avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 155 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... plangere itm
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

plangere itm

Am o rugaminte,unde se poate face o plangere la itm Bucuresti deoarece o firma nu vrea sa dea banii pe munca depusa si cum aflu daca un contract a fost inregistrat un REVISAL.Unde ma pot interesa?Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:39, 17 Iulie 2023
buna ziua
eu am lucrat la un magazin timp de 1 an jumate, si faceam inventare in fiecare luna. tot timpul ieseau minus, ultimul a iesit 90 milioane minus. sefa nea zis ca ori ne lasam tot salarul acolo o singura data sau platim minusul in rate. eu mi-am dat demisia, pentru ca numi convine asa ceva. acum am aflat ca la celelalte fete lea dat salarul intreg, probabil o fi gasit gresela, dar mie nu vrea sa imi dea nimik pentru ca mam lasat. Nu-mi convine ca am lucrat 1luna si ceva fara salar, ptr ca trebe sa imi platesc si eu taxele pana reusesc sa ma angajez undev ia. Ce pop sa fac ca sa imi dea macar o parte din bani? sau e legal sa nu vrea sa ma mai plateasca luna aceea ptr munca depusa, ptr ca am plecat?
Neplata salariului la data prevazuta in c.i.m. poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.


multumesc pentru raspuns. mai am inca o intrebare.
patronii magazinului pot retine banii din salarul angajatelor cand inventarele ies minus?
mai ales cand sefii nu lucreaza tocmai legal, parerea mea, ptr ca erau perioade cand ne spuneau sa nu marcam pe casa tot ce vindem? !


Potrivit art. 169 din Codul muncii, nici o retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege .

Cu exceptia retinerilor din salariu pentru sumele determinate de catre angajator reprezentand impozite si contributii, celelalte retineri se efectueaza numai in temeiul unui titlu executoriu si in cadrul procedurii executarii silite.

Art. 169 din Codul muncii interzice retinerile din salariu care au un alt temei decat hotararea judecatoreasca. Asadar, trebuie sa se adreseze instantei de judecata daca salariatul nu este de acord sa acopere prejudiciul.
am fost din nou la magazin ca sa imi dea decizia de incetare a contractului de munca , care trebuia sa mio dea de 2 saptamani,si nu vrea, pe motiv ca daca vrea ea poate modifica ce scrie acolo , dar ce mai poate ea face cu contractul de munca daca este inchis de 2 saptamani/?. zice ca daca o reclam la cineva si merge careva in control o sa aiva ea grije sa ma duc cu bani de acasa sai platesc inventarul tot.

Alte discuții în legătură

Modalitati de recuperare salarii Monaserban Monaserban Nu am mai primit salariul de doua luni si jumatate. Care sunt pasii legali pe care trebuie sa-i urmez. Carei autoritati trebuie sa ma adresez. Am vreo sansa ... (vezi toată discuția)
Inregistare revisal chrys90 chrys90 Buna ziua, daca contractul individual de munca nu a fost inregistrat in revisal,mai sunt sanse sa pot recupera banii pt perioada lucrata15 zile? am solicitat ... (vezi toată discuția)
Revenirea la serviciu dupa ccc 2 ani- refuz de primire inapoi de catre angajator amaria2015 amaria2015 Buna ziua, Am urmatoarea problema, pe data de 29 iunie trebuie sa revin la munca deoarece am terminat concediul de crestere al copilului pana la 2 ani. Am ... (vezi toată discuția)