avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Este obligata o firma sa raspunda la solicitarile de ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Este obligata o firma sa raspunda la solicitarile de la statistica?

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea chestiune: firma la care lucrez primeste tot felul de solicitari de la centrul national de statistica, lunare, bilunare, trimestriale, anuale... completarea carora dureaza extrem de mult, chiar si 2 zile pentru un angajat. Cumulat pe an, doar la dep contabilitate 12-14 rapoarte, plus dep. de resurse umane.

Este undeva reglementat ca aceste solicitari trebuiesc indeplinite de catre o firma?
Cum poate fi stopat aceasta solicitare?
Poate firma sa refuze completarea acestor statistici, referindu-se la confidentialitatea informatiilor?
Ce se intampla in cazul in care o statistica solicitata nu a fost trimisa?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: val-pan , utilizator 13:48, 1 Februarie 2019
Structura de statistica care solicita aceste date trebuie sa prezinte si baza legala in temeiul careia le cere. Verificati in actul normativ invocat daca aveti sau nu obligativitatea sa raspundeti si in ce conditii.
Legea 226 din 5 iunie 2009, Legea organizarii si functionarii statisticii oficiale in Romania, art. 25 si art.45.

Formularele trebuie completate. Sunt confidentiale. Iar amenda pentru netransmiterea datelor este mare.
Ultima modificare: Vineri, 6 Iulie 2012
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Multumesc!
Ma bucura TEMA!!!!!!!!!
Sa comentam, daca doriti, o LEGE (226/2009).
Mai intii sa preluam niscai texte>
e) furnizor de date - persoana fizică sau juridică obligată, în sensul legii, să ofere, exclusiv pentru scopuri statistice, date asupra propriei persoane sau asupra altei unităţi statistice supuse observării, faţă de care se află într-o relaţie directă;
(5) Strategia natinala se elaborează prin consultarea utilizatorilor de date statistice oficiale şi a furnizorilor de date.
(1) Furnizorii de date sunt obligaţi să transmită, în mod gratuit, producătorilor de statistici oficiale date corecte, actuale şi complete, la termenele, periodicităţile, în forma şi după metoda de colectare prevăzute în programul statistic naţional anual şi în conformitate cu normele metodologice.
(2) Dacă datele comunicate de furnizorii de date nu sunt corecte, actuale şi complete, aceştia sunt obligaţi:
a) în urma constatării acestei situaţii de către furnizorul de date să le corecteze, să le actualizeze şi să le completeze, după caz, să notifice acest lucru şi să le transmită de îndată producătorului de statistici oficiale care le-a solicitat;
b) în urma constatării acestei situaţii de către producătorii de statistici oficiale să le corecteze, să le actualizeze, să le completeze, după caz, şi să le transmită potrivit măsurilor şi termenelor dispuse de producătorul de statistici oficiale care le-a solicitat.
(3) Furnizorii de date au obligaţia de a prezenta persoanelor autorizate de producătorii de statistici oficiale documentele şi evidenţele necesare verificării calităţii datelor statistice furnizate.
(4) În cazul aplicării sancţiunilor prevăzute la art. 46, obligaţiile furnizorilor de date prevăzute la alin. (1) şi (2) continuă până la conformarea completă, înăuntrul termenului stabilit de producătorul de statistici oficiale.
..............
Conform acestei legi teoretic orice persoana fizica ori juridica poate deveni "furnizor de date"
Conform acestei legi toti furnizorii de date lucreaza gratuit in furnizarea de date (sunt totusi si exceptii in practica si onorariile nu sunt chiar atit de mici, insa ajung numai la cei "initiati")
Conform acestei legi oricit de "prost" esti trebuie sa fii la inaltimea tehnologiilor si metodologiilor statisticii moderne, ca de altfel o patesti 500-2000 Lei pentru persoane fizice si 2000-50000 Lei pentru persoanele juridice.
..................
[editat - incalca punctul 2.4 din regulament]
Ultima modificare: Miercuri, 11 Iulie 2012
Lucian Huzum, Consilier juridic
pt cine e confidential? ce e confidential? eu cred ca e confidential ce fac cu banii mei; mi se pare un abuz ca alta institutii ale statului in afara de ANAF sa-mi ceara socoteala pt banii cheltuiti de mine pe firma....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pasibil de amenda NDenisa NDenisa Am fost sunată de BNR sa răspund la niște chestionare pentru firma , chestionare trimise pe email si posta. Nu am dat curs acestora si astfel am fost ... (vezi toată discuția)
Transmiterea informatiilor statistice catre b.n.r. este obligatorie? ... Gabriel Alionte Gabriel Alionte Transmiterea informatiilor statistice catre B.N.R. este obligatorie? Exista sanctiuni pentru netransmiterea informatiilor cerute de catre B.N.R. persoanelor ... (vezi toată discuția)
Obligativitatea completarii formularelor statistice marilenam marilenam Buna ziua, Ce prevede legislatia in vigoare in legatura cu obligativitatea companiilor de a completa si transmite catre Directia Regionala de Statistica ... (vezi toată discuția)