avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pensionare dupa munca desfasurata in strainatate.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pensionare dupa munca desfasurata in strainatate.

Buna ziua !

Lucrez in Spania de 7 ani, si vreau sa stiu daca vechimea pe care am acumulat-o acolo este valabila in cartea de munca din Romania. In cazul in care este posibil, de ce acte as avea nevoie sau la cine trebuie sa apelez?
Astept raspunsul dumneavoastra. Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:23, 7 Septembrie 2012
In momentul in care iesiti la pensie in Romania sau Spania veti prezenta institutiei de la care cereti pensia si documentele care evidentiaza stagiile de cotizare, precum si formularul european special pentru aceste cazuri.

Stagiul de cotizare din Spania va fi recunoscut in Romania dar pensia o va plati casa de pensii din Spania, deci veti avea 2 pensii, 1 pensie din Spania si o pensie din Romania
Pentru confirmarea perioadei de asigurare din Spania este necesar ca persoana interesata sa completeze Formularul E 207, intitulat „Certificat privind cariera asiguratului” la care se ataseaza documente care atestă perioadele de asigurare sau cele echivalente realizate pe teritoriul Spaniei. Acest formular E207 va fi depus împreuna cu cererea pentru stabilirea dreptului la prestaţii, la instituţia de la locul de reşedinţă al persoanei interesate.

Pentru a obtine o pensie de la statul spaniol trebuie sa cotizati timp de 15 ani la sistemul de securitate sociala spaniol, din care cel putin 2 ani trebuie sa fie cuprinsi in 15 ani care preced data deschiderii drepturilor. Pentru pensia completa sau in procent intreg, perioada de contributie trebuie sa fie de 35 de ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionar in romania solicita dupa 10 ani de munca in ue, recalcularea pensiei lungus22 lungus22 Sunt pensionara in Romania din 2004. Am avut 30 de ani de munca in Romania si am mai muncit 10,5 ani in Spania. Solicit pensia in Spania fiindca m-am stabilit ... (vezi toată discuția)
Vechimea in munca marilena76 marilena76 de ce acte am nevoie ca sa mi transfer vechimea in munca din romania in alta tara p (vezi toată discuția)
Pensie pentru pesoane aflate in strainatate alessiacristina alessiacristina s dori sa stiu, pentru socrul meu, care este in spania rezident, cum poate proceda si carei autoritati trebuie sa i se adreseze, in cazul in care doreste ... (vezi toată discuția)