avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... contract de curtaj sau de mandat?
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

contract de curtaj sau de mandat?

ca initiator al unei pagini web doresc sa închei contracte pt promovare si vanzare de servicii de publicitate prin internet pe pagina proprie. cu acesti colaboratori sa închei contract de curtaj sau de mandat???
Cel mai recent răspuns: irina petcu , utilizator 10:50, 18 Septembrie 2009
kintaregala a scris:

ca initiator al unei pagini web doresc sa închei contracte pt promovare si vanzare de servicii de publicitate prin internet pe pagina proprie. cu acesti colaboratori sa închei contract de curtaj sau de mandat???



Parerea mea e ca tb sa incheiati contract de prestari servicii. Contractul de mandat = reprezentare - nu vad a face obiectul acestor servicii, cat despre contract de curtaj - nu am auzit,
deci eu ca initiator al unei pagini web închei contract de mandat sau de curtaj cu unele persoane cara sa promoveze si sa intermedieze contracte cu potentiali clienti. binenteles ca acestea sunt prestari de servicii dar fata de clienti nu si de colaboratori mei , cu acesti colaboratori doresc sa închei contract unde sa se stipuleze limtele în care pot sa încheie contracte în numele societatii mele:rolleyes:
Nici eu nu am auzit de contractul de curtaj... o fi ceva nou? Imi puteti indica un text de lege sau vreo carte care-l defineste? :hm:

Later edit: Am cautat in dictionar...:">
CURTÁJ, curtaje, s.n. Ocupaţia curtierului. ♦ Remuneraţie acordată curtierului la încheierea unei tranzacţii. – Din fr. courtage.
Sursa: DEX '98
CURTÁJ s.n. Ocupaţia de curtier. ♦ Remuneraţie care se cuvine curtierului. [Cf. fr. courtage].
Sursa: DN
CURTÁJ s. n. 1. ocupaţie de curtier; brokeraj. 2. scăzământ făcut sub formă de plată cuvenită curtierilor, pentru tranzacţiile şi operaţiile încheiate prin mijlocirea lor. (< fr. courtage)

CURTIÉR, curtieri, s.m. Persoană care are ca ocupaţie mijlocirea tranzacţiilor de bursă. [Pr.: -ti-er] – Din fr. courtier.
Sursa: DEX '98
CURTIÉR s.m. Mijlocitor care se ocupă cu negocierea operaţiilor de bursă. ♢ Curtier maritim = brocăr. [Pron. -ti-er. / < fr. courtier].
Sursa: DN

Vad ca in principiu se refera la bursa deci cred ca in cazul dumneavoastra trebuie un contract de mandat...
Ultima modificare: Miercuri, 14 Ianuarie 2009
Attila-Arpad Dombi, Avocat
am un model de contract de curtaj , daca doriti lasti o adresa de mail si pot sa va trimit.
Cred ca ar trebui sa faceti un contract de comision sau unul de agentie cu colaboratorii dvs. care gasesc clienti pentru publicitate. Este cel mai bun mod de a rasplati intermediarii care participa la obtinerea de campanii publicitare pentru websiteul dumneavoastra.

La noi asa functioneaza lucrurile.

Mult succes.

PS
Curtajul e totuna cu contractul de agentie, din punctul meu de vedere. Atentie, in Romania contractul de agentie este reglementat printr-o lege speciala (ceva cu ... agentii comerciali permanenti...)

Alte discuții în legătură

Contract de curtaj?? deea_lex deea_lex a vazut cineva vre-un contract de curtaj? sau stie ce ar fi acela? si unde gasesc niste explicatii mai detaliate despre natura acestui contract? (vezi toată discuția)
Retinere la sursa contract de mandat moonprincess moonprincess Buna ziua, In calitate de PFA (agent de asigurari) doresc sa inchei un contract de mandat cu un agent de vanzari pentru a ma ajuta cu marirea portofoliului ... (vezi toată discuția)
Comision vanzare agentii Teddy1604 Teddy1604 Buna ziua, Am un apartament de vanzare;am fost cautata de agentie ,intrebata daca doresc sa colaborez cu ei,am raspuns da.Cumparatorul a fost cel care a ... (vezi toată discuția)