avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Libera alegere a casei de sanatate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Libera alegere a casei de sanatate

Buna ziua,

Ma poate lamuri cineva daca exista undeva prevazut in legislatie obligativitatea mea, ca persoana care presteaza activitati independente, sa ma asigur la o anumita casa de asigurari de sanatate?
Am avut domiciliul in Ploiesti, am fost asigurata la CASS Prahova. Activitatea am prestat-o dintotdeauna in Bucuresti. Ulterior, in cursul anului 2008 mi-am schimbat domiciliul in Bucuresti. In prezent, deci, am atat domiciliul, cat si si locul activitatii in Bucuresti. Am ramas in continuare asigurata la Casa de Sanatate Prahova, desi am informat de mai multe ori despre schimbarea de domiciliu, primind de fiecare data asigurari ca nu este niciun impediment.

Astazi insa, pentru ca am solicitat plati pentru un concediu medical, cei de la CASPrahova mi-au replicat faptul ca eu, avand atat domiciliul, cat si locul profesional in Bucuresti, TREBUIE sa schimb neaparat Casa de Sanatate, fie la domiciliu, fie la locul profesional.

Eu am interpretat principiul liberei alegeri de catre asigurati a casei de sanatate (art. 208 alin.(3) din Legea 95/2006 privind reforma sanatatii,) ca referindu-se inclusiv la alegerea teritoriale, insa replica lor a fost in sensul ca pot alege intre mai multe tipuri de case de asigurari (cnas, opsnaj, etc), insa nu ar fi o libertate de alegere si dpdv teritorial.

Din motive care nu sunt importante, interesul meu momentan este sa raman asigurata in Prahova.

Exista undeva in legislatie o prevedere care nu-mi permite sa fiu asigurata la o alta casa de asigurari de sanatate, cu care teoretic si practic nu mai am o alta tangenta decat ca depun declaratii si platesc asigurari?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters79137 , utilizator 12:01, 3 August 2012
D-na avocat, @iuna ,va poate lamuri oricine din acest forum, deoarece legislatia in vigoare este aplicabila si dvs. , sincer, am pretentia de o fi aprofundat:
Legea 95/2006 a reformei in sanatate impreuna cu ordinul 617/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv asigurat fara plata contributiei, precum si pentru aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor datorate la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate.
Pentru plata concediului medical, trebuia sa contribuiti cu 0,85% din venituri pentru concedii medicale. Rezolvarea problemelor dv se poate realiza prin contactarea CJAS si a Anaf, din zona unde sunteti arondata/platitoare de impozit.
Potrivit dispozitiilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 125/2011, pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, incepand cu data de 1 iulie 2012, competenta de administrare a contributiilor sociale obligatorii (aici incadrandu-se si contributia la sanatate)datorate de persoanele fizice prevazute la cap. II si III din titlul IX*2 al Codului Fiscal revine Agentiei Nationale de Administrare Fiscala
Dvs. fiind o persoana ce desfasoara activitati independente sau profesii liberale ,intrati in acesta categorie de persoane de aceea se va tine seama de domiciliul fiscal (trezoreria de sector de care apartineti).
In acest sens vi s-a spus probabil ca trebuie sa apareti in evidenta Casei de Sanatate a mun.Bucuresti,avand in vedere ca sunteti inregistrata ca contribuabil in Bucuresti si virarea contributiei la sanatate o faceti la Trezoreria de sector de care apartineti.
Desi domiciliul meu si sediul activitatii sunt in Bucursti, declaratiile le-am depus si au fost primite (emitandu-se decizie de plata in acest sens) in Prahova. Am platit 0,85% in Prahova, la CASPh. Anterior datei de 1 iulie 2012.
Alt motiv nu cred ca ar putea exista dupa data de 1 iulie 2012 decat intrarea in vigoare a OUG125/2011 prin care administrarea contributiilor persoanelor ce realizeaza v. din activitati liberale sau independente trece in competenta ANAF-prin unitatile teritoriale....
Eu personal nu am gasit nicaieri scris in mod expres ca o persoana trebuie sa fie asigurata a unei anumite case de asigurari de sanatate - de domiciliu sau sediu profesional (pana la OUG 125/2011). si nici OUG 125 nu prevede in mod expres cum ca trebuie sa fii asigurat la o anumita casa judeteana de sanatate, ci doar rezulta ca acele contributii se platesc la ANAF de la domiciliul fiscal (declaratiile urmeaza sa fie depuse tot la casa de sanatate).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trezoreria statului nu efectueazã operaþiuni privind contribuþiile sociale in datele de 2 si 3 iulie  Gabriela Monica Ionescu Gabriela Monica Ionescu Potrivit prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 125/2011 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, începând ... (vezi toată discuția)
Contract cass risteafl risteafl Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca asociatul unic intr-o firma (nu are contract de munca) ,cu contract la Casa de asigurari de sanatate, are restante la ... (vezi toată discuția)
Plati obligatorii la sanatate? maribella maribella As vrea sa stiu daca, in calitate de traducator autorizat, trebuie sa platesc si la casa de sanatate, pe langa impozitul platit la Finante. (vezi toată discuția)