avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Plati obligatorii la sanatate?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Plati obligatorii la sanatate?

As vrea sa stiu daca, in calitate de traducator autorizat, trebuie sa platesc si la casa de sanatate, pe langa impozitul platit la Finante.
Cel mai recent răspuns: Laura Ciobeica , moderator 12:01, 10 Ianuarie 2013
maribella a scris:

As vrea sa stiu daca, in calitate de traducator autorizat, trebuie sa platesc si la casa de sanatate, pe langa impozitul platit la Finante.


Se pare ca nimeni nu stie sa ma lamureasca cu privire la acest subiect.
Problema cu Casa de Sanatate este una cu durere de cap...Multa lume a primit chiar acum, de Craciun somatia de plata din partea ei, dar prin ANAF.
O intreaga tevatura. Multa lume necajita si dezorientata. Ideea este ca ne facem vinovati de nepotrivirea dintre logica noastra si cea a legislatiei.
Eu unul nu pot admite ca in situatia in care nu beneficiez de servicii medicale, iar cand ar fi sa am nevoie mi-ar fi suficiente (pentru ca stim bine ca la o nevoie iti trebuiesc bani si nu hartii de pe la Casa lor..) contributiile din salariu.
Atunci acest bir de la Casa de Sanatate pentru venituri din alte activitati este un abuz si o impozitare cu repetitie.
Si in conditiile in care te caznesti sa faci si tu ceva, legal, la lumina zilei, printr-o munca in plus, constati ca mai bine ramaneai sa ingrosi randurile televizomanilor.
Acum trebuie sa ma imprumut ca sa platesc din urma niste venituri care mi-au fost necesare la vremea lor, pentru a trai normal.
Salariul merge oricum la datoriile facute in banca. De ce? Cine are treaba sa-i pese de problemele noastre? De nevoie, bineinteles.
Credeti-ma, multe mai sunt cu susul in jos. Doar sa mergeti pe la Institutia Casei de Sanatate din localitate si o sa auziti tot felul de nereguli cu care se confrunta bietii oameni.
Asadar , nu este normal, dar raspunsul la inrebarea dvs. este ca ar fi cazul sa platiti totusi.
Multumesc pentru raspuns, inseamna ca suntem in aceeasi ceata, desi, pana la urma, tot ei au dreptate, cei care ne iau banii. Imi pun intrebarea, logica, dupa parerea mea: daca plata asigurarilor de sanatate inseamna gratuitate la unele servicii medicale, cand am nevoie de un medicament, iau doua, pentru ca platesc in doua locuri, sau iau doua injectii in loc de una ?!
Intr-un articol publicat intr-un ziar local, am gasit urmatoarea informatie:

În atenţia persoanelor fizice care realizează venituri din activităţi independente

Începând cu data de 1 iulie 2012, competenţa de admi­nis­trare a contribuţiilor sociale obligatorii datorate de per­soa­nele fizice care realizeaza venituri din activităţi inde­pendente şi alte venituri, revine Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
Casa de Pensii Sibiu şi Casa de Sănătate Sibiu vor preda Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a judeţului SIbiu, în vederea colectării, creanţele repre­zen­tând con­tri­buţiile de asigurări sociale şi contri­buţiile de asigurări socia­le de sănătate datorate de per­soanele fizice, stabilite şi neachitate până la 30 iunie 2012.
La nivelul Direcţiei Gene­rale a Finanţelor Publice a judeţului Sibiu, contribuţiile de asigurări sociale (CAS) şi contribuţiile de asigurări sociale de sănătate (CASS) datorate de persoa­nele fizice vor fi achitate la unităţile Trezoreriei statului din cadrul administraţiilor finan­ţelor publice teritoriale în raza cărora îşi au domiciliul contri­buabilii, persoane fizice.
De la data de 1 iulie 2012, declararea veniturilor care reprezintă baza lunară de calcul a contribuţiilor sociale se realizează prin depunerea unei declaraţii privind venitul asigurat la sistemul public de pensii, precum şi a declaraţiei de venit estimat şi a declaraţiei privind venitul realizat, pentru contribuţiile de asigurări sociale de sănătate se face la adminis­traţiile finanţelor publice în a cărui rază terito­rială îşi au domiciliul contri­buabilii, persoane fizice.

Deci, ce sa inteleg de aici ?
Pai da, lucrul acesta s-a si realizat deja. De aceea am primit somatia prin finante.
Din pacate pentru noi chiar suntem buni de plata. Ma rog...buni! Trebuie sa ma imprumut la banca pentru a plati restantele. Altminteri, penalitatile sunt ucigatoare.
@maribella
Aveti obligatia sa platiti contributia la sanatate in proportie de 5,5% din venituri. In ceea ce priveste contributia la pensii, daca sunteti si angajata nu aveti aceasta obligatie.
Articole postate de Avocatnet cu detalii despre contributiile obligatoriii:
www.avocatnet.ro/content/art...
www.avocatnet.ro/content/art...
Pentru plata contributiilor la sanatate, trebuie sa incheiati un contract de asigurare cu Casa de Sanatate locala, acestia calculeaza si va spun cat aveti de plata. Platile, de la 1 iulie 2012, se fac la casieriile administratiilor financiare sau la trezorerii.
Detalii proceduri oferite de D-na avocat @genova in linkul urmator: www.avocatnet.ro/content/for...
Un raspuns edificator si in ceea ce priveste declaratiile pe care trebuie sa le depuneti gasiti aici:
www.avocatnet.ro/content/for...
L.C.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract cass risteafl risteafl Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca asociatul unic intr-o firma (nu are contract de munca) ,cu contract la Casa de asigurari de sanatate, are restante la ... (vezi toată discuția)
Trezoreria statului nu efectueazã operaþiuni privind contribuþiile sociale in datele de 2 si 3 iulie  Gabriela Monica Ionescu Gabriela Monica Ionescu Potrivit prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 125/2011 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, începând ... (vezi toată discuția)
Pfa şi contribuţiile sociale 2016 - articol avocatnet Laura Ciobeica Laura Ciobeica Persoanele fizice autorizate (PFA) trebuie sa plătească pentru veniturile pe care le realizează un impozit de 16%. În plus, această categorie de ... (vezi toată discuția)