avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 552 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Plata chirie in avans pt urmatorii 10 ani
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Plata chirie in avans pt urmatorii 10 ani

Buna ziua! Va trebui sa fac un act prin care ma oblig sa permit unei terte persoane sa locuiasca in casa mea pana la sfarsitul vietii sale, in schimbul unei sume de bani (o chirie pe care persoana care doreste sa locuiasca in casa mea ar vrea s-o plateasca la incheierea actului; in fapt doreste sa ne dea chiria pe urmatorii 10 ani, atat cat ea apreciaza ca va trai). Cum ar fi mai bine sa procedez? Ce ar trebui sa stipulam in actul pe care il vom face intre cele doua parti? Imi pun probleme legate de faptul ca ar putea sa nu isi plateasca utilitatile sau sa distruga din bunurile din casa... In acest caz in care ea ne plateste in avans chiria, dar noi constatam ca nu locuieste in conditii civilizate in casa noastra cum putem anula actul?
Cel mai recent răspuns: angst , utilizator 07:22, 31 Iulie 2012
Un contract model aveti aici: www.avocatnet.ro/content/con...

Puteti rezilia contractul in orice moment, cu un preaviz de 60 de zile.

Puteti stipula in contract ca durata este de 10 ani si că plata chiriei a fost făcută în avans.

Puteti citi prevederile legale în domeniu aici: www.avocatnet.ro/UserFiles/a...

TITLUL IX, CAPITOLUL V, de la art. 1.777.
Multumesc pt raspuns! Mai insa am o nelamurire. Chiriasa este o persoana relativ in varsta si doreste sa plateasca in avans chiria pt ca se teme ca va cheltui banii daca ii va avea asupra ei (intr-un fel vrea sa se asigure ca va avea unde sa stea pana in momentul decesului sau; este o persoana care nu are mostenitori, care si-a vandut toata averea si acum isi traieste viata facand excursii, sejururi in strainatate etc). Acum ea ne ofera banii pt chiria pe 10 ani pt ca, dupa cum am spus mai sus, atat considera ca va mai trai. In contractul pe care il vom incheia intre noi va trebui sa stipulam clar perioada pe care se desfasoara acest contract? Varianta chiriasei ar fi fost sa stipulam ca ii permitem sa locuiasca in casa noastra pana la sfarsitul vietii ei... De aceasta varianta ma cam tem pt ca noua nu ne ofera nicio siguranta. In plus, fiind o persoana in varsta, sanatatea ei se poate deteriora oricand ( atat fizic, cat si psihic), iar neavand mostenitori daca se intampla sa sufere vreun accident vascular, sa ramana cu sechele care sa nu ii permita sa se autoingrijeasca, nu stiu ce mai putem face noi...
In Legea locuintei scrie
Art. 24. - Rezilierea contractului de inchiriere inainte de termenul stabilit se face in urmatoarele conditii:
a) la cererea chiriasului, cu conditia notificarii prealabile intr-un termen de minimum 60 de zile;
b) la cererea proprietarului, atunci cand:
- chiriasul nu a achitat chiria cel putin 3 luni consecutiv;
- chiriasul a pricinuit insemnate stricaciuni locuintei, cladirii in care este situata aceasta, instalatiilor, precum si oricaror alte bunuri aferente lor, sau daca instraineaza fara drept parti ale acestora;
- chiriasul are un comportament care face imposibila convietuirea sau impiedica folosirea normala a locuintei;
- chiriasul nu a respectat clauzele contractuale;
c) la cererea asociatiei de proprietari, atunci cand chiriasul nu si-a achitat obligatiile ce-i revin din cheltuielile comune pe o perioada de 3 luni, daca au fost stabilite, prin contractul de inchiriere, in sarcina chiriasului.

Nu cumva clauza ca oricare din parti poate cere rezilierea este ilegala, deci nula?
legea locuintei este abrogata de aproape un an, doamna.

Imi cer scuze, nu sunt avocat, dar din fisa de aici mi se pare ca ultima modificare suferita de Legea locuintei (114/1996) a survenit prin Legea nr. 71 din 3 iunie 2011
pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil:

[ link extern ]

S-au abrogat prin legea 71/2011 articolele 21-33 (cele referitoare la inchiriere), deci si cel mentionat mai sus de dl. Lucian Rosca, insa Legea locuintei NU pare a fi abrogata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este valabil in fata instantei contractul, daca chiriasul nu-l respecta? robby robby Am dat un apartament cu chirie, dar am facut doar un contract de mana intre noi, fara martori. Problema este ca intarzie mereu cu plata chirie iar acum sunt ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract de inchiriere cu o persoana juridica max123 max123 Buna ziua, Ma confrunt cu urmatoarea situatie. Suntem trei persoane fizice are am mostenit un teren si o casa construita pe acest teren ( metionez casa nu ... (vezi toată discuția)
Anulare contract de inchiriere liliana81 liliana81 Buna ziua! As dori sa stiu cum pot anula un contract de inchiriere si daca imi mai pot recupera banii dati. Contractul intra in vigoare cu 1august 2014 si inca ... (vezi toată discuția)