Buna ziua,
O societate comerciala care nu are salariati (deci in vectorul fiscal nu are contributii sociale) dar are contract de prestari servicii cu un PFA caruia de la 1 iulie 2012 trebuie sa-i retina la sursa impozit 10% (il retinea - decl 100 - si vira - BS - si pana acum) si mai nou contributia de asigurari sociale de sanatate 5.5%, ambele declarate acum in 112 poz. 29 si 32, in ce conturi va plati aceste obligatii? Pana acum impozitul retinut la sursa si declarat in 100 se platea la BS. Banuiesc ca si acum se va plati la fel, dar nelamurirea este legata de plata contributiei de sanatate: se plateste in contul unic BASFS? Este vreo problema daca societatea nu are in vectorul fiscal contributia de sanatate? PFA poate face factura intr-o luna si in alta nu, in functie de serviciile prestate. Nu am gasit in legislatie nimic care sa lamureasca acest aspect: in ce cont platim?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Sunt expert cadastru si platesc sanatatea trimestrial ,dar stiu persoane care nu o fac si nu au primit nici o decizie ca ar fi obligati sa o faca.
Sunt si angajat la o firma cu norma intreaga.
Pot sa fac ceva sa nu mai platesc sanatatea?
desi este foarte vechi comentariul spun: acum in 2014 am infiintat unPFA , am facut un contract de agent cu P.....dent si m-au pus sa semnez pt retinerea impozitului la sursa 10 sau 16 %. Am intrebat cum ar fi mai indicat si mi-au sugerat 16 % caci n-as mai fi obligata sa tin registre????!!!!!! Daca stie cineva cum e cu impozitul PFA -ului si cel retinut la sursa si ce obligatii am ca PFA nefiind angajata nicaieri(asigurari de sanatate, pensii,...etc) ....
Multumesc anticipat!
Daca aveti o P.F.A. incheiati contractul pe C.U.I. iar nu pe C.N.P. si nu vi se mai retine nimic. Totusi, din practica, stiu ca exista firme care nu incheie decat contracte de mandat si nu cu P.F.A. sau S.R.L. Atunci vi se retine impozit. Va recomand optiunea cu 16% deoarece diferenta de 6% trebuie s-o platiti toata odata dupa depunerea declaratiei 200.
Oricum, pentru mai multe lamuriri, descrieti mai in amanunt ce se intampla.