avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Cheltuiela nedeductibila si dividend?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Cheltuiela nedeductibila si dividend?

Va rog mult sa-mi dati un sfat.Administratorul achizitioneaza in decembrie 2008 un produs pe care il foloseste in interesul lui. Eu stiu ca aceste cheltuieli sunt nedeductibile si considerate dividende. Dar din care profit daca acesta inca nu a fost repartizat inca la decembrie ?( asat ca sa nu intram sub incidenta Legii 31 in care se cosidera infractiune dividendele ridicate in avans). Care sut inregistrarile contabile pe care ale-as putea face?Va multumes !
Cel mai recent răspuns: Smart Contab Expert S.R.L. , Contabil 20:14, 16 Ianuarie 2009
Solutia este sa nu inregistrati achizia respectiva pe firma. Este ca si cum ati da dividende in avans. Daca administratorul insista faceti-i o nota informativa cu opinia Dvs. si solicitati-l sa o semneze.
Va multumesc! Am gasit solutia pe care mi-a dat-o o alta doamna draguta. Deoarece are profit nerepartizat in 2007 care acopera acea factura o sa fac un PV al AGA in decembrie, il repartizez la dividende si platesc impozitul pe 25.01.2009 iar factura o operez astfel:
117-457
457-404
457-446
404-5121
Altceva nu pot sa fac.
Dividendele se repartizeaza la AGA ordinara care are loc in cel mult 5 luni de la inchiderea exercitiului financiar.

Text extras din: Lege nr. 31/1990(r2) - privind societatile comerciale@

"Adunarea generala ordinara se întruneste cel putin o data pe an, în cel mult 5 luni de la încheierea exercitiului financiar.
(2) În afara de dezbaterea altor probleme înscrise la ordinea de zi, adunarea generala este obligata:
a) sa discute, sa aprobe sau sa modifice situatiile financiare anuale, pe baza rapoartelor prezentate de consiliul de administratie, respectiv de directorat si de consiliul de supraveghere, de cenzori sau, dupa caz, de auditorul financiar, si sa fixeze dividendul."
Nu cred ca puteti repartiza profitul nerepartizat la dividende in luna decembrie.
Daca la depunerea bilantului AGA hotaraste sa lase profitul nerepartizat si printr-o alta hotarare vrea sa-l repartizeze in lunile urmatoare vreti sa spuneti ca nu se poate?. In raportul AGA depus la bilant AGA a hotarat sa lase profitul nerepartizat pana la o noua hotarare. Unde scrie ca nu mai are voie sa-l repartizeze mai tarziu de 5 luni?
Asta cu AGA si cinci luni este valabila la intreprinderile cu cap.de stat sau la S.A.-uri.AGA la un SRL se poate intruni si in fiecare zi daca are pentru ce.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dividende calin felicia calin felicia La 31.12.2011 am avut profit contabil de 10000 lei. La bilantul contabil la hotararea AGA nu am distribuit acest profit la dividende. Patronul vrea sa ia ... (vezi toată discuția)
Profit si dividende anomarairam anomarairam Buna ziua, Am in bilant la 31.12.2013 urmatoarele date: sold debitor 117 1211 sold creditor 121 2511 1. As putea sa imi recuperez pierderea din anii ... (vezi toată discuția)
Oug 193/2002, privind plata dividende marianonea marianonea daca din profitul de repartizat al unui SRL , AGA il repartizeaza-ca dividente - in mai multe transe ,plafonul de 10000 lei ,pentru plata in numerar , se ... (vezi toată discuția)