avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Intrebari mansardare bloc!
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Intrebari mansardare bloc!

Buna ziua stimati domni !

Subiectul discutiei este mansardarea unui bloc cu 4 etaje, o treaba cunoscuta deja la nivelul intregii tari.
De efectuarea lucrarii propriu-zise ma voi ocupa eu (prin intermediul firmei mele).
Acum, insa, la inceput de drum am cateva nelamuriri iar niste tentative necalificate de a ma sfatui mai rau m-au bagat in ceata...

Am trei nelamuriri:
1. In primul rand sunt nelamurit cu privire la modalitatea prin care eu obtin efectiv dreptul de a construi ceva pe acea terasa de bloc.
Am inteles ca am nevoie de acordul tuturor locatarilor, insa alte voci spun ca s-a introdus nu stiu ce completare prin 2010 care spune ca este necesar acordul numai a 2/3 din totalul proprietarilor. Unii spun ca trebuie sa am act de vanzare-cumparare, altii spun ca acest lucru este imposibil, intrucat acea cota parte indiviza nu se poate instraina independent de apartamentul detinut. Unii spun ca este necesar numai un contract de cesionare, altii spun ca aceasta modalitate este foarte nesigura fiindca nu mai are nici o valoare daca unul dintre proprietari se razgandeste in timp.
2. Doresc sa realizez acest proiect ca si persoana fizica, intrucat am anumite avantaje vis-a-vis de costurile catre stat, mai ales in ceea ce priveste impozitul pe profitul pe care-l fac (apartamentele create vor fi vandute). In aceasta situatie, este posibil sa preiau terasa de la proprietari ca si persoana fizica iar mai apoi sa-mi angajez propria firma spre a realiza constructia ?
3. Ca o persoana prevazatoare cum sunt, am abordat acest proiect de la coada, sa zic asa. Adica mai intai am cautatsi gasit viitorii cumparatori ai apartamentelor si abia ulterior (acum) incep constructia.
Ca sa fiu sigur de faptul ca nu se razgandesc s.a.m.d., doresc sa incheiem de la bun inceput un contract de antrepriza, iar banii imi vor fi acordati esalonat, de-a lungul proiectului, inaintea fiecarei etape importante de lucru. Este posibila aceasta modalitate de colaborare, tinand cont ca eu (dupa cum am specificat la punctul 2) sunt proprietarul acelei terase in calitate de persoana fizica ? Altfel spus, pot eu ca si persoana fizica sa-mi iau calitatea de antreprenor si sa contractez o lucrare cu alte persoane fizice, pe care o va efectua firma mea ?

Va multumesc pentru ajutorul dumneavoastra !
Cel mai recent răspuns: CrissMGC , utilizator 20:11, 16 August 2012
Lucrul referitor la care ma doare capul pe mine cel mai tare este ca nu cumva, candva, in viitor sa existe posibilitatea ca vreun actual proprietar, din diverse motive, sa aiba posibilitatea sa lasa fara apartament pe cei care cumpara imobilele realizate si vandute de mine acum...
Bineinteles ca pana una-alta, eu trebuie sa-l asigur (legal vorbind) pe viitorul proprietar (pe cumparatori) ca nimeni nu-i va putea luat acea locuinta dupa ce-mi va da mie niste bani pe ea.
Probabil aceasta se numeste atacare a contractului de concesiune, ma gandesc...
Ei bine, sunt posibile lucrurile de mai sus ?
Pai aici e chestiunea. Ca dv. nu puteti intabula ce nu aveti, deci trebuie sa cumparati acea terasa, nu sa o luati in concesiune.

Pentru concesiune va trebuie numai acordul majoritatii proprietarilor, dar nu asta vreti, pentru ca intr-o asemenea concesiune nu puteti construi pentru ca nu aveti proprietatea terenului pe care sa construiti.
Eu asa stiu.
Deci terasa poate fi a dv. prin cumparare de la toti proprietarii.

Aceasta nu e chestiune pe care sa o discutati aici in amanunt. Mergeti la un notar, doi, trei, cat o fi nevoie (nu platiti asemenea consultatii), spuneti clar ce aveti, ce vreti si cu ce scop doriti tot ce aveti, vreti si doriti sa faceti.
Numai notarii va pot consilia in amanunt si sub toate aspectele.

Noi va putem spune in general.
Se poate construi si pe o terasa concesionata, dar ramaneti proprietar doar pe constructie, nu pe terasa, pe-aia doar o folositi.

Drept de execuţie a lucrărilor de construcţii

Dreptul real sau, după caz, dreptul de creanţă privind imobilul, care conferă titularului dreptul de a obţine, potrivit legii, din partea autorităţii competente, autorizaţia de construire sau de desfiinţare. Dovada dreptului asupra imobilului se face prin actul, denumit titlu, prin care se atestă dreptul de proprietate (precum contractul de vânzare-cumpărare, de schimb, de donaţie, certificatul de moştenitor, actul administrativ de restituire, hotărâre judecătorească) sau printr-un contract de concesiune, contract de cesiune, contract de comodat. Emiterea autorizaţiei de construire în baza unui contract de închiriere se poate face numai pentru construcţii cu caracter provizoriu şi cu acordul expres al proprietarului de drept.
Ultima modificare: Miercuri, 15 August 2012
Alexandru Munteanu, Avocat
Dar este vorba despre caracterul provizoriu al constructiei, or utilizatorul doreste sa construiasca locuinte cu caracter permanent, nu provizoriu.
Caracterul permanent nu este totul, dar doreste sa le si vanda!!

Alte discuții în legătură

Infiintare asociatie de locatari ionutfazacas ionutfazacas Locuiesc intr-un bloc cu 12 apartamente. Momentan nu este constituita vreo Asociatie de Locatari, dar care se doreste a se infiinta. Sunt de acord cu ... (vezi toată discuția)
Mansardarea e legala sau nu? CotoDaVinci CotoDaVinci As dori sa stiu cum sa procedeaza,la mine au venit niste persoane de la o firma care isi doresc sa construiasca apartamente noi de pe acoperisul blocului,daca ... (vezi toată discuția)
Mansardarea ultimului etaj flo1982 flo1982 Buna ziua, Sunt proprietara unui apartament de la ultimul etaj ( 4 ), un bloc de P + 4. Doua apartamente de la etajul 4 au din constructie duplexul ... (vezi toată discuția)