Exista vreo lege care sa interzica tulburarea linistii publice intre orele 21-9 si 13 - 17? Mentionez ca am un bebelus care nu poate dormi dupa-amiaza din cauza galagiei.
In Adunarea Generala se pot stabili niste ore de liniste care se afiseaza, acuma intre noi fie vorba fiecare ne-am amenajat apartamentul si am facut harmalaie.
Un act normativ care nu prevede masuri penalizatoare e "apa de ploaie". Poti sa tapetezi peretii blocului cu afise, daca locatarii nu inteleg sa respecte ce scrie in ele, mai bine nu le mai pui pe pereti.
Cred ca e un fenomen general valabil...ca pe acesti mesteri ii apuca vrednicia dupa ora 13.... Nefericirea e cand se intampla ca proprietarul e unul nazuros care ii pune sa faca si sa desfaca in disperare...sau cand i se termina banii si te tine pe tine, vecinul lui, in tensiune vreun an de zile, chemand mesterii la treaba lunar cateva zile.
Dar trebuie sa recunosc cu placere ca am avut de-a face si cu proprietari care au venit la administratie si au anuntat ca o sa-si amenajeze apartamentul, ca va fi nevoie de inchis apa din subsol, atunci i-am rugat sa-i instruiasca pe muncitori sa respecte programul de liniste si cu mici si nesemnificative exceptii au tinut cont. Am vazut si echipa de muncitori, condusi de un mester care ii punea sa faca luna in exteriorul apartamentului pe unde carasera moloz sau materiale necesare lucrarilor. Deci se poate, chiar daca sunt in minoritate!
N-as vrea sa scriu un text moralizator, dar daca iese asa inseamna ca asta e situatia.
Daca intre doi vecini apare un conflict din cauza ca unul din cei doi il deranjeaza pe celalalt sunt de fapt doua cauze principale:
- lipsa de bun-simt a celui care provoaca zgomotul cu pricina;
- lipsa de reactie a comunitatii, ceea ce este de departe aspectul cel mai grav. Fiecare membru al comunitatii (poate nu toti, spre lauda lor!) care nu e implicat in incident, chiar daca e deranjat, baga capul intre umeri, se ascunde dupa usa personala, se duce in fundul casei, dar nu se solidarizeaza cu "victima", care e lasata singura si fara atasamentul si solidaritatea comunitatii, va pati vreodata ceva asemanator.
Fiecare membru al comunitatii poate patimi la un moment dat un necaz in care ar simti nevoia ca aceasta comunitate din care face parte sa fie solidara cu el. Dar i se raspunde cu aceeasi raceala cu care si el a tratat candva un alt vecin in situatie dificila.
Ce se poate face? E sa nu mai asteptam sa ne faca altii legi, ci in cadrul comunitatii in care traim sa readucem spiritul de solidaritate si responsabilitate comunitara pe care il aveau bunicii nostri, parintii nostri. Sa incepem chiar noi sa sarim in apararea vecinului care e agresat, care e deranjat, sa pastram un ton cumsecade in exprimare fata de vecinii nostri, sa dam ajutor celor care au nevoie....sa incercam prin gesturi marunte sa recream spiritul de solidaritate comunitar.
Izolarea in propria casa sub motivul ca nu avem timp, ca suntem bolnavi, ca nu avem bani (asta ar fi ultimul lucru pe care il am in vedere), ca treburile casei si ale familiei nu ne permit implicarea, ne poate pune altadata in situatii in care am avea nevoie ca vecinul de alaturi sa deschida usa si sa ne intrebe daca avem nevoie de ajutorul lui si ....el sa n-o faca pentru ca nici noi n-am deschis usa cand el a avut nevoie.
Inceputul e greu, e ciudat, e "pe dos", dar....incet incet se va infiripa vechea si atat de nostalgica comunicare intre vecini..."Buna ziua, vecine"...."Aaaaa...buna ziua vecine, ce mai faci?"..."Ei, uite, asta de sus ma cam deranjeaza cu muzica lui"..."Pai, hai ca merg cu tine la usa lui, poate daca ne vede pe-amandoi, s-o potoli".
Sigur, "ala" nu se potoleste numai din atat, dar e un inceput...si daca acel "Hai, ca merg, vecine" va prolifera...sunt convinsa ca foarte multe aspecte negative din blocuri vor disparea de la sine. E o atitudine pe care o putem avea, nu ne costa mai deloc...si va fi rasplatita, cu atat mai sigur, cu cat vor fi mai multi....
Toti avem nevoie de ajutorul celorlalti la un moment dat...si ajutorul nostru pentru un om in nevoie azi, e o investitie in propria noastra nevoie de maine.........
Vecin absurd
alopici2005
am un apartament in bucuresti intr-un bloc cu 4 etaje . locuiesc la etajul al 2 -lea iar vecinul de sub mine este total absurd si se cearta cu aproape toti ... (vezi toată discuția)