avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 508 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu de odihna

sunt angajata la doua firme si as dori sa stiu daca am dreptul la fiecare societate la 21 zile de concediu de odihna
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:31, 3 Februarie 2009
Atunci, art.103 C.mun. ce rost mai are ?
Art. 103 (1) Salariatul încadrat cu contract de muncă cu timp parţial se bucură de drepturile salariaţilor cu normă întreagă, în condiţiile prevăzute de lege şi de contractele colective de muncă aplicabile.

Consider ca pentru 1 an de zile lucrat, salariatul care are incheiat un c.i.m. cu timp partial beneficiaza de un CO de minim 21 de zile lucratoare.
Conform Codului Muncii: " (2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil, este prevazuta in contractul individual de munca si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic. " Precizarea ca durata efectiva a concediului se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic, face referire la perioada lucrata si nu la norma de lucru - de exemplu daca salariatul lucreaza 8 luni atunci are dreptul la concediu proportional cu cele opt luni lucrate ( indiferent de norma) - respectiv 1,75 zile inmultit cu opt.
Indiferent de norma de lucru , salariatii au dreptul, pentru un an lucrat integral, la 21 zile de concediu de odihna ( daca regulamentul de functionare al societatii la care lucreaza nu prevede mai mult).
Prin urmare daca un salariat lucreaza cu contract de munca cu timp partial el are dreptul la concediu de odihna de 21 zile / an - pentru 12 luni lucrate.
Cred ca exista inca multe persoane care fac confuzii legat de acest subiect.
La ambele locuri de munca veti beneficia de cel putin 21 zile c.o. daca nu este altfel prevazut in CIM.
Plata c.o. se va face conform salariului care este redus in cazul contractului cu timp partial fata de norma intreaga.
Buna seara,
inca am confuzii legate de cele 21 zile de concediu indiferent de norma de munca, asadar va prezint urmatoarea situatie:
Un contabil sef presteaza activitate pentru 2 firme: la una are o norma de 6 ore, la cealalta 2 ore. Ambele firme sunt 'inrudite', una fiind o sucursala a unei firme nerezidente, cealalta fiind SRL cu asociat unic firma nerezidenta.

1. Conform cele spune de dvs. rezulta ca acest salariat poate avea 42 de zile de CO pe parcursul unui an, bineinteles cu plata drepturilor in functie de norma de munca. Corect?

2. Isi poate lua totusi cele 21 zile CO suprapuse in aceeasi perioada, urmand sa beneficieze de norma salariala intreaga?

Multumesc
1. Intr-adevar, pentru acest salariat durata CO este de 42 de zile lucratoare (cate 21 de zile lucratoare acordate de fiecare societate).
2. Pot fi suprapuse aceste zile de CO .... in practica, asa se procedeaza de cele mai multe ori.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare concediu odihna Andreescu Nicoleta Andreescu Nicoleta Cum se acorda concediul de odihna pentru un contract individual de munca cu timp partial? (vezi toată discuția)
Concediu de odihna pentru cim cu 8h/saptamina si pentru cim cu 20h/sapt LIVIA CARMEN LIVIA CARMEN buna seara, 1. va rog sa-mi spuneti pt. un cim cu program de lucru de 8h/saptamina cat este durata co/an, programul de lucru este repartizat astfel ; luni-3h, ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna pentru c.i.m. cu durata 8 ore / luna trandafir2 trandafir2 Buna ziua, Urmeaza sa incheiem un c.i.m. cu durata de 8 ore / luna. Practic angajatul va lucra o zi pe luna. In acest caz, de cate zile de concediu pe an ... (vezi toată discuția)