avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Intrebari mansardare bloc!
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Intrebari mansardare bloc!

Buna ziua stimati domni !

Subiectul discutiei este mansardarea unui bloc cu 4 etaje, o treaba cunoscuta deja la nivelul intregii tari.
De efectuarea lucrarii propriu-zise ma voi ocupa eu (prin intermediul firmei mele).
Acum, insa, la inceput de drum am cateva nelamuriri iar niste tentative necalificate de a ma sfatui mai rau m-au bagat in ceata...

Am trei nelamuriri:
1. In primul rand sunt nelamurit cu privire la modalitatea prin care eu obtin efectiv dreptul de a construi ceva pe acea terasa de bloc.
Am inteles ca am nevoie de acordul tuturor locatarilor, insa alte voci spun ca s-a introdus nu stiu ce completare prin 2010 care spune ca este necesar acordul numai a 2/3 din totalul proprietarilor. Unii spun ca trebuie sa am act de vanzare-cumparare, altii spun ca acest lucru este imposibil, intrucat acea cota parte indiviza nu se poate instraina independent de apartamentul detinut. Unii spun ca este necesar numai un contract de cesionare, altii spun ca aceasta modalitate este foarte nesigura fiindca nu mai are nici o valoare daca unul dintre proprietari se razgandeste in timp.
2. Doresc sa realizez acest proiect ca si persoana fizica, intrucat am anumite avantaje vis-a-vis de costurile catre stat, mai ales in ceea ce priveste impozitul pe profitul pe care-l fac (apartamentele create vor fi vandute). In aceasta situatie, este posibil sa preiau terasa de la proprietari ca si persoana fizica iar mai apoi sa-mi angajez propria firma spre a realiza constructia ?
3. Ca o persoana prevazatoare cum sunt, am abordat acest proiect de la coada, sa zic asa. Adica mai intai am cautatsi gasit viitorii cumparatori ai apartamentelor si abia ulterior (acum) incep constructia.
Ca sa fiu sigur de faptul ca nu se razgandesc s.a.m.d., doresc sa incheiem de la bun inceput un contract de antrepriza, iar banii imi vor fi acordati esalonat, de-a lungul proiectului, inaintea fiecarei etape importante de lucru. Este posibila aceasta modalitate de colaborare, tinand cont ca eu (dupa cum am specificat la punctul 2) sunt proprietarul acelei terase in calitate de persoana fizica ? Altfel spus, pot eu ca si persoana fizica sa-mi iau calitatea de antreprenor si sa contractez o lucrare cu alte persoane fizice, pe care o va efectua firma mea ?

Va multumesc pentru ajutorul dumneavoastra !
Cel mai recent răspuns: CrissMGC , utilizator 20:11, 16 August 2012
Din ce citesc pe aici, inteleg ca este o infractionalitate de nedescris aceasta modalitate de constructie, insa totusi se practica pe scare larga la nivelul intregii tari.

Legat de acea incalcare a dreptului unui locatar, despre care drept vorbim ? Este vorba de un drept teoretic, intrucat acel proprietar nu va efectua nimic, niciodata pe acea terasa, adica nu o valorifica nicicum, mai ales ca, pentru a o valorifica in vreun fel, se loveste la randul sau de acceptul (sau refuzul) celorlalti. Deci, pana una alta, legile noastre sunt, ca in multe cazuri, aberante si, chiar contradictorii...
De unde si pana unde ideea ca cineva trebuie sa-si valorifice proprietatea asa cum intelegeti dv., adica facand bani cu ea?
Proprietatea o ai si faci ce vrei cu ea. Nu dai socoteala nimanui.
Iar aceste legi vin tocmai din dreptul roman (latin, ala din Roma antica), hat de departe, din negura vremilor.

Se practica multe in tara asta fara a fi declarat infractor sau contravenient.
Daca sunteti constructor va puteti exersa meseria in cadrul legal, sunt multe posibilitati. E adevarat ca in conditii mai dificile... Or fi tot legile de vina!


Cum de unde pana unde ideea de a-mi valorifica cumva acea proprietate ?!!!
Pai, daca nu am posibilitatea de a-mi valorifica sau a ma folosi cumva de acel drept al meu, mi se pare aberant faptul ca il detin !!!
Daca cineva ma pune pe mine in posesie acum cu un hectar de teren pe Luna, cu ce ma incalzeste pe mine lucrul acesta, daca sunt in imposibilitatea de a ma folosi de el ?!!!

Mai mult, ramanand in sferele juridicului, statul roman pe de o parte zice ca, chipurile, fiecare persoana este proprietara catorva metri patrati pe acea terasa de bloc in care-si are apartamentul, insa, pe de alta parte respectivul proprietar nu se poate folosi niciodata de acea proprietate a sa intrucat, dupa cum am evidentiat si mai sus, pentru a se folosi cumva de acea terasa, trebuie la randul sau sa aiba acordul tuturor celorlalti proprietari, ori, acest acord, se pare din ce am aflat mai sus, ca nu se poate oferi intrucat este ilegal (adica instrainarea doar a acelei parti), deci pana la urma am o proprietate dar pe care este ilegal sa o folosesc.
Curat murdar !

Cum explicati lucrul acesta ?

Vis-a-vis de contractul de concesionare, se pare ca aceasta este singura modalitatea prin care cineva poate intra in posesia unei terase...
Ei bine, eu ca si concesionar (si antreprenor care va ridica niste imobile pe acea suprafata concesionata) pot obtine intabulare, carte funciara pentru acea terasa obtinuta ?
Nu de alta, dar eu am nevoie de titlul de proprietate cand fac cererea pentru certificatul de urbanism si, mai apoi, pentru autorizatia de construire, definitivand cu necesitatea acestui act in momentul vanzarii, ca doar nu am cum sa vand un bun fara sa fac dovada ca imi apartine mie si nu vand bunul altcuiva...
Ultima modificare: Miercuri, 15 August 2012
CrissMGC, utilizator
Dvs. veti incheia un contract de concesiune pentru terasa, deci cumparatorii nu vor cumpara partea din terasa, care a proprietatea locatarilor din bloc, vor cumpara constructia (adica mansarda) si dreptul de folosinta asupra terasei.

Cu contractul de concesiune se intabuleaza dreptul de concesiune si construiti.

Dreptul de proprietate indivizibila si deci comuna este tot drept de proprietate, dar este folosita in comun de toti proprietarii. Scarile, liftul, subsolul si terasa este comuna, deci e folosita in comun de toti.

Eu am 666 de mp in intravilan intr-o comuna din Ilfov, nu folosesc terenul, nu am construit si nu vreau sa construiesc nimic pe el, dar e al meu, pot sa fac ce vreau pe el, chiar daca pe moment nu fac ceva.
CrissMGC a scris:
deci pana la urma am o proprietate dar pe care este ilegal sa o folosesc.

Aveti si avem toti cei care locuim la bloc, o parte, numai o parte din proprietatea conmuna. I se spune cota indiviza, adica un procent din total, un procent ce nu se individualizeaza "de aici pana aici" asa cum este suprafata utila a aprtamentului sau o bucata de teren cumparata pe pamant sau pe luna.
Iar aceasta proprieatate comuna o putem folosi atat timp cat suntem proprietarii apartamentului, dar impreuna cu ceilalti proprietari si in scopul pentru care a fost construita. Adica terasa a fost construita sa foloseasca drept acoperis, sa proptejeze apartamentele de ploaie, de zapada...
Ori atunci cand cineva vrea sa o foloseasca pentru a instala o antena, sa-si amenajeze o piscina, sa-si monteze un baner, sa mansardeze..., toate acestea sunt axceptii de la folosirea normala, data prin constructie, sunt derogari de la normalitate si de aceea legiuitorul a stabilit ca asemenea schimbari de la normalitate sa se faca dupa anumite reguli si cu anumite restrictii. Printre acestea se numara si acordul vecinilor, subliniez, acord pentru acea derogare si nu pentru folosirea normala a proprietatii comune.
Incercati sa indepliniti conditiile impuse de legislatie si-atunci totul este legal.

Alte discuții în legătură

Infiintare asociatie de locatari ionutfazacas ionutfazacas Locuiesc intr-un bloc cu 12 apartamente. Momentan nu este constituita vreo Asociatie de Locatari, dar care se doreste a se infiinta. Sunt de acord cu ... (vezi toată discuția)
Mansardarea e legala sau nu? CotoDaVinci CotoDaVinci As dori sa stiu cum sa procedeaza,la mine au venit niste persoane de la o firma care isi doresc sa construiasca apartamente noi de pe acoperisul blocului,daca ... (vezi toată discuția)
Mansardarea ultimului etaj flo1982 flo1982 Buna ziua, Sunt proprietara unui apartament de la ultimul etaj ( 4 ), un bloc de P + 4. Doua apartamente de la etajul 4 au din constructie duplexul ... (vezi toată discuția)