avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Chiriasul nou in bloc vechi de stat ,participa la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Chiriasul nou in bloc vechi de stat ,participa la cheltuielile reparatiei, terasei

Buna seara ! M-am mutat de 2 luni ,intr-un bloc construit in anul 1981,ca chirias cu contract la stat. Terasa blocului nu a fost reparata nici-odata in acest timp.Adica de 29 de ani de la receptia finala a lucrarilor. Acum blocul este 95 % cu proprietari. Eu sunt obligat sa particip cu cota parte din valoarea lucrarilor comune ce se vor executa la fel ca toti ceilalti proprietari desi sunt chirias la stat de 2 luni. Consider ca sunt raspunzator doar de reparatiile aferente apartamentului in sine.De aceea va rog daca ma poate lamuri cineva . Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: ContSters241232 , utilizator 09:09, 14 Septembrie 2012
Clauzele initial negociate si reciproc asumate in contractul de locatiune constituie temei legal,
indiferent de momentul la care poate apare necesitatea unei reparatii la parte comuna-daca
in contractul de locatiune partile au convenit ca locatarul sa suporte c/v reparatii
Am citit contractul .- la capitolul 3 -Obligatiile partilor privind folosirea si intretinerea spatiilor care fac obiectul contractului. a) Locatorul se obliga: - sa ia masuri pt.repararea si mentinerea in stare de siguranta in exploatare si functionalitate a cladirii pe toata durata inchirierii locuintei; -sa intretina in bune conditii elementele structurii de rezistenta a cladirii,elementele de constructie exterioare ale cladirii(acoperis,fatada,imprejmuiri,pavimente,scari exterioare),curtile si gradinile,precum si sptiile comune din interiorul cladirii(casa scarii,casa ascensorului,holuri,coridoare,subsoluri),sa intretina in bune conditii instalatiile comune proprii cladirii(ascensor,hidrofor,instalatii de alimentare apa, decanalizare,deincalzire centrala si preparare a apei calde, inst. electrice,gaze,CT, b) Chiriasul se obliga : sa repare sau sa inlocuiasca elementelede constructii si instalatii deteriorate din folosinta comuna,ca urmare a folosirii lor necorespunzatoare,indiferent daca acestea sunt in interiorul sau in exteriorul cladirii,daca persoanele care au produs degradarea nu sunt identificate, atunci cheltuielile de reparatii vor fi suportate de cei care au acces sau folosesc in comun elementele de constructii,instalatii,obiectele si dotarile aferente. Deci reperatiile la care fac referinta sunt cele de la terasa blocului care nu a fost reparata probabil de mult timp. ( Deci locatorul se pare ca va suporta cota parte care mi-ar reveni mie, pe toata durata inchirierii locuintei ) Va multumesc ! Si sper ca acest exemplu sa foloseasca si altora . Daca mai aveti completari va astept si va multumesc ,tuturor ! Cu stima S V
Sa nu credeti ca este asa de simplu!
In acest caz este necesar ca presedintele as. prop. sa se deplaseze la Consiliul Local/Primarie - Biroul specializat (acolo unde ati semnat contractul) pentru a-i informa despre hotararea AG a proprietarilor de reparare a terasei si de nevoia de a participa la aceasta lucrare proportional cu cata-parte indiviza de proprietate a apartamentelor pe care le mai au in evidenta (poate mai sunt si alte apartamente).
Ei, baietii, cunoscand legea si mai ales prevederile din contract cu privire la aceasta obligatie, vor incerca in mod sigur sa va tromboneasca, sa va duca cu zaharelul.
Cred ca pana la urma, dvs. o sa achitati c/val reparatiei care se va repartiza apartamentului respectiv, apoi cu acte justificative vi se va dededuce intreaga suma din chiria lunara pe care acum o achitati la stat.
Cum spunea cineva aici, cititi bine contractul, mai informati-va cam cum se procedeaza - adica cred ca dvs. trebuie sa va adresati acelui birou din primarie, sa le aduceti la cunostinta despre hotararea proprietarilor (in mod normal Primaria ca reprezentant al statului in teritoriu ar trebui convocat la lucrarile AG), sa aveti acceptul acestora pe informarea dvs., si sa cereti explicit modul de decontare a lucrarii. De orice ambiguitate in proceduri vor profita pentru a va determina sa achitati intreaga valoare a lucrarii.
Succes!
Am doua spatii la parterul blocului, unu este cumparat de un particular iar unu este a fostului ICRAL, acestea sunt inchiriate. La noi achita cv apei, caldura si reparatiile parti comune (terasa facuta anul acesta si plasa subsolului facuta anul trecut), eu ca asociatie nu am ce discuta cu acesti ciriasi, toate cheltuielile le discut DOAR cu proprietarii. Avem si 5 apartamente inchiriate, chiriasii achita intretinerea, iar reparatiile mari cum au fost cu terasa le achita proprietarii, nu au ei treaba cu acesti bani.
In contractul dumneavoastra este stipulat sa intretineti, nu sa reparati sau sa inlocuiti!!
Proprietarul participa la aceste lucrari, nu este vorba de cheltuielile lunare pe cota-parte indiviza pe care le platiti dumneavoastra.
Ultima modificare: Vineri, 14 Septembrie 2012
ContSters241232, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chirias vs propietar Livingston Livingston Buna ziua ! Va rog sa ma lamuriti si pe mine cine plateste inlocuirea usilor si geamurilor( cu termopane,,) la un bloc, chiriasul sau propietarul.Mai jos am ... (vezi toată discuția)
Amenda de la directia de sanatate publica pentru apartament inchiriat mihaelamariaana mihaelamariaana Am un apartament inchiriat cu contract declarat la Directia de taxe si impozite locala. Chiriasul s-a dovedit a fi un om murdar, a facut o mare mizerie, bagaje ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli locative mccurta mccurta Buna ziua Am citit discutia aceasta si este mai veche. Am inteles ca s-ar fi shimbat legea (de la data acestor discutii)? Din cate citesc aici sunt si ... (vezi toată discuția)