avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 264 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Înºtiinþare copie privata - UPFR
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Înºtiinþare copie privata - UPFR

Buna,

Zilele trecute am primit un mail fara continut, doar cu semnatura corespondentului si cu un atasament, numit "Instiintare NUME FIRMA.docx". Mailul a fost trimis de catre responsabilul cu copia privata din cadrul UPFR (Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania). Continutul instiintari respective se rezuma la faptul ca eu, ca si entitate juridica, in calitate de achizitor intracomunitar de camere video fara memorie interna, ar trebui sa le platesc retroactiv #-o, incepand cu 2005, o taxa pentru fiecare camera introdusa in Romania.:O

In mare, cea mai importanta parte din instiintare este: companiei NUME FIRMA SRL ii revine obligatia achitarii catre UPFR a remuneratiei compensatorii pentru toate aparatele si suporturile fabricate sau introduse pe teritoriul Romaniei, incepand cu luna iunie 2005 pana in prezent, si care se regasesc in listele publicate în Decizia ORDA nr. 107/2005 si Decizia ORDA nr.61/2009.

Intrebarea mea este: Este acest organism legal, are dreptul sa ma ia la rost si sa imi ceara bani? Mai ales ca achizitiile au fost facute din UE si importatorul regional mi-a spus ca nu ar mai trebui platite taxe suplimentare in tara noastra.

Mai mult, ar trebui sa ma si inscriu in organizatia lor: " Inregistrarea societatii se va face pe baza Fisei platitor copie private completate cu datele actualizate, formular pe care-l puteti cere direct de la UPFR sau il puteti gasi pe site-ul nostru: www.upfr.ro"

Am tot intrebat si unii zic ca e, altii ca nu e... Nu mai stiu ce sa cred :sorry:

Cunoaste cineva mai detaliat aceasta problema si poate sa imi raspunda cu certitudine daca trebuie sau nu sa platesc ceva acestei organizatii UPFR? Sau daca risc ceva in cazul in care nu iau in considerare ce imi comunica?

Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 12 Iulie 2012
inspectorulx, utilizator
Cel mai recent răspuns: edipav , utilizator 17:09, 17 Iulie 2012
raspunsul este da. UPFR este legal, iar remuneratia compensatorie este datorata de orice importator de produse electronice, telefoane, calculatoare, produse de hartie de copiator, etc.,

copia privata= copia unei opere care a fost achizitionata in mod legal- copia ce se face ptr a nu pierde originalul si ptr a fi folosita pentru uz personal sau pentru cercul normal al unei familii, cu condiţia ca opera să fi fost adusă anterior la cunoştinţa publică, iar reproducerea să nu contravină utilizării normale a operei şi să nu îl prejudicieze pe autor sau pe titularul drepturilor de utilizare (ex cumperi legal un CD cu muzica si ii faci o copie pe un blank ca sa o ai de rezerva).

executarea unei asemnea copii necesita plata unei remuneratii compensatorii .

astfel, conf legii 8/1996 art 107 (3), Importatorii şi fabricanţii de suporturi şi aparate, prevăzute la art. 34 alin. (2) (adica suporturile pe care se pot realiza înregistrări sonore sau audiovizuale ori pe care se pot realiza reproduceri ale operelor exprimate grafic, precum şi pentru aparatele concepute pentru realizarea de copii), sunt obligaţi să se înscrie la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, în Registrul Naţional al Copiei Private, şi pot desfăşura activităţile respective de import sau de producţie numai după obţinerea de la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor a certificatului de înregistrare. Acest certificat se eliberează de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, pe baza dovezilor privind obiectul de activitate declarat legal şi a Certificatului unic de înregistrare la registrul comerţului, în termen de 5 zile de la depunerea acestora. Aceste persoane sunt obligate sa plateasca remuneratia compensatorie ptr copia privata.

UPFR-ul a aflat de dvs. de la autoritatile vamale. Ideea este ca trebuie sa platiti remuneratiile compensatorii, dar trebuie sa verificati daca sumele cerute de UPFR corespund metodologiei de calcul in vigoare. Sa verificati si perioada in care ati facut importul sa vedeti ce metodologie se aplica.
Buna ziua,

Multumesc pentru raspuns. Pare ok ce spuneti dumneavoastra, insa cu un lucru tind sa nu fiu de acord: UPFR a aflat de noi de la autoritatile vamale. Facand achizitii intracomunitare, nu avem nici o legatura cu autoritatile vamale sau ma insel? Suntem inscrisi in ROI si declaram lunar achizitiile. Nu suntem importatori, nu?

Legat de banii pe care trebuie sa ii platesc, se declara pe propria raspundere numarul de produse achizitionate si se plateste pe baza listei cu impozitele pe care ne-o pun ei la dispozitie. Cel putin asa spune UPFR-ul, daca are dreptate sau nu, sper sa aflu!

Multumesc.
Copia privata cade in regimul de gestiune colectiva obligatorie. Gestiunea colectiva obligatorie momentan nu are o reglementare comunitara. Actualmente exista un draft de directiva ptr gestiunea obligatorie emis de Comisie care este inca in discutii.

Din aceste considerente, gestiunea colectiva obligatorie a drepturilor conexe dr. de autor are o reglementare nationala.

conf art 2 din protocolul deciziei 107/2005, prin importator/fabricant, în sensul prezentului protocol, se înţelege orice fabricant sau importator de suporturi pe care se pot realiza înregistrări sonore sau audiovizuale şi/sau de aparate de sine stătătoare, indiferent de modul de funcţionare, concepute pentru realizarea de copii, ce permit reproducerea operelor sonore sau audiovizuale.

notiunea de importator se refera la persoana care aduce in RO respectivele aparate indiferent daca este persoana de nationalitate a unui stat membru UE.

In acest sens decizia ICCJ nr 3693 din 6 iunie 2008 zice:

Autorii si editorii au dreptul de a încasa o remuneratie compensatorie pentru copia privata, deci pentru acele reproduceri ale operei pentru care acestia nu-si exprima consimtamântul, dar care sunt permise de legiuitor în conditiile si în limitele prevazute de art.34 din Legea nr.8/1996. În situatia în care societatea pârâta a importat aparate care permit reproducerea operelor fixate pe suport grafic sau analog, gestionate de reclamant, are obligatia de a achita remuneratia compensatorie pentru copia privata. Aceasta obligatie nu este conditionata de perceperea de catre importatori a vreunui procent sau a vreunei sume de bani de la beneficiarii carora le vindeau ulterior aparatele. Obligatia incumba tuturor
importatorilor de aparate, fara vreo distinctie dupa cum acest import era sau nu preponderent în obiectul lor de activitate


in aceasta speta dvs aveti calitate de importator si aducerea aparatelor in tara este import dpdv al legii 8.
Unde as putea sa vad draftul despre care vorbiti? (Actualmente exista un draft de directiva ptr gestiunea obligatorie emis de Comisie care este inca in discutii. )

Ce scrie mai departe, ma ajuta in vreun fel? Adica UPFR ma sprijina in vreun fel daca le platesc taxa? (Autorii si editorii au dreptul de a încasa o remuneratie compensatorie pentru copia privata, deci pentru acele reproduceri ale operei pentru care acestia nu-si exprima consimtamântul, dar care sunt permise de legiuitor în conditiile si în limitele prevazute de art.34 din Legea nr.8/1996)

Multumesc
draftul de directiva nu are forta juridica ptr ca nu a intrat in vigoare astfel incat nu va ajuta

daca sunteti curios, vedeti linkul:
[ link extern ]

UPFR-ul sprijina producatorii de fonograme, si nu utilizatorii adica pe dvs.

dvs trebuie sa va supuneti obligatiilor legale care incumba oricarui importator de produse ce pot fi suport ptr copia privata, adica sa platiti remuneratia calculata conf. metodologiilor in vigoare, in caz contrar UPFR va va actiona in instanta pentru recuperarea remuneratiei.

Va sfatuiesc sa apelati la un avocat care este specializat in drepturi de autor care stie foarte bine problemele existente intre organismele de gestiune colectiva si utilizatorii de drepturi. pe forum puteti primi un sfat, o idee, o indrumare, dar in niciun caz nu va veti rezolva problema juridica.

Alte discuții în legătură

Interpretare articole legea 8/1996 creis creis 1) cine pot fi titularii drepturilor de exploatare si ce sunt acestea mai exact? 2) [i]\"Art. 34. — (1) Nu constituie o incalcare a dreptului de autor, ... (vezi toată discuția)
De ce trebuie sa mai platesc si la upfr? sfanthul sfanthul De o buna bucata de timp platesc la UCMR-ADA si de vre-o doua zile ma innebuneste un domn de la UPFR. Ajutati-ma va rog sa inteleg .... de ce trebuie sa mai ... (vezi toată discuția)
Cui platesc pt muzica??? ContSters94154 ContSters94154 am un bistro si tot apar noi \"domni\" care pretind bani pe motivul ca este muzica ambientala. am facut deja un contract si platesc pt asta la ceva uniune cu ... (vezi toată discuția)