avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Ce fel de republica este Romania?
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Ce fel de republica este Romania?

V-as ruga sa-mi precizati ce republica este Romania(parlamentara sau semiprezidentiala)
Va multumesc
@Alex M.

deci , dupa D-vs nu exista acel articol din Constitutie in care scrie (articolul enshpe, nu il citez, ca spune domnul Ares ca il stiti), negru pe alb: nimeni nu e mai presus de Lege. deci, parlamentarii, nefiind muncitori, sau Presedintele, nefiind muncitor (implicati cumva ca nu muncesc?) nu se supun Legilor Statului.

asta ca sa inteleg.

ok, citez
posibilitatea de a sesiza Curtea Constituțională în legătură cu neconstituționalitatea legilor sau în legătură cu conflicte juridice de natură constituțională.


implicit afirmati ca nu poate orice roman sa faca acest lucru. bine. de ce o fac (sesizeaza Curtea)? (inainte sa raspundeti ganditi-va la toate sesizarile de neconstitutionalitate - toti sunt Presedinti? - dupa parerea D-vs.)

le pot lua pe rand, "argumentele", dar nu are sens, si fara argumente juridice (raspuns Ares) nu are sens.

pentru Ares - eu nu sunt avocat, nici alti utilizatori, de aceea consideram ca e bine sa vin cu argumente Legale - ar fi stupid ca un forum despre Drept sa aiba doar pareri. parerea mea.

multumesc

*www.avocatnet.ro/content/tag...
Ultima modificare: Duminică, 12 August 2012
ContSters213694, utilizator
Ce vă spun eu și ce întelegeti dvs. sunt lucruri total diferite, eu va definesc forma de republica prin atributiile presedintelui si dvs. ma luati cu alte lucruri.

Domnule, legile sunt si ele facute pentru anumite categorii de cetateni, în cazul meu spre exemplu nu se aplica Codul Muncii, nici în cazul judecatorilor, militarilor, etc. nu se aplica.

Președintele, deputatii, senatorii, ministrii nu au Contract Individual de Munca pentru a fi „muncitori” în aceptiunea legii, ei sunt desemnati/numiti/alesi si primesc indemnizatii, nu salarii.

Codul muncii spune cam asa:
Dispozitiile cuprinse in prezentul cod se aplica:
a) cetatenilor romani incadrati cu contract individual de munca, care presteaza munca in Romania;
b) cetatenilor romani incadrati cu contract individual de munca si care presteaza activitatea in strainatate, in baza unor contracte incheiate cu un angajator roman, cu exceptia cazului in care legislatia statului pe al carui teritoriu se executa contractul individual de munca este mai favorabila;
c) cetatenilor straini sau apatrizi incadrati cu contract individual de munca, care presteaza munca pentru un angajator roman pe teritoriul Romaniei;
d) persoanelor care au dobandit statutul de refugiat si se incadreaza cu contract individual de munca pe teritoriul Romaniei, in conditiile legii;
e) ucenicilor care presteaza munca in baza unui contract de ucenicie la locul de munca;
f) angajatorilor, persoane fizice si juridice;
g) organizatiilor sindicale si patronale.


Deci sper că ati înteles că Codul Muncii nu se aplica tot poporului. Sunt si alt fel de persoane retribuite fără Contract Individual de Munca.

În legatura cu sesizarea Curtii Constitutionale, vă rog eu să vă duceti dvs. personal la Curtea Constitutionala si sa depuneti o cerere cu privire la neconstitutionalitatea unei legi, să vedem ce răspuns primit.

Curtea Constitionala a României poate fi sesizata de Președintele României, Avocatul Poporului, Guvernul României, Parlamentul României prin președintii camerelor și de partidele parlamentare, iar în aditional si de instantele de judecata cu privire la exceptiile de neconstitutionalitate ridicate intr-un dosar.

Articolul din constitutie pe care l-ati citat spune că președintele are atributia de a sesiza CCR, nu spune ca e singurul care o poate face. Ce e atât de greu de inteles?

În lista de mai sus am trecut doar atributiile președintilor, dacă vreti să stiti atributiile celorlalte institutii și puteri luati Constitutia si lecturati-o
Ultima modificare: Duminică, 12 August 2012
Alexandru Munteanu, Avocat
xald a scris
eu nu sunt avocat, nici alti utilizatori, de aceea consideram ca e bine sa vin cu argumente Legale - ar fi stupid ca un forum despre Drept sa aiba doar pareri.

Si mai stupid ar fi sa va enervati pentru ca am sters un text copiat care lungea inutil topicul - este o discutie de principiu, nu un caz concret.
Lasati-ma pe mine si concentrati-va pe ce va spune Alex Munteanu.
Va multumesc.
sa o iau de la final: daca eu sesizez , prin Organele statului, adica Instanta, CC, nu mi se trimite sesizarea?

sau Presedintele, Parlamentul, etc, doar dau un telefon si "se rezolva"? sau trebuie si ei sa trimita "pe canalele oficiale"? spuneti cumva ca nu e Legal sa sesizez curtea?? dubios...

ca noutate, si militarii se supun Codului Muncii :) (inclusiv ca fond de pensie)

ca si cabinet individual de avocatura (cred) aveti alt statut decat un SRL. ca angajat (in cazul asta al D-vs insiva), va supuneti Codului Muncii. e simplu, nu ma ametiti cu Forma de Organizare/ Prestare a Muncii (si Legile carora va supuneti), cu prestatia ca angajat! ar fi stupid. Indemnizatie/ salar/ diurna/ bani de cheltuiala in Indonezia? frumos, doar ca nu e fondul problemei, e Forma. daca as fi fost la Drept, as fi stiut si eu diferenta, din fericire nu am facut Dreptul.

*m-am concentrat, multumesc

**2.4. Posturile trebuie sa fie bazate pe argumente, si sa aduca un plus de valoare discutiei. Desigur ca, in mod inevitabil, raspunsurile vor contine o doza de subiectivism datorata interpretarii sau practicii proprii, insa ne-am dori sa nu sustii pozitii categorice fara sa aduci argumente in acest sens (de exemplu: „Cota de participare la profit a salariatilor este considerata venit asimilat salariului?” „Da”). De asemenea, nu este acceptabila trimiterea oamenilor catre consultanti (avocati, contabili).
Ultima modificare: Duminică, 12 August 2012
ContSters213694, utilizator
Nu trimiteti dvs, trimite instanta. Dvs. ca persoana fizica nu aveti dreptul de a depune o sesizare de neconstitutionalitate direct, sesizati instanta si daca aceasta accepta cererea dvs, atunci se trimite. Puteti depune o sesizare si la Avocatul Poporului, care trimite o sesizare in numele avocatului poporului, nu a persoanei dvs.

ARTICOLUL 146
Curtea Constituţională are următoarele atribuţii:
a) se pronunţă asupra constituţionalităţii legilor, înainte de promulgarea acestora, la sesizarea Preşedintelui României, a unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a Guvernului, a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a Avocatului Poporului, a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau de cel puţin 25 de senatori, precum şi, din oficiu, asupra iniţiativelor de revizuire a Constituţiei;
b) se pronunţă asupra constituţionalităţii tratatelor sau altor acorduri internaţionale, la sesizarea unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau de cel puţin 25 de senatori;
e) soluţionează conflictele juridice de natură constituţională dintre autorităţile publice, la cererea Preşedintelui României, a unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a primului-ministru sau a preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii;
d) hotărăşte asupra excepţiilor de neconstituţionalitate privind legile şi ordonanţele, ridicate în faţa instanţelor judecătoreşti sau de arbitraj comercial; excepţia de neconstituţionalitate poate fi ridicată şi direct de Avocatul Poporului;


Președintele, Parlamentul, Partidele Parlamentare trimite adrese oficiale, nu se realizeaza nimic cu vorbe.

Codul Muncii nu are nici o legătură cu fondul de pensii. Militarilor li se aplica alte legi, 138/1999, statutul cadrelor militare, etc.

Eu nu ma supun Codului Muncii, sunt liber profesionist, nu am SRL, am cabinet individual si nu sunt angajat. Eu ma supun Statutului profesiei de avocat si normelor baroului.
Ultima modificare: Duminică, 12 August 2012
Alexandru Munteanu, Avocat

Alte discuții în legătură

Cine? BOGDAN EUGEN BOGDAN EUGEN cine sustine PDL???? SA VEDEM CU ADEVARAT=D> PDL-ISTI, SA VA PREGATITI:P (vezi toată discuția)
Ce credeti, are parlamentul legitimitate? proletar proletar Se pare ca avem o serioasa criza politica. Foarte pe scurt: In urma sesizarii CCR de catre un grup eligibil de parlamentari asupra neconsitutionalitatii ... (vezi toată discuția)