avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Exista drept de proprietate in acest caz ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Exista drept de proprietate in acest caz ?

Un amic a incheiat un contract de vanzare -cumparare a unui apartament in forma scrisa dar nu prin notariat ci pur si simplu tehnoredactat si semnat de parti plus martori.Acest apartament (impreuna cu altele ) a fost construit fara autorizatie de constructie si fara alte acte sau aprobari astfel ca nu exista decat faptic, in baza de date a Oficiului de Cadastru sau la Primarie nefiind nici un document in care sa ateste existenta acestui imobil. Acest contract de vanzare-cumparare poate fi folosit pentru recunoasterea dreptului de proprietate asupra acestiu imobil ,, inexistent ' ' ???
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 16:16, 27 Ianuarie 2009
In situatia in care nu are castig de cauza poate ridica pretentii , poate face vreo plangere penala impotriva vanzatorului ??
Pana cand "constructorul" nu obtine acordul Asociatiei de Proprietari, autorizatia de construire, procesul-verbal de receptie, actul de vanzare-cumparare in forma autentica nu se va putea incheia.
Si apoi, acest apartament trebuie intabulat banuiesc ca de Constructor si apoi vandut dvs.
Prezentati actul incheiat cu constructorul unui specialist in domeniu si vedeti ce riscuri/avantaje/posibilitati sunt in situatia prezentata de dvs.

Av. Cermak Iuliana
Puteti ramane si... si cu banii luati...
Nu recomand sa cumparati, caci nu stiti cine e proprietar. Apoi e discutabil in ce masura exista un teren impreuna cu acel bloc, in ce masura cotele comune ale proprietarilor se modifica etc.
Nu e usor, eu una nu as cumpara. Dar, cum spunea un coleg, depinde si de act... Mergeti cu el la un avocat, corect.
Daca oricum as cumpara, as pune banii platiti intr-un cont la care sa am acces in caz de imposibilitate de indeplinire a obligatiei de catre vanzator...
Nici prin instanta nu puteti obtine, caci instanta va poate da o hotarare care sa tina loc de act de vanzare numai atata timp cat promitentul-vanzator are in proprietate imobilul, lucru care se dovedeste cu autorizatia, acordul asociatiei conform statutului acesteia, procesul-verbal de receptie finala a constructiei.
E grele... :D
Pentru a se efectua mansardarea unui bolc , primul pas este de a se lua aprobari de la Asociaatia de propietari si de a se intocmi un contract in notariat cu propietarii apartamentelor din cadrul asociatiei prin care constructorul devine propietarul terenului . In baza contractului se elibereaza autorizatiile de constructie si aprobarile de mansardare , dupa care se intabuleaza apartamentele ce urmeaza a fi vandute .
Cazul dumneavoastra se incadreaza la inselaciune .
Din ce oras sunteti?
Succes.
Carmen, de ce ar fi nevoie ca acel constructor sa devina proprietarul terenului, nu prea inteleg...
Imi spui si mie varianta ta legala, cred ca sunt pe alaturi... :D

Alte discuții în legătură

Drept de proprietate pentru locuinta la mansarda lorypuiu lorypuiu Buna ziua! Sunt interesata de achizitia unei locuinte prin programul Prima Casa4. Recent am gasit un apartament de 2 camere construit la mansarda unui bloc, ... (vezi toată discuția)
Constructie mansarda ContSters147676 ContSters147676 La blocul unde domiciliez asociatia de proprietari a semnat un contract de comodat cu o firma in vederea constructiei unei mansarde. Mansarda urmeaza a fi ... (vezi toată discuția)
Intabulare mansarda petunie petunie Buna ziua Am urmatoarea problema: In anul 2001 ne-am extins apartamentul la mansarda blocului unde locuiam. Am obtinut autorizatie de constructie pe baza ... (vezi toată discuția)