avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... admitere facultate
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

admitere facultate

buna ziua
vreau sa ma inscriu la o facultate si am o intrebare
eu oficial sunt divortata desi locuiesc impreuna cu sotul si suntem impreuna
inca nu mi/am schimbat buletinul ca nu a avut cine sa ma ia in spatiu am buletinul vechi si avem si certificatul de casatorie
intrebarea e este vreo problema?
ca la facultate se cere certificat de nastere si de casatorie in copie legalizata atata timp cat eu am acelasi buletin sunt pe numele sotului si pe numele din certiificatul de casatorie
oricum urmeaza sa facem cununia civila din nou si atunci voi duce copie dupa buletinul nou
va rog sa ma lamuriti
va multumesc
Va schimbati buletinul, doamna, si va duceti la inscriere cu actele in regula, nu va puteti folosi de un certifiocat de casatorie nul si de un buletin in care numele e cel din casatorie, cat timp ati fost obligata sa reveniti la numele de fata.

Si pt a va recasatori, aveti nevoie de buletin cu numele la care ati revenit cf hotararii de divort.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Iulie 2012
gi-jane2, moderator
Mesajele mi-au fost declarate ca fiind offtopic insa iata dovada legala pe care ma bazez:

Se poate ca o sotie divortata sa isi pastreze numele de familie daca fostul sot este de acord ca fosta sotie sa isi pastreze numele din casatorie ! Iata cum se procedeaza:


OG 41/2003 Litera 3 ( e ) spune:

e) cand fostul sot doreste sa poarte numele de familie pe care l-a avut
in casatorie, pentru a avea un nume comun cu copiii incredintati spre
crestere si educare, cu consimtamantul fostului sot, dat in forma autentica;

Din p.d.v. se poate ca fostul sot sa mearga cu fosta sotie la un notar public sa faca un act in care fostul sot isi da consimtamantul in forma autentica ca fosta sotie sa ramana cu numele de casatorie. Asa ca se poate ca sa ramana cu numele avut din casatorie in acte chiar daca este divortata. Ramane acum acordul fostului sot.
@Tarzan2012: Ca doamna sa poata pastra numele din timpul casatoriei avea nevoie de acordul sotului la desfacerea casatoriei. In conditiile in care instanta a dispus revenirea la numele anterior, avea obligatia (conform art. 19 alin. 2 din OG 97/2005 republicata) sa isi schimbe actul de identitate in termen de 15 zile de la ramanerea definitiva si irevocabila a sentintei.

Simplul acord al fostului sot dat in forma autentica nu rezolva problema schimbarii numelui pe cale administrativa. Cititi art. 6 din OG 41/2003 si veti vedea ca nu e o procedura simpla.
Oricum, nu vad de ce s-ar complica cu schimbarea numelui pe cale administrativa daca tot intentioneaza sa se recasatoreasca.

@adinamiia: Trebuie sa respectati hotararea instantei si sa va schimbati actul de identitate.
OG 41/2003 se refera la schimbarea numelui pe cale administrativa. Desigur puteti opta si pentru aceasta varianta pentru a ajunge la un numitor comun in privinta numelui insa era de preferabil sa dati la pace in instanta, inainte de a se pronunta si a ramane definitiv divortul. Pana una alta sunteti in ilegalitate in sensul ca va legitimati si uzati de un nume care nu va mai apartine. Deci dati dvs. fuguta la evidenta persoanelor si solicitati un nou buletin pe numele de fata, inscrieti-va la facultate , ca oricum acolo veti dobandi diploma pe numele de fata, dupa care vedeti dvs ce varianta preferati, va recasatoriti ori solicitati o schimbare de nume pe cale administrativa. Faptul ca nu va ia nimeni in spatiu nu e o scuza, solicitati in acest caz eliberarea unei carti de identitate provizorii pe motivul, lipsa dovada adresei de domiciliu. Bafta la facultate!
multumesc doar ca nimeni nu imi elibereaza buletinul de urgenta aici se elibereaza in termen de 30 de zile si asta e problema ca pierd inscrierea
da din pacate ne/am impacat dupa ce s-a terminat divortul si asa ca in hot. jud. scrie ca trebuie sa revin la numele anterior casatoriei
si spuneti ca pot sa imi fac buletin provizoriu fara sa ma ia cineva in spatiu ?
ce acte imi trebuiesc?
stiu ca certificatul de nastere , buletinul actual, timbru fiscal hotararea judecatoreasca taxa si altceva?

Alte discuții în legătură

Schimbare nume Maria Adriana Marinescu Maria Adriana Marinescu Buna ziua, sora mea a divortat in urma cu 10 ani si a pastrat numele de familie al sotului, prin sentinta judecatoreasca definitiva si irevocabila. Acum ... (vezi toată discuția)
Revenirea la numele anterior casatoriei lumy1978 lumy1978 Buna ziua, Am divortat acum 4 ani si, de comun acord, in sentinta ramasa definitiva, am optat pentru pastrarea numelui din timpul casatoriei. Acum insa ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume copil buterflies buterflies sunt divortata , am o fetita de 6 ani. In urma divortului fostul sot nu a dorit sa ma lase sa pastrez numele , voiam sa fiu pe acelasi nume cu fetita . Pot sa ... (vezi toată discuția)