prevede nicaieri in legislatia europeana asa ceva.

Alte discuții în legătură

regulament (cee) nr. 1408/71 mihaiantonache mihaiantonache Buna seara, Citez dintr-un mesaj gasit pe forum: \"Am inteles ca de la 1 mai 2010 s-a schimbat Regulamentele (CEE) nr. 1408/71 şi 574/72 vor fi înlocuite ... (vezi toată discuția)
Formularul a1 Borza Borza Buna, Am inteles ca de la 1 mai 2010 s-a schimbat Regulamentele (CEE) nr. 1408/71 şi 574/72 vor fi înlocuite de Regulamentul (CE) nr. 883/2004 al ... (vezi toată discuția)
Angajare de personal pt santier in italia marianavatany@yahoo.com marianavatany@yahoo.com In ce conditii si ce implicatii fiscale ar avea o firma inreg.in Romania dar care desfasoara activitate in constructii in Italia daca ar angaja pe linga ... (vezi toată discuția)