Va supun atentiei urmatorul caz:
In urma unei iesiri din indiviziune au rezultat 4 loturi pentru trei proprietari.Unul din loturi a ramas in coproprietate cu cote parti diferite(67%,13%,20%) si are destinatia de cale de acces, doua din loturi neavand iesire la un drum public iar al treilea lot se afla in continuarea unui lot cu front la drumul public in posesia aceluiasi proprietar(cel care detine 13% cota parte din drumul de acces).Cotele parti au rezultat diferit datorita configuratiei terenului care nu putea fi parcelat in suprafete egale, suprafetele de teren devenind egale(scriptic) prin diferenta de cota parte revenita fiecarui proprietar din lotul patru(cale de acces).Drumul de acces a fost amenajat si este folosit in prezent doar de catre proprietarul care detine 67% cota parte din el pentru accesul la o constructie autorizata.Distanta de la strada la lotul cu constructie este de 45m iar latimea drumului de acces (lotul in coproprietate) este de 3m drumul continuind pe toata lungimea lotului cu constructia.Distanta de la strada pana la ultimul lot (care nu are acces la drumul public) este de 150m.
Intrebarea este daca pentru lotul in coproprietate se poate vorbi de iesire din indiviziune cu instituirea unei servitutii de trecere pentru lotul care nu are acces la drumul public.
Depinde de motivul pentru care nu vor mai fi interesati si daca acest motiv se va reflecta si juridic.
IN rest, slabe sanse sa renunte.
Repet: servitutea poate avea o taxa anuala.
Dra nu vad, doin deescrierea dv., sanse ca sa se poata obtine desfiintarea proprietatii comune. Conditiile sa fie desfiintata imi par a trebui sa fie identice cu acelea de desfiintare a servitutii de trecere, de aceea.
Astfel, accesul de la proprietatea sa, prin gradina unui vecin, la cealalta proprietate a sa nu inseamna ca acel coproprietar nu mai are nevoie de servitute. Pentru ca acel teren trebuie sa aiba iesire la drum si nu la proprietatea vecinului care da in proprietatea sa care da in drum...
La fel cu celalalt, o fi intrand omul prin alt lot, dar daca vinde unul? Acest lucru nu satisface o conditie legala de desfiintare si nu vad de ce acei proprietari ar fi de acord.
In instanta, vad mai degraba o interpretare ca acel lot e proprietate fortata, asa incat...
Va citez intrebarea dvs: "Intrebarea este daca pentru lotul in coproprietate se poate vorbi de iesire din indiviziune cu instituirea unei servitutii de trecere pentru lotul care nu are acces la drumul public. "
Raspunsul meu: sistarea indiviziunii asupra acelei cai de acces pentru toti trei coproprietarii - care este o servitute pentru toti trei - nu va putea fi posibila, deoarece din descrierea dvs nu rezulta ca acea servitute este tulburata in vreun fel de catre unul din coproprietari. Din moment ce fiecare coproprietar isi foloseste cota sa de servitute cu buna credinta, de ce sa se mai impuna o noua sistare a indiviziunii? Ar insemna sa se imparta ce nu se mai poate imparti, ceea ce apoi intradevar ar conduce la litigii pentru o palma de loc. Daca un coproprietar nu isi foloseste cota sa de coproprietate din acel acces, este problema lui personala, acel aces insa trebuie respectat unanim de toata lumea!------------------Deci, in concluzie, daca s-ar efectua o sistare a indiviziunii, in conditiile in care deja una a fost si coproprietarii isi folosesc cu bunacredinta ffiecare partea sa, atunci eu o consider ca fiind o impartire artificiala cu scopul de a conduce la litigii nesfasite care nu mai tine de scopul legii privind coproprietatea.--------------
Este important de stabilit faptul ca anterior operatiunii juriidice de partajare trebuia sa fie dispusa lotizarea de catre coproprietari a terenului in cele patru loturi iar acest lucru implica doua aspecte:
1. persoana fizica autorizata de catre OCPI efectueaza tehnic dezmembrarea terenului conform vointei coproprietarilor dar si respectand regula utilitatii practice a acestei dezmembrari
2. notarul respectand, de asemenea, vointa partilor dar si documentatia cadastrala intocmeste actul de lotizare si subsecvent de partajare (sistare a starii de indiviziune)
Inteleg ca prin vointa coproprietarilor s-a dispus ca destinatia lotului numar 4 sa fie aceea de alee de acces, drum pentru acces catre domeniul public sau privat dar care sa permita tuturor celorlalti proprietari ai celor trei loturi detinute in proprietate exclusiva sa poata ajunge pe proprietatile lor.
Se poate afirma ca in acest caz suntem in fata unei sistari a indiviziunii chiar daca partile prin vointa comuna stabilesc ca destinatia unuia dintre loturi sa fie de allee de acces. Dreptul de servitute este prin natura sa un dezmembramant al proprietatii si in opinia mea in speta data nu s-a specificat in actul de partaj constituirea acestuia
Cred ca acel lot 4 este coproprietatea celor trei care detin terenurile 1, 2, 3 in proprietate exclusiva si care au inteles sa stabileasca destinatia terenului in alee acces . Numai ca aceasta impartire procentuala diferita creaza suspiciuni intre ei ridicand intrebarea sus mentionata.
Senga-Multumesc.
Doresc sa mai pun o intrebare in lumina analizei raspunsului.
Ce se poate intampla daca persoana fizica autorizata de catre OCPI a dezmembrat terenul conform vointei partilor dar contrar regulamentelor urbanistice la acea data?
Intradevar destinatia lotului patru a fost stabilita de catre cei trei proprietari si nu de catre cel care a dezmembrat terenul .
Faptul ca acesta are o latime de doar 3m a rezultat din refuzul unuia din proprietari(primul lot care se afla alipit de proprietatea care are acces la drumul public) de a accepta o latime mai mare care ar fi dus la micsorarea lotului detinut anterior iesirii din indiviziune.
In fapt mostenirea era compusa dintr-un lot de aprox. 4000 mp din care 1000 mp fusesera cumparati de primul proprietar anterior succesiuni, pentru succesiune ramanand aprox.3000mp pentru cei trei mostenitori.
Lotul de 1000mp a fost cumparat ca suprafata, fara insa a se face cadastru sau a se indica limitele acestui lot(CVC anterior anului 1989 pentru o locuinta si 1000mp in jurul ei).
Acceptand un drum mai larg primul proprietar ar fi avut un teren mai ingust.
Cadastrul pentru tot terenul a fost facut dupa iesirea din indiviziune(inclusiv pentru lotul de 1000m cu locuinta)
La notariat partajarea a fost facuta pe baza unui plan de lotizare conform cu vointa partilor emis de primarie, fiecare proprietar urmand a face cadastrul pentru lotul(loturile) sau ulterior.
In urma iesirii din indiviziune fiecarui proprietar trebuiau sa-i revina 1000mp insa datorita geometriei terenului, a planului de lotizare si necesitatii existentei unei cai de acces proprietarului lotului doi detine doar 650 mp.
In momentul intelegerii formarii lotului ce reprezinta drumul de acces fiecare proprietar a fost de acord sa contribuie in mod egal respectiv cu o suprafata de teren egala din loturile mostenite dar din cauza geometriei terenului nu a fost posibil si de aceea contributia cea mai mare a revenit lotului doi .
Ca urmare lotul doi a primit si cota-parte cea mai mare din drumul de acces.
La obtinerea autorizatiei de construire pentru lotul 2 ,in Acordul Unic, exista o observatie cum ca lotizarea nu a fost facuta cu respectarea regulilor urbanistice insa eliberarea autorizarii a fost lasata la aprecierea primariei cu anumite conditii(neiprejmuirea cai de acces)
Daca ceilalti doi proprietari ai loturilor 1 si 3 care nu au constructii pe loturi doresc sa obtina autorizatii de construire(sau cei care le cumpara) iar obtinerea acestora ar implica marirea latimi drumului de acces ce sanse sunt sau ce demersuri se pot face?(lungimea drumului fiind de aprox 150m si avand si doua curbe la 90 de grade lucru care nu permite accesul auto).