avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Valorificarea anilor de facultate la acordarea pensiei
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Valorificarea anilor de facultate la acordarea pensiei

Am urmat 5 ani cursurile de zi ale Facultatii de Fizica intre 1973 – 1978. Dupa primii 4 ani, fiindca am avut medii mari, am putut continua anul V de specializare, curs de zi. La sfarsitul anului V am sustinut un examen cu o alta lucrare decat cea de licenta dupa 4 ani si am primit o alta diploma cu foto (cu titlul Certificat). Deci am 2 diplome: diploma de licenta pentru primii 4 ani (plus foaia matricola) si un Certificat ca, fiind licentiat in Fizica, am absolvit anul V de specializare in specialitatea Fizica Electronica cu media...elaborand lucrarea intitulata...
Am depus in dosarul de pensie pentru limita de varsta si o Adeverinta care atesta ca am urmat 4 ani la Fizica intre 1973 -1977 si am absolvit si anul V de specializare, curs de zi 1977-1978, sesiunea iunie 1978.
In decizia de pensie pentru limita de varsta mi s-au considerat insa doar 4 ani de studii in loc de 5 ani.
Cunosc art. 49, alin. (1), lit. b din Legea 263/2010: „a urmat cursurile de zi.....pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma”, ca si Ordinul 407/2004, art. 1, alin. (1): „...dovada absolvirii cursurilor de zi si, dupa caz, a duratei normale a studiilor se face cu diploma si/sau cu foaia matricola.”

Am citit raspunsul d-nei Gabriela Pintea intr-un caz asemanator: „Pentru anul de specializare nu aveti documentele mentionate mai sus, documente in baza carora se adauga stagiul asimilat.”
Pentru anul V de specializare eu am o diploma, in plus fata de cea de licenta.
Durata normala la Facultatea de Fizica era de 5 ani, cursuri de zi, daca aveai medii mari dupa primii 4 ani de studii.
Am citit interpretarea ca prin durata normala a studiilor se refera la faptul de a nu fi fost repetent in facultate.
Va rog sa ma lamuriti de ce nu s-ar considera anul de specializare, cursuri de zi, absolvit cu o diploma, desi nu e vorba de studii postuniversitare.
Ultima modificare: Miercuri, 29 August 2012
Idefix, utilizator
Cel mai recent răspuns: ailito99 , utilizator 13:46, 4 Iunie 2024
Teoretic si legal asa este . Ideea noastra este de a gasi o rezolvare a spetei aplicabile catorva mii de persoane. Dorim o egalitate de tratament (din punct de vedere al stabilirii drepturilor de pensie), intre noi si colegii nostri care dupa anul IV nu au urmat cursurile anului V de facultate
Stiti, este usor sa rezolvi o problema pe care o are cineva, dand raspunsul conform legii si sa te simti impacat. Eu consider ca trebuie mers mai departe si trebuie gasita solutia care rezolva problema respectiva. Am spus in postarea anterioara ca am primit raspuns si de Ministerul Educatiei si de la Avocatul Poporului, era in anul 2009. Dar raspuns sec, imi spuneau ceea ce stiam si eu din legea pensiilor. Sunt convinsa ca respectivele persoane au bifat doar ca au raspuns la solicitare. Dar nu s-au intrebat daca pot sau nu sa faca ceva in acest sens. si sunt convinsa ca numai Ministerul Educatiei poate gasi o solutie. Urmeaza o audienta la acest minister. Sa vad daca se implica , sper sa nu aplice metoda spalatului pe maini.
Noi am sustinut examenul de admitere la facultate in baza acelei Legi nr.11/1968, pe o structura de cinci ani a cursurilor universitare. Nu stiu care este actul normativ care a modificat de la cinci ani la patru ani durata normala a cursurilor universitare, cu diploma si cu un de specializare, finalizat si el cu sustinerea unei lucrari si o diploma de specializare (asa scrie).

Buna ziua, dupa multi ani in care nu cred ca s-a intamplat ceva legat de acest subiect, aceasta speta care afecteza cateva promotii ale Facultatilor de Fizica si Matematica, revin cu intrebarea: Ce se poate face acum, cand se recalculeaza pensiile pe noua lege in care sunt luate in considerare si alte Diplome nu numai cea de Facultate ?
Are vreun sens demersul catre Ministerul Educatiei ? La Ministerul Muncii .. NU. a trimis o colega sesizare si a fost directionata catre CNPP care i-a raspuns "...conform legii ..etc = "spalat pe maini""
Multumesc anticipat pentru orice idee ! Chiar daca se valorifica de la 1 septembrie ar fi o reparatie morala ..

drept_pensie_anul_V a scris:

Teoretic si legal asa este . Ideea noastra este de a gasi o rezolvare a spetei aplicabile catorva mii de persoane. Dorim o egalitate de tratament (din punct de vedere al stabilirii drepturilor de pensie), intre noi si colegii nostri care dupa anul IV nu au urmat cursurile anului V de facultate
Stiti, este usor sa rezolvi o problema pe care o are cineva, dand raspunsul conform legii si sa te simti impacat. Eu consider ca trebuie mers mai departe si trebuie gasita solutia care rezolva problema respectiva. Am spus in postarea anterioara ca am primit raspuns si de Ministerul Educatiei si de la Avocatul Poporului, era in anul 2009. Dar raspuns sec, imi spuneau ceea ce stiam si eu din legea pensiilor. Sunt convinsa ca respectivele persoane au bifat doar ca au raspuns la solicitare. Dar nu s-au intrebat daca pot sau nu sa faca ceva in acest sens. si sunt convinsa ca numai Ministerul Educatiei poate gasi o solutie. Urmeaza o audienta la acest minister. Sa vad daca se implica , sper sa nu aplice metoda spalatului pe maini.
Noi am sustinut examenul de admitere la facultate in baza acelei Legi nr.11/1968, pe o structura de cinci ani a cursurilor universitare. Nu stiu care este actul normativ care a modificat de la cinci ani la patru ani durata normala a cursurilor universitare, cu diploma si cu un de specializare, finalizat si el cu sustinerea unei lucrari si o diploma de specializare (asa scrie).

Aici se discuta despre o discriminare de 0,6 puncte pentru 1 an de stagiu asimilat(studii universitare de zi).
0,6x81=48-49 lei la pensie in plus luna dupa 01/09/2024.
Nu cred ca veti avea nicio sansa in demersurile pe care le veti intreprinde.
Este doar opinia mea.
In primul rand ca nu se poate aplica retroactiv prin recalculare.
Sa va dau eu o alta discriminare si va rog s-o comentati,numai daca doriti:
Un pensionar a lucrat in grupa I 10 ani cu un salariu dublu fata de cel mediu pe economie.Deci a realizat 20 puncte.
A primit o majorare de 10 puncte(50%).
10x81=810 lei in plus la pensie dupa 01/09/2024.
Un asigurat a lucrat tot 10 ani in grupa I si a realizat tot doua puncte/an, adica 20 puncte in total, dar deschizandu-si drepturile dupa 01/09/2024 va primi ca majorare doar 5 puncte(0,5 puncte/an).
Diferenta de tratament a legislagtiei in cazul celor doi este de 5x81=405 lei pentru unul in plus, pentru celalat in minus.
Dar daca ar fi si mai multi ani in discutie ?
Ultima modificare: Duminică, 2 Iunie 2024
Carp Mircea, utilizator
Multumesc mult. Nici nu ma gandeam de o aplicare retroactiva ! Era strict o reparatie "morala'"..si apoi si 2 lei daca ar fi ..este un drept nu ? Cu ce suntem noi vinovati ca "s-au jucat" cu structura anului universitar cum au vrut ! Am vazut tot pe un forum ca s-a castigat in instanta acest drept .. un alt coleg a reusit (?) sa convinga Casa de Pensii sa considere si anul V (..desi imi vine greu sa cred ). Incerc sa obtin o audienta la Ministerul Invatamantului. Cu Ministerul Muncii nu avem ce vorbi .. dar Ministerul Invatamantului ar putea interveni, analizand legislatia si modul in care a fost aplicata. Certificatul nostru de Specializare poate sa fie "asimilat". Noi am ramas studenti, am primit burse am dat examene am fost studenti la zi ! In plus am sustinut si doua Lucrari : o lucrare de Diploma in anul 4 si o alta .. la fel de ampla.. in anul V. Numai cei ce au trecut prin asta stiu cat era de greu ..si pana una alta si costisitor: dactilografiere, grafica .. legat ..plus pregatirea prezentarii ..(vorbim de anii intre 1970-1980). Cat priveste inechitatile aduse de noua lege a pensiilor ..sunt de acord cu D-vstr. Sa discutam si despre "puncte de stabilitate" ?? Pai cum sa spui acum ca imi dai puncte de stabilitate cand "m-ai obligat sa ma pensionez la 60 de ani - strict la 59 ani si 11 luni fix mi-ai desfacut CM " spre deosebire de colegii mei de facultate, barbati ..pe care "i-ai lasat" sa lucreze pana la 65 ..deci acum vor avea clar 5 x81=405 lei in plus ..pe langa faptul ca au puncte mai multe acumulate in acei 5 ani lucrati in plus ! Am lucrat dupa pennionare cumuland pensia cu salariul..dar anii aceia nu se socotesc ! In fine .. vad ce succes am la Min Educatiei .. daca m'or primi :)
Stimata @ailito99 , nu la ME se poate rezolva problema , cu atat mai putin la CNPP . Casa de Pensii doar aplica legile - bune , mai putin bune - nu le face . Incercati o interventie la parlamentarul care va reprezinta , sau la orice parlamentar . Acestia pot depune o initiativa legislativa de modificare a legii existente in sensul pe care il doriti . Daca i se va parea interesanta ( si aducatoare de voturi ) , si daca va vrea …. Personal , am mari rezerve ca ar achiesa , un alegator nu-si schimba votul pentru 12 lei in plus la pensie … Si , daca nu vede un castig ( metaforic vorbind ) pentru el … cred ca nu-i suspectati ca au in vedere strict interesul public .
Ultima modificare: Duminică, 2 Iunie 2024
CHKa, utilizator

Alte discuții în legătură

Asimilare studii la stagiu de cotizare ailito99 ailito99 Buna ziua, In cf. cu Legea nr. 263 din 16 decembrie 2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, ... (vezi toată discuția)
Studii universitare de lungã sau de scurtã duratã flodac flodac Bună ziua! Vă rog să mă lămuriți În anul 2008 am absolvit cu examen de licență cursurile de 4 ani (I.D.) ale Facultății de ... (vezi toată discuția)
Studii postuniversitare lilinik lilinik Buna seara. Am mai scris pe forum despre o problema: sunt pedagog IA cu studii medii, iar pentru a fi incadrata cu studii superioare imi trebuie o facultate in ... (vezi toată discuția)