avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 413 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Conditii acordare indemnizatie copil 2012
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Conditii acordare indemnizatie copil 2012

Buna ziua, am si eu o intrebare si sper sa ma puteti ajuta. Am ramas insarcinata si la firma la care lucrez contributiile catre stat nu au mai fost platite de mai bine de 6 luni. Banuiesc ca nu pot beneficia de indemnizatie de crestere copil daca societatea nu plateste aceste contributii? In momentul nasterii conteaza doar daca am realizat venituri in ultimele 12 luni sau si daca societatea si-a platit contributiile catre stat, inclusiv ale mele?

In speranta ca ma puteti ajuta, va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: adriana2012 , utilizator 14:35, 9 Octombrie 2012
1. Nu puteti fi salariata din noiembrie 2012 (mai este pana atunci, abia suntem in octombrie).

2. Reveniti cu data corecta a angajarii si cu data prezumata a nasterii copilului si va raspund.
Imi cer scuze, am corectat...m-am grabit sa scriu. Contractul meu de munca a inceput la 15 noiembrie 2011, iar data probabila a nasterii este in prima saptamana a lunii decembrie (dupa medicul meu de familie)
1. Daca veti naste in decembrie 2012 atunci cele 12 luni premergatoare nasterii, eligibile pentru a beneficia de indemnizatie de somaj, sunt ianuarie - decembrie 2012.

2. In aceasta situatie veti benficia de indemnizatie de somaj deoarece sunt luate in calcul si fractiunile de luna.

3. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.

4. Concediile medicale si concediul prenatal sunt perioade asimilate si sunt eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC.
Ultima modificare: Marți, 9 Octombrie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc mult pentru lamuriri. Sa aveti o zi buna

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stagiu cresterea copilului ionicaion ionicaion Am fost in cresterea copilului pana la data de 10.12.2012, in 23 ianuarie 2013 m-am angajat si acum sunt insarcinata (1 luna ) , deci am realizat venituri ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil swetangelus swetangelus Buna ziua As avea o intrebare la dumneavoastra legata de modificarea oug 111/2010.(reactualizata pe 2013) Urmeaza sa nasc in luna noiembrie(dupa calcule pe ... (vezi toată discuția)
Buna ziua - indemnizatie crestere copil goangamika goangamika Buna am si eu niste nelamuriri poate ma ajuta cineva,eu sunt angajata din 27 noiembrie 2013,si am ramas insarcinata iar data probabila a nasteri este 3 ... (vezi toată discuția)