avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu prenatal si postnatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu prenatal si postnatal

Va rog mult daca puteti sa imi calculati cam cati bani ar trebui sa iau pt concediul prenatal si postnatal sau sa imi explicati cum se calculeaza.
am un salariu brut de 3000 si netul este de 2000.
va multumesc anticipat!!!
Cel mai recent răspuns: Gabrielei , utilizator 10:31, 8 Octombrie 2018
Se calculeaza media zinica realizata pe ultimele 6 luni anterioare lunii de concediu de maternitate , se inmulteste aceasta medie cu nr de zile lucratoare de concediu medical si rezultatul se inmulteste cu 85%.Indemnizatia rezultata este suma neta, nu se impoziteaza in schimb aveti obligatia platii CAS care reprezinta 10,5% calculata la 741 lei. si bineintelesla nr de zile lucratoare de concediu. In normele de aplicare a OUG 158 din 2005 gasiti exemple de calcul pentru indemnizatiile de concedii medicale.
Daca doriti un calcul concret,in afara salariului brut pe care l-ati indicat,trebuie sa ne comunicati cand ati intrat sau urmeaza sa intrati in concediul prenatal?(data exacta)In functie de acest aspect vom stabili nr. de zile de stagiu de cotizare(echivalent cu nr. de zile lucratoare )din ultimile 6 luni anterioare intrarii in cm care ne vor ajuta in stabilirea mediei zilnice a bazei de calcul si nr. de zile lucratoare din cm ce se vor plati in caz ca concediul nu acopera luna intreaga calendaristica.
concediul prenatal as vrea sa il iau dupa ce nasc, urmeaza sa nasc in august dar n stiu o data exacta, deoarece am o sarcina cu probleme.ma interesa cu aproximatie cam cat ar trebui sa iau.daca as intra in prenatal pe 1 august cam cat as lua?
Daca intentionati sa intrati in c.de maternitate in august,atunci se vor lua in calcul veniturile brute realizate de dvs,in lunile iulie -februarie2012,precum si nr. de zile lucratoare din acest interval.
Astfel,baza de calcul 3000x6=18000lei
Medie zilnica baza calcul 18000/127=141,73(127-nr.zile lucratoare in per.februarie,iulie)
Indemnizatie bruta 141,73x22x85%=2650lei
Cas=78lei
Indemnizatie neta cm 2650-78=2572lei
am uitat sa mentionez ca in lunile iunie si iulie am fost in concediu medical(cod 01) datorita faptului ca ca am avut probleme cu sarcina.Numarul de zile lucratoare din acest interval cum sunt luate in considerare, cu cat am fost platita chiar daca eram in concediu medical si nu la munca?sau nu mi se pun?

Alte discuții în legătură

Concediul prenatal si postnatal se plateste 85% din salariul brut? vasileionica27 vasileionica27 Buna ziua, As vrea sa stiu daca concediul prenatal si postnatal se plateste 85% din salariul brut? Care este baza legala? ex: daca salariul brut este de ... (vezi toată discuția)
Plata cm papic papic Buna Ziua In anul 2014 am fost in cm mai precis din iulie in risc maternal dupa acea in prenatal si postnatal. am salariu minim pe economie in fiecare luna ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal MarinescuDiana MarinescuDiana Concediul prenatal este 85% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni consecutive dinaintea intrarii in concediu? In luna ianuarie nu am realizat ... (vezi toată discuția)