avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Coproprietate cote parti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Coproprietate cote parti

Buna ziua,

Va supun atentiei urmatorul caz:
In urma unei iesiri din indiviziune au rezultat 4 loturi pentru trei proprietari.Unul din loturi a ramas in coproprietate cu cote parti diferite(67%,13%,20%) si are destinatia de cale de acces, doua din loturi neavand iesire la un drum public iar al treilea lot se afla in continuarea unui lot cu front la drumul public in posesia aceluiasi proprietar(cel care detine 13% cota parte din drumul de acces).Cotele parti au rezultat diferit datorita configuratiei terenului care nu putea fi parcelat in suprafete egale, suprafetele de teren devenind egale(scriptic) prin diferenta de cota parte revenita fiecarui proprietar din lotul patru(cale de acces).Drumul de acces a fost amenajat si este folosit in prezent doar de catre proprietarul care detine 67% cota parte din el pentru accesul la o constructie autorizata.Distanta de la strada la lotul cu constructie este de 45m iar latimea drumului de acces (lotul in coproprietate) este de 3m drumul continuind pe toata lungimea lotului cu constructia.Distanta de la strada pana la ultimul lot (care nu are acces la drumul public) este de 150m.
Intrebarea este daca pentru lotul in coproprietate se poate vorbi de iesire din indiviziune cu instituirea unei servitutii de trecere pentru lotul care nu are acces la drumul public.

Cu stima
Ultima modificare: Miercuri, 14 Ianuarie 2009
Catala, utilizator
Cel mai recent răspuns: Catala , utilizator 13:24, 16 Ianuarie 2009
Va multumesc pentru raspuns si doresc sa mai pun o intrebare:
In cazul in care unul din proprietari doreste sa instraineze lotul sau rezultat in urma procesului de iesire din indiviziune impreuna cu cota-parte din calea de acces este necesar si acordul celorlalti coproprietari ai acesteia?

Cu stima
Nu. Cota parte din drum se va vinde odată cu terenul aflat în proprietate exclusivă, fără a fi nevoie de acordul celorlalţi coproprietari.

Liviu S.Bordaş
AS vrea sa inteleg si eu care este scopul obtinerii dreptului de proprietate asupra trecerii, odata cu servitutea? Caci imi pare ca rezultatetul nu difera in practica de cel actual, in schimb proprietatea asupra unui teren care nu poate fi folosit nu vad unde sa duca, la fel cum nici servitutea nu ajuta prea mult, poate doar prin plata unei taxe.
Caci servitutea nu e musai gratuita.
Asa incat, repet, care e scopul acestui act?
AVLIL, cred ca scopul ar fi acela ca proprietarul ultimului teren sa-si largeasca parcela cu acei trei metri de drum, care nu va mai fi grevat de servitute deoarece peste terenul lui nu mai trece nimeni si care va deveni proprietatea lui exclusiva.. Ar putea fi singurul motiv.

Numai ca, in situatia in care coproprietarii nu cad de acord, nu cred ca instanta va dispune partajarea drumului existent si impunerea unui drept de servitute doar pentru a satisface pretentia proprietarului ultimului teren, cel care, pentru a ajunge la drumul public, are acum un drum in coprorpietate dar vrea sa-l transforme in drept de servitute, el beneficiind si de sporirea suprafetei utile pe care o are in prezent.


Ultima modificare: Joi, 15 Ianuarie 2009
themis, utilizator
Problema a fost pusa deoarece acest drum nu este folosit decat de proprietarul unui singur lot(cota parte 67%), unul din proprietari are lotul alipit de un alt lot al sau care are iesire la drumul public si nu foloseste aceasta cale de acces iar cel de al 3-lea proprietar se afla la o distanta de 150m de drumul public accesul facandu-se pe acest drum de latime 3m(drum care spre portiunea finala are 2 coturi la 90 grade) si caruia probabil ii este foarte greu sa obtina o autorizatie de constructie si foloseste lotul pentru pasune accesul spre lot facandu-se pe alta cale care ii permite deplasarea cu o caruta(acest ultim proprietar are domiciliul in vecinatatea lotului la o distanta de aprox.6-7m insa intre domiciliul sau si lot se interpune pe aceasta distanta o parte din gradina unui vecin de la care incearca sa obtina accesul catre lot prin cumpararea acelei portiuni)
Pe de alta parte o mare portiune a drumului de acces care nu este folosit se afla pe toata lungimea lotului cu constructia iar iesirea din indiviziune ar permite marirea lotului(gradinii)cu pastrarea unei servitutii de trecere pentru celelalte loturi.
Astfel in cazul in care ceilalti doi proprietari nu vor mai fi interesati de calea de acces dar nu doresc iesirea din indiviziune ce poate face proprietarul lotului pe care se afla constructia, proprietar care detine si cota-parte cea mai mare?

Cu stima

Alte discuții în legătură

Poate fi lovit de "nulitate absoluta sau relativa", un astfel de contract vanzare - cumparare? Manole Dumitru Manole Dumitru Proprietarul unui fond funciar intravilan ce face mai multe operatiuni, adica; 1). Lotizeaza suprafata respectiva in 4 loturi. Trei loturi cu destinatie ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren cu drum cu cota indiviza ContSters49632 ContSters49632 am un teren de 1000 mp, cam 20/50m deschidere=50m,servit de o cale de acces in care cota indiviza este de 1/3, adica sunt 3 proprietati (loturi de 1000 mp ) a ... (vezi toată discuția)
Problema mostenire teren radumalica radumalica Buna ziua Mama mea si sora ei sunt mostenitoare pe un teren de 1000mp dispus pe lung de la strada, cu deschidere 16.93 m la strada, lungime 46.5 m pe parti ... (vezi toată discuția)