Am urmat 5 ani cursurile de zi ale Facultatii de Fizica intre 1973 – 1978. Dupa primii 4 ani, fiindca am avut medii mari, am putut continua anul V de specializare, curs de zi. La sfarsitul anului V am sustinut un examen cu o alta lucrare decat cea de licenta dupa 4 ani si am primit o alta diploma cu foto (cu titlul Certificat). Deci am 2 diplome: diploma de licenta pentru primii 4 ani (plus foaia matricola) si un Certificat ca, fiind licentiat in Fizica, am absolvit anul V de specializare in specialitatea Fizica Electronica cu media...elaborand lucrarea intitulata...
Am depus in dosarul de pensie pentru limita de varsta si o Adeverinta care atesta ca am urmat 4 ani la Fizica intre 1973 -1977 si am absolvit si anul V de specializare, curs de zi 1977-1978, sesiunea iunie 1978.
In decizia de pensie pentru limita de varsta mi s-au considerat insa doar 4 ani de studii in loc de 5 ani.
Cunosc art. 49, alin. (1), lit. b din Legea 263/2010: „a urmat cursurile de zi.....pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma”, ca si Ordinul 407/2004, art. 1, alin. (1): „...dovada absolvirii cursurilor de zi si, dupa caz, a duratei normale a studiilor se face cu diploma si/sau cu foaia matricola.”
Am citit raspunsul d-nei Gabriela Pintea intr-un caz asemanator: „Pentru anul de specializare nu aveti documentele mentionate mai sus, documente in baza carora se adauga stagiul asimilat.”
Pentru anul V de specializare eu am o diploma, in plus fata de cea de licenta.
Durata normala la Facultatea de Fizica era de 5 ani, cursuri de zi, daca aveai medii mari dupa primii 4 ani de studii.
Am citit interpretarea ca prin durata normala a studiilor se refera la faptul de a nu fi fost repetent in facultate.
Va rog sa ma lamuriti de ce nu s-ar considera anul de specializare, cursuri de zi, absolvit cu o diploma, desi nu e vorba de studii postuniversitare.
Am citit interpretarea unui specialist in domeniu ca prin durata normala se intelege sa nu fi fost repetent in facultate, adica sa nu fi terminat in 6 ani facultatea cu durata normala de 4 ani, de exemplu.
In spiritul legii pensiilor este sa fie considerat ca stagiu asimilat perioada cat ai urmat cursuri de zi, absolvite cu diploma, perioada in care nu erai incadrat in munca deoarece erai student.
Desigur ca nu e vorba de cursuri postuniversitare, gen master, care nu sunt cursuri de zi si nu se iau in calcul ca vechime.
La Fizica era lupta mare pentru a merge in anul V si cei care doreau sa evite postul in invatamant trageau pentru medii mari. Nimeni dintre studentii fruntasi la Fizica nu a ales sa termine cu 4 ani. Desigur ca toti ne dadeam examenul de licenta dupa 4 ani dar sustineam o lucrare si la absolvirea anului de specializare (care avea 3 - 4 cursuri/saptamana).
As dori sa vad un text de lege care stabileste ce se intelege prin "durata normala a studiilor" (a nu fi repetent sau durata minima obligatorie cursuri de zi).
Personal,nu cred ca vi se va lua in calcul acea perioada,dar vreau s-a va calculez,pentru ce crestere la pensie va luptati.Pentru aceasta,am nevoie de urmatoarele date:
-Care este intervalul anual(de specialzare)care nu a intrat in calcul.
-Cat este stagiul complet(nu cel total)de cotizare.
Si eu am impresia ca obiceiul este de a nu considera anul V de specializare ca vechime, desi la Fizica au fost cursuri de zi, urmate imediat in continuarea celor 4 ani si dovedite cu un Certificat de absolvire.
Cred ca este o eroare de interpretare a "duratei normale" de studii.
Stiu ca in calcul se ia 25% din salariul mediu brut lunar din perioada respectiva.
- Intervalul anual a fost anul universitar 1977 - 1978, deci din 1 oct 1977 pana in iunie 1978, cand a fost sesiunea de absolvire a anului V
- Stagiul complet de cotizare este 28 ani si 8 luni
(stagiul total de cotizare realizat este 26 ani 10 luni 18 zile, in care apar doar 4 ani ca perioade asimilate, in loc de 5 ani)
Nu cred ca suma pentru 1 an in plus ca perioada asimilata ar fi chiar mica.
De fapt, ma lupt pentru un principiu, caci mi se pare nedrept sa nu se considere 5 ani de facultate, cursuri de zi, obtinute tocmai pentru ca am fost student fruntas.
Practic, este o sanctiune a studentilor care au facut eforturi pentru a avea medii mari dupa 4 ani ca sa poata continua anul V de specializare si sa fie repartizati in productie.
Eu trebuia sa evit repartizarea obligatorie in invatamant dupa 4 ani, caci aveam multe deplasari ca sportiv de performanta, fiind in lotul national.
Am aflat ca si la Medicina (6 ani) si la Arhitectura, se da un examen prin anul 3, dupa care se continua studiile pe specialitati daca obtii medii mari.
Mie mi se pare totul foarte clar: de indata ce ati prezentat documente cu durata de invatamant, cu foaia matricola unde se vede ca au fost cursuri de zi, cu diplomele de absolvire/licenta, de ce se cauta altefel de interpretari?
Ce ne pot spune cei de la Casele de Pensii pentru cei care au absolvit facultati cu durata de cinci ani, vezi Politehnica? Dar cele cu durata de 6 ani: medicina, cibernetica (din cadrul ASE)?. Asta era durata normala de studii inainte de revolutie.
Acea perioada aduce 0,46338 puncte
0,46338:28,6666(28 ani si 8 luni)=0,01616 punctaj mediu anual
0,01616x732,8=12 lei
Deci cresterea ar fi de 12 lei la brut
Adunati 0,01616 cu punctajul mediu anual din decizie,apoi inmultiti cu 732,8
S-ar putea sa va iasa o diferenta de +_1 leu fata de cei 12