avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale majorare capital social prin aport de dividende
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

majorare capital social prin aport de dividende

Buna ziua,
Intrebarea este : intr-un srl cu 2 asociati 50-50, exista posibilitatea ca unul dintre ei sa nu incaseze dividendele timp de cativa ani ( fata de celalalt care le-a incasat) , si la un moment dat sa ceara majorarea capitalului social cu valoarea lor in beneficiul lui si pentru scoaterea celuilalt asociat din societate?
Va multumesc



Cel mai recent răspuns: ContSters259670 , utilizator 11:23, 20 August 2012
Chestiunea in discutie,dupa parerea mea,poate fi abordata mai degraba la Oficiul Registrului
Comertului.Conform prevederilor art.221 cu trimitere la art.210 din Legea 31/1990 a societatilor comerciale,actualizata,nu cred ca este posibila varianta prezentata.
Majorarea capitalului social se face in urma Adunarii Generale a Asociatilor (A.G.A.) si se consemneaza intr-o Hotarare. Cu aceasta, impreuna cu nota contabila corespunzatoare, se merge la OFICIUL REGISTRULUI COMERTULUI.

Deci, nu se poate lua aceaste decizie impotriva vointei unuia dintre asociati, mai ales ca au fiecare cate 50% din partile sociale.

Buna seara,
Deci cf legii 31 actualizata, art 210:
(4) Mărirea capitalului social prin majorarea valorii nominale a acţiunilor poate fi hotărâtă numai cu votul tuturor acţionarilor, în afară de cazul când este realizată prin încorporarea rezervelor, beneficiilor sau primelor de emisiune.
Dividendele neincasate dar pt care s-a platit impozit nu pot fi considerate beneficii?
Multumesc


Prin majorarea capitalului nu puteti exclude pe nimeni din firma, ci doar ii puteti diminua foarte mult procentele....Mai mult, chiar daca am fi in cazul art. citat de d-voastra, chiar daca nu aveti nevoie de votul tuturor asociatilor, aveti nevoie de votul majoritatii.....Ori pentru asta aveti nevoie de celalalt asociat!
Din interpretarea mea in momentul exceptiei nu se mai face referire nici macar la majoritate. Eu sunt in locul celui caruia i se vor diminua partile sociale.
Multumesc

Alte discuții în legătură

Marire capital social Crinisor Crinisor Buna ziua, la srl cu 2 asociati, poate modifica unilateral un asociat capitalul social? ms (vezi toată discuția)
Majorare capital social macnav macnav Buna ziua, Ma confrunt cu o situatie, si as vrea cateva indrumari in acest sens. In speta: un SRL cu doi asociati, fiecare avand 50-50 parti sociale. Unul ... (vezi toată discuția)
Majorare capital social srl xcaret xcaret Buna ziua, Cati membrii AGA sunt necesari a fi prezenti la o convocare AGA avand ca ordine de zi marirea capitalului social? Dar pentru acoperirea ... (vezi toată discuția)