avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 864 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare apartament fara consensul mostenitorului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare apartament fara consensul mostenitorului

Buna ziua,doresc sa stiu daca tatal meu poate sa vanda apartamentul propietate,fa avea semnatura mea.Mentionez ca mama este decedata iar eu facand actul de succesiune cred ca am dreptul la o anumita cota.Legat tot de acest caz vreau sa spun ca tatal a gasit un notar dispus sa legalizeze actul de vara anzare-cumparare al apartamentului.Mentionez ca sunt unicul fiu,deci cum trebuie sa actionez in continuare.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 17:43, 11 Septembrie 2012
Daca sunteti coproprietari, tatal nu poate vine fara acceptul dvs.
Odata ce ati trecut pe la notar si sunteti trecut in registrul: RNOS – Evidenta Optiunilor Succesorale, pentru declaratiile de acceptare si renuntare la succesiune, daca notarul gasit de tatal dvs. legalizeaza un asemenea act, va raspunde in fata legii.
Tatal va putea vinde singur acel imobil doar daca este unic proprietar in acte. daca insa bunul a fost un bun comun impreuna cu mama dvs - atunci dvs aveti drept de mostenire pe cei 1/2 ai mamei, alaturi de tatal dvs.

In niciun caz un act de vanzare-cumparare facut doar de tata pt intreg imobilul nu va fi valabil si nu cred ca un notar va face acest act.

Tatal poate vinde fara dvs insa cota sa parte individa din bun, daca va gasi un cumparator care sa accepte.

Faceti o declaratie de acceptare a succesiunii pana la momentul la care veti dezbate succesiunea.
Va multumesc pentru amabilitate si rapiditate.:vishenka:
Sunteti o echipa fantastica.=D>
Cota parte din dreptul de proprietate, individualizata , poate fi instrainata catre o terta persoana.( procedura pentru individualizarea acesteia facuta prin eliberarea unui certificat de mostenitor )

Dreptul de proprietate asupra bunului in materialitatea sa nu poate fi dobandit de o terta persoana, cata vreme este mentinuta starea de indiviziune , nu s-a procedat la dezbaterea succesiunii si nici la imparteala ( sistarea coproprietarii are loc prin partaj ).


Dati o declaratie de acceptare a succesiunii, in fata notarului public.

Daca bunul a fost dobandit in timpul casatoriei, cota -parte din dreptul de proprietate a dumneavoastra este 1/ 2 .


Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vânzare cota parte dintr-un teren! icpopescu icpopescu În urma unui proces cu familia tatălui meu decedat, am moștenit prin sentința definitiva o cota de 3/16 dintr-un teren forestier de 50ha! Am găsit doritor ... (vezi toată discuția)
Pot sa vand terenul de 700 m fara sa cer acordul celuilalt proprietar? Ramona24 Ramona24 Buna ziua, Dintr-un teren de 1400 m , 700 m sunt mostenti prin certificat de mostenitor, restul de 700 m sunt a unui tert. Gradina e delimitata ... (vezi toată discuția)
Renuntare la cota de mostenire cu clauza OctaviaMaria OctaviaMaria In urma decesului mamei noastre, eu si fratele meu vom dezbate succesiune pentru un apartament. Eu as dori sa cedez dreptul la cota care mi se cuvine din ... (vezi toată discuția)