avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Ce trebuie sa stie un avocat IT?
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Ce trebuie sa stie un avocat IT?

Care credeti ca sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stie un avocat care face consultanta pentru firmele din industria IT?

A. Trebuie sa aiba cunostinte tehnice de specialitate
B. Trebuie sa stie Drept, ca in rest se poate descurca in orice situatie

Sunt curios ce parere aveti.
Corect!
Opinia mea cu privire la această chestiune nu este că trebuie să fii inginer IT cu cunoştinţe de drept, ci avocat cu cunoştinţe IT, în funcţie de speţa dedusă judecăţii. Dacă aceste cunoştinţe sunt limitate, te informezi, studiezi domeniul şi iei legătura cu un specialist IT pentru a vedea practic aplicabilitatea informaţiilor acumulate din cărţi. Avocatul poate colabora cu diverşi specialişti pentru rezolvarea cauzelor pe care le are, printre aceştia se numără experşi imobiliari, experţi topo, detectivi, experţi contabili, experţi IT, astfel încât nu putem solicita unui avocat să le ştie pe toate, pentru că ar ieşi o varză...:D, acesta însă trebuie să ştie la cine să apeleze pentru susţinerea intereselor clientului cât mai bine.;)
Ultima modificare: Duminică, 4 Mai 2008
Corina Capotã, Avocat
O ramura importanta de care auzisem dar nu m-am interesat niciodata!
Am terminat si eu Facultatea la specializarea Informatica si am terminat si Dreptul dar nu ma gandeam ca pot fi asociate!
Pana acum doar informatica mi-a folosit, dar poate pe viitor dupa ce am vazut aceasta discutie foloseste si dreptul, desi aici va trebui sa o iau aproape de la 0!
Un exemplu in acest sens il reprezinta asistarea unui inculpat intr-un proces penal avand ca obiect comiterea infractiunilor prevazute de Capitolul 8 al Legii nr. 365/2002 art. 24 si urm. - Infracţiuni săvârşite în legătură cu emiterea şi utilizarea instrumentelor de plată electronică şi cu utilizarea datelor de identificare în vederea efectuării de operaţiuni financiare. ;)
Sunt Expert IT cu studii post-universitare in Securitate Informatica.Acum sunt functionar public si imi desfasor activitatea in domeniul comunicatiilor si securitatii informatice.Intrebarea mea este: As putea gasi de munca la un cabinet de avocatura in sensul ca eu pot da ok-ul pe anumite hartii cu greutate in instanta(asta vis-a-vis de meseria mea-pe IT) si coroborat cu cunostintele unui avocat sa facem o echipa astfel incat sa putem pune la dispozitie serviciile noastre pe acest domeniu...ce-i drept mai putin umblat ?Ma gandeam la varianta unui astfel de job deoarece vreau sa-mi dau demisia tinand cont de conditiile actuale din Romania referitor la functionarii publici.
Multumesc
In orice domeniu muncesti ca avocat trebuie sa ai cunostinte de drept + cunostinte de specialitate = cunostinte din domenii care tin de stiinta si tehnica.
Cunostintele de drept sunt necesare pentru a intelege situatia juridica iar cele de specialitate pentru a pricepe care este situatia de fapt.
Exemple:
dr. civil + notiuni de cadastru si topografie = avocat specialzat pt tranzactii cu terenuri, succesiuni, partaje.
dr. penal + ceva medicina legala + ceva fizica + ceva chimie = avocat specializat in dr. penal.
E cam greu sa faci avocatura daca citind un raport medico-legal nu sti ce este TCC sau daca vrei sa aperi o persoana acuzata de hacking nu sti ce este ip spoofing-ul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificari 10 septembrie 2009 Alin Popescu Alin Popescu [b]Am introdus specializarea Expert judiciar in Catalogul Consultantilor Avocatnet.ro.[/b] Aceasta are deocamdata urmatoarele domenii: - Autovehicule, ... (vezi toată discuția)
Expertul parte/specialist in procesul penal alexandrugroza alexandrugroza Buna seara. In faza de urmarire penala s-a aprobat efectuarea unei expertize tehnice IT. Invinuitul este intrebat daca doreste sa asiste si un expert/ ... (vezi toată discuția)