avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... probleme la serviciu - aer conditionat=dureri reumatice
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

probleme la serviciu - aer conditionat=dureri reumatice

Buna ziua
in institutia la care lucrez, in biroul unde imi desfasor activitatea impreuna cu alti patru colegi, functioneaza o instalatie de aer conditionat. Aparatul de aer conditionat este amplasat la aproximativ 1,5 metri fata de mine, in stanga mea mai exact, unde este si o fereastra, iar in partea dreapta se afla usa biroului care nu se inchide foarte bine, motiv pentru care atunci cand aparatul de aer conditionat functioneaza se creeaza curenti de aer pe care ii resimt doar eu, din cei cinci colegi cati suntem in birou. Datorita curentului in care stau 8 ore/zi, am inceput sa am dureri foarte mari de articulatii, dureri de cap si furnicaturi - amorteala capului, nevralgie dentara, dureri in gat, totul culminand weekendul trecut cu dureri cumplite de cap si incheieturi si tintuirea mea in pat pe parcursul a doua zile (am luat medicamente, etc.)
Va rog sa ma ajutati cu un sfat, cum sa sesizez directorul ca functionarea aerului conditionat imi creeaza probleme majore de sanatate? Mentionez faptul ca ceilalti colegi ma iau in ras, se uita la mine de parca nu as fi intreaga la minte, si sunt indiferenti la rugamintile mele de a mai inchide aerul conditionat..... Mi-am facut deja o programare la medicul de familie pentru un consult ... Va multumesc !
Credeam ca stiti o prevedere legala in acest sens. Cu instructiunile proproii stiti cum e, se scrie cam ce se vrea. De exemplu in cartea tehnica a aparatului meu de AC scrie doar "Nu va expuneti actiunii directe a jetului de aer rece. Este periculos pentru sanatatea dumneavoastra.Reglati corect directia jetului de aer"
Era interesant daca ar fi existat undeva o prevedere privind reglarea instalatiei de aer conditionat cu maxim 10 grade C sub temperatura exterioara.
inspector SSM a scris:
"Credeam ca stiti o prevedere legala in acest sens. Cu instructiunile proproii stiti cum e, se scrie cam ce se vrea. ...... Era interesant daca ar fi existat undeva o prevedere privind reglarea instalatiei de aer conditionat cu maxim 10 grade C sub temperatura exterioara."

Precizarile la obiect, cu care eram obisnuiiti, erau mentionate in special in fostele norme specifice de ssm, dar la nivelul UE (probabil avand multi ani de experienta in spate, la ei existand o alta abordare a activitatii de prevenire si protectie de catre institutii, angajatori si angajati, bazata pe educatie in directia responsabilizarii fiecaruia) s-a decis sa se lase la latitidinea fiecarei firme sa-si detalieze cum este mai bine, prevederile din Cerintele minime de securitate si sanatate.
La noi s-au transpus prevederile UE intocmai (multe traduse cuvant cu cuvant), fara o analiza profunda in ceea ce priveste consecintele. Ulterior aparitiei cerintelor minime, schimbarile dese la nivel de ministerul muncii/ inspectia muncii, nu au permis aprofundarea legislatiei si completarea ei dupa caz. Micile modificari intervenite nu au reusit sa acopere golurile, existand si o masiva schimbare de generatie la nivel de factori decizionali.
Personal consider ca fostele norme specifice de ssm, fostele reglementari la nivel de minister si chiar la nivel de centrala, aprobate prin ordin de ministru aveau o greutate mult mai mare decat actualele cerinte ssm. Cei care au devenit angajatori in ultimii 10-15 ani sunt si cei mai expusi, dovada si multiplele adresari din forum.

S-au elaborat cateva ghiduri la nivelul Inspectiei Muncii dar au din pacate doar caracter orientativ.
De fapt revenind la "oile" noastre inseamna ca ar tr specificat ca nu se prevede nici o cerinta in HG nr. 1091/ 16.08.2006. de genul:
" -reglarea instalatiei de aer conditionat sa fie cu maxim 10 grade C sub temperatura de afara,
-lucratorii sa nu fie pozitionati pe directia fluxului de aer rece sau sa se monteze perdele de protectie pe aceasta directie, etc."
Asa ca parerea mea este sa contactaze medicul de medicina muncii si sa solicite o recomandare a acestuia pentru angajator in baza diagnosticului pus de un medic specialist. Tr sa se poata gasi o solutie tehnica ca acel curent de aer sa nu-i mai afecteze sanatatea lucratorului.
Situatia de mai sus s-a regasit si in institutia noastra unde secretara a primit o astfel de recomandare de la medicul de medicina muncii (schimbarea locatiei locului unde isi desfasoara activitatea, holul institutiei in fata usei sefului) deoarece curentii de aer ce se formau prin deschiderea usilor cat si cei aparuti ca urmare a functionarii unei instalatii de AC ii afectau sanatatea. Seful nostru a inteles ca nu intamplator s-a facut recomandarea si ca parte importanta a procesului de munca o constitue apararea sanatatii lucratorilor, a luat masuri in consecinta si i-a infiintat un birou unde curentii de aer nu-i mai afecteaza sanatatea chiar daca e nevoita sa lucreze cu usa biroului deschisa. Asta inseamna respect pentru lege si grija pt sanatatea salariatilor
Ultima modificare: Miercuri, 11 Iulie 2012
inspectorSSM, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme de sanatate la munca-aer conditionat PopoviciAndreeaSImina PopoviciAndreeaSImina Buna ziua. Am facut o pareza faciala din cauza aerului conditionat din birou-e foarte puternic iar angajatorul refuza sa il inchida sau sa deschida geamul ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! sunt angajata in mall la o insuliță. aerul condiționat ... Maria Vade Maria Vade Buna ziua! Sunt angajata in mall la o insuliță. Aerul condiționat face probleme așa de mari in mall încât eu și alți colegi ai mei suntem tot timpul ... (vezi toată discuția)
Microclimat birouri mihavslelectro mihavslelectro Buna ziua, Umiditatea relativă a aerului între 30 - 70%; asa prevedea Norma generală de protecție a muncii din 20.11.2002, unde pot gasi aceste conditii ... (vezi toată discuția)